Shinrin Yoku är en japansk term som innebär att ta in naturen med alla sina sinnen. Direkt översatt blir det ”skogsbad” men i Sverige finns grupper som hellre använder begreppet skogsterapi. Oavsett etikett är kören samstämmig om hur naturen läker stressade själar.

Under 80-talet ökade Japanernas stressrelaterade ohälsa, karoshi, och orsaken förklarades i urbaniseringen som tagit människan iväg från naturen.  Naturkontakten hade gått förlorad hos de överarbetade japanerna i städerna. Lösningen blev att införa naturparker dit stressade människor kunde gå för att hitta tillbaka till den viktiga relationen med naturen och låta kroppen läka. Enligt japansk filosofi är människan viktig för naturen och naturen viktig för människan. Läs mer hos Shinrin-Yoku Sweden.

Skogsbad – Årets svenska nyord 2017 enligt institutet för språk och folkminnen.

Naturvistelse är idag en del av japans nationella, allmänna sjukvård. Effekter av en helg utomhus kan hålla i sig en månad efteråt och bara efter 30 minuters vistelse utomhus minskar stress och blodtrycket sänks. En kanadensisk studie visade att träden har stor betydelse för innevånarnas hälsa i en stad – de följde 30 000 innevånare i Toronto och samlade data från över 500 000 träd och hittade tydliga samband med hälsa och att ah nära till träd.

Vetenskapen backar upp naturens helande kraft

Forskningsinstitut runt om i världen har tagit fram forskning som visar på signifikant minskad stress av att vistas i naturen. Fysiologiskt kan nivåer i EKG, saliv och blod mätas som visar på effekterna. Konkret så beror det på den sensoriska och neurologiska effekt naturvistelsen har på kroppen – att andas den friska luften ute i naturen, känna organiskt material bland träd och växter. Forskare samlar också in upplevt psykiskt och fysiskt i form av självupplevda berättelser.

Forskning visar bland annat signifikanta nivåer av:

 • Minskad stress
 • Stärkt immunförsvar
 • Sänkt blodtryck
 • Förbättrad kognitiv funktion
 • Minskade nivåer av ångest och depression
 • Ökad kreativitet

Gör det själv: Testa skogsbad nästa gång du är ute

Åsa och Mats Ottosson är författare, journalister, kostnärer och föredragshållare som lever vardagen nära naturen. De tipsade i Svenska Turistföreningens medlemdstidning Turist om hur du kan göra Shinrin Yoku helt på egen hand när du är ute.

Gör såhär:

 1. Gå till ett område i en skog som du tycker om och kan vara relativt ostörd i.
 2. Stå, sitt, ligg eller strosa omkring med sinnena – framför allt syn, hörsel, känsel och lukt – vidöppna.
 3. Försök att släppa alla vardagstankar. Låt bara sinnena fånga upp det som kommer. När tankarna ändå börjar vandra, för det gör de, så släpp dem så snart du märker det och gå tillbaka till sinnesupplevelserna.

På ämnet skriver de: ”Något lägger sig till rätta i själ och hjärta när man – gärna på egen hand och med avstängd mobiltelefon – omsluts av skogen. Där finns lugnet och kravlösheten; en känsla av att få vara i fred. Sinnesintrycken är milda och behagliga vid alla tider på året, men nu på vintern kan det råda en alldeles speciell stillhet bland snötynga träd. Formerna förenklas och alla ljud dämpas. Man andas ut, slappnar av och mår gott.” (Hämtat från Ottosson och Ottosson)

Jag har aldrig testat Qigong. Men efter att jag hittade den här videon med fjällutsikt och utövande direkt i vandringskängorna så blev jag helsåld. Kanske kan det vara några praktiska övningar du tar med dig ut nästa gång?

Läs mer på ämnet: 

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

 1. Hans Wikström Svara

  Tänker lite om tystnaden i naturen. Den naturliga tystnaden är egentligen en symfoni av ljud som aldrig upphör och ständigt förnyar sig. Även när det är tyst på levande djur, så kommunicerar träd och växter med oss. Vindar, regn och snö, kyla agerar och får svar. Ett naturligt vandrande vattendrag rensar våra sinnen på samma sätt som det renar sig själv.

  Upplever själv efter några dagar utan kontakt med onaturligt ljud och andra människor, att man blir mentalt ren. Men också att det går att sortera tankar, som bara en god natts sömn åstadkommer. En slags inre trygghet som bygger grunden för nya tankebanor, väcker idéer utan motkrav och släpper loss den verkliga kreativiteten.

  Så ut och njut, naturens ljud tar aldrig slut.

  • Angeliqa Svara

   Åh, tack för dina tankar om de naturliga och onaturliga ljuden. Det är stor skillnad – men tyst det blir det ju faktiskt nästan aldrig.

Kommentera

Spara