sisugirls_logga

Idag vaknar jag upp med ett extra stort leende på läpparna. Har precis fått reda på att jag nu är utvald till officiell ambassadör för SisuGirls som inspirerar tjejer att stå på sig, följa sitt hjärta och våga följa de inte redan upptrampade stigarna.

Vad är SisuGirl?

Den amerikanska non-profit organisationen Sisu Girls jobbar för att stärka unga kvinnor och inspirera dem att bli modiga, självsäkra och starka.

SisuGirls gemenskap finns både online och i fysisk form runt om hela världen. Initiativtagarna sitter i USA och har knutit till sig en rad ambassadörer från andra länder. En viktig del i communityt är att skapa samhörighet och gemenskap mellan tjejer för att stärka varandra.

 We believe that collectively, girls can harness the power of outdoor adventure to change the world.
Genom frilufts- och sportaktiviteter lär sig unga tjejer att bygga karaktär, utveckla och utmana sina fysiska och mentala gränser, nå uppsatta mål, bemöta utmaningar och att tro på sig själva.

Vad betyder Sisu?

Sisu är ett finskt begrepp som ordagrant betyder ”having gut”  eller som jag skulle säga ” att ha jävlar-anamma”. SisuGirls förklarar själva att de använder begreppet i bemärkelsen att våga ta risker, att vara förberedd på att tappa greppet och falla men ändå vara modig nog att resa sig upp och fortsätta, att våga följa sitt hjärta. Att det enda misslyckandet är att inte försöka.

Sisu som begrepp innehåller betydelser som; uthållighet, strävan, målmedvetenheten, att inte ge upp, tro på sin kapacitet och våga kämpa mot oddsen. Att vara Sisu är vara modig, stark och kraftfull.

Vad har det med Vandringsbloggen att göra?

Vandringsbloggens syfte är att inspirera fler att ta sig ut i naturen. Under hela min uppväxt har det funnits starka förebilder som visat mig glädjen och gemenskapen som finns att hitta via friluftsaktiviteter.

  • Plocka blåbär och svamp med mormor
  • Åka på tält- och campingsemester med familjen
  • Skollov fyllda med fiske, vandring och naturnära upplevelser

Allt det här har jag fått med mig tack vare tålmodiga och uteälskande föräldrar. De har visat vägen, lärt mig uppskatta den enklare tillvaron nära naturen. Min dröm är att fler ska upptäcka naturen som en plats för kreativitet, att hitta lugnet i en stressig vardag, det ska vara en plats att komma tillbaka till där energidepåerna fylls på. Det finns ingen härligare känsla än ”I made it” som i målgången på Fjällräven Classic eller den kroppsliga resa det innebar att långdistansvandra längs El Camino med insikten om att livet aldrig skulle bli sig riktigt likt igen.

Jag vill se fler kvinnor ute på lederna. Jag vill att fler unga tjejer ska upptäcka vandring och friluftsliv. Jag vill inte höra att vandring inte är ett alternativ för att det inte finns dass längs med lederna. Jag vill att fler barn ska få komma ut tillsammans med sina föräldrar. Att barnen lär sig göra upp eld och hantera kniven säkert. Jag vill att det är fler kvinnor som drar med sina sambos ut på fjällturer under semestrarna.

sisugirl_infographic

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara