Under min tid som funktionär under Fjällräven Classic träffade jag Charlotta som är sjuksköterska. Idag har jag äran att presentera en Eldsjäl som mer än gärna vill dela med sig av smarta tips som lindrar vanliga skador som uppstår hos vandrare.

Sjuksköterska tipsar om hur du undviker skador vid vandringVanliga skador vid vandring

Under nästan en veckas tid har Charlotta sett vandrare komma i mål. Hon berättade att de allra flesta vandrarna kommer i mål utan besvär, men att en del vandringskrämpor förekommer efter 11 mils vandring.

Några av de vanligaste skadorna vid vandring är:

 • Skavsår
 • Onda knän
 • Vätskebrist
 • Överansträngning

Att få skavsår på fötterna kanske inte syns så mycket men kan göra nog så ont. Överbelastade muskler och leder uppstår ofta när hjärnan orkar mer än kroppen. Vid överansträngning ökar också risken för vätskebrist och uttorkning som kan ge yrsel, aptitlöshet och många andra symptom som är jobbiga vid vandring. Dessutom kan gamla skador i knän och leder blossa upp vid stor påfrestning.

Lyssna på kroppen

Jag passade på att ställa massor med frågor till Charlotta; Hur tar man hand om kroppen efter en lång vandring? Och vad kan man göra för att förebygga skador?

”Om det gör det ont någonstans och någonting känns fel skall du ta det lugnt! Är du törstig, drick. Är du hungrig, ät. Är du trött, sov.”

Att lyssna på kroppen är ett smart sätt att förebygga skador. Om man gör små insatser i tid slipper det bli allvarligare komplikationer. Vila är det enskilt bästa man kan göra när skador väl uppstått.

Miniapotek för vandrare

Det finns några saker Charlotta alltid har med sig i sitt miniapotek vid vandring. Det är saker som förebygger många av de vanligaste åkommorna och som kan vara avgörande för en trevlig fortsatt vandring. (Det där med skavsårsplåster kan jag också skriva under på – det har räddat många av mina vandringar.)

Alltid i Charlottas apotek vid vandring

 • Resorb
 • Dyklofenak
 • Lindor och första förband
 • Skavsårsplåster och Leukoplast

Leukoplasten är en tygtejp som både kan användas för att förebygga skavsår och att fästa skavsårsplåster och lindor. Resorb hjälper kroppen ta upp och bevara vätska och lindor kan användas i massor av situationer, exempelvis vid stukningar.

Fler tips om hur du undviker skador på vandringen:

Författare

1 Kommentar

 1. Good post! We arre linking to this particularly
  great content on our website. Keep up the great writing.

Kommentera

Spara