Vegetating. Ett ord som kan syfta på människans förslappande soffsittarbeteende eller urkraften växterna har. Motsatsförhållandet i styrka gentemot avslappning. Men kanske är det dags att hylla inte vara växtkraften utan även återhämtningen i soffan! Det tycker i alla fall jag och därför var jag jätteglad att ta med två favoritartiklar från Simply Vegetating till en mysig dag i Västerås med kaffedrickande, brädspel och barhäng med utsikt över Mälaren

Foto: Linnéa Aanes

Move to the beet

För mig som inbiten vandrare går tankarna till vandringskängornas rytmiska trummande mot solvarma leder genom de västmanländska skogarna. En fin påminnelse när det är dags för spelkväll hemma i stan och dimman ligger tjock över Mälaren utanför fönstret. Jag använder ett antracitgrått linne med trycket ”Move to the beet”.  Illustrationen är ritad för hand av Västeråsbaserade designern Carolina Ekström, som har en förkärlek för natur och rockmusik. Kärlekarna kombinerar hon sen med stor dos humor när det är dags för formgivning.

Give peas a chance

I år var året när jag testade gränser, pushat så långt det bara var möjligt. Sådana år måste jag också påminna mig själv om att stanna upp och vara snäll mot mig själv. Fira ordentligt. Låta alla upplevelser och alla deadlines sakta smälta in. Då vill jag unna mig något bara för mig. Därför är jag så otroligt glad för halsbandet med texten ”Give peas a chance”. Dels för att jag älskar ordkul och att ärtplantan gör mig glad. Dels för att just det här med att komma till ro är vad som kom att bli årets lärdom. Att hitta stillhet, att bjuda in lugnet, att bli vän med tystnaden, att bli till freds, att sluta kriga mot allt det där som jag ändå inte kan påverka. Allt det. ALLT det påminner halsbandet mig om. Platsen där jag hämtar styrka och som jag varje dag vill skapa minnen och kärlek till. Naturen. Jorden.

Smycket blir en unik detalj oavsett om det är vardag eller fest och jag använder det för att alltid ha kraften från naturen med mig även när jag befinner mig i stadsmiljö. Sen är jag SÄMST på att käka ärtor så det får bli en faktiskt påminnelse om att prångla in ännu mer grönt.

Ett handgjort halsband i silver med tre lager, med budskap som bidrar till en bättre värld. Smycket ”Give peas a chance” är en del i Carolina Ekströms kollektion Simply Vegetating. Den kortaste delen i halsbandet består av ett tryck av en ärtplanta, mittendelen har texten ”give peas a chance” präntad och längsta delen har en fredssymbol.

Kollektionen Simply Vegetating innehåller smycken, posters och kläder med budskap som ”Give peas a chance”, ”Lettuce make a better world” och ”Move to the beet”. Kläderna är som sagt gjorda av 100 % ekologisk bomull, är fairtradecertifierade och trycken är printade med färg helt fri från gifter av småskaliga profilbutiken Gröna Tryck i Umeå. Smyckena tillverkas av Carolinas mamma som är silversmed på Katya Arts i Skåne. Gemensamt för hela kollektionen är småskalig produktion, naturnära tryck, mycket humor och kärlek.

Spana in kollektonen här: Carolina Ekström Design

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

    • Angeliqa Svara

      Men åh, det gör mig jätteglad att höra – det är verkligen fantastiskt mycket tanke och omtanke bakom den här kollektionen så jag blev själv helt varm 😀 Sen är jag notorisk obotlig sucker för ordkul också – haha 😀

Kommentera

Spara