Många lediga jobb utannonseras aldrig utan tillsätts av personer som funnits på rätt plats vid rätt tillfälle. Se till att det är du. Idag ska jag ge dig mina absolut bästa tips till att skaffa det där drömjobbet du vill ha.

Oavsett om du är frilansande egenföretagare, konsult, vill byta branch eller söka ett jobb så tror jag att du liksom jag går runt med en energi och inneboende kraft och känsla av att det finns mer du vill göra, mer du vill tillföra och du vet vad du vill och vart du vill. Du är redo att ta steget och ge allt du har och nu saknas bara rätt tjänst eller uppdrag.

Jag har på alla tänkbara vis skaffat mig ett jobb som inte finns. Att ha förmånen att vandra, skriva och fotografera som heltidssysselsättning är inte bara otroligt privilegierat. Det är dessutom en tjänst som inte finns utan som jag skapat för mig själv genom att berätta för andra vad vi vinner på att arbeta tillsammans.  Jag hoppas du hittar mycket nytta av inlägg som det här.

Kontakta företag där du vill jobba

Sätt dig ned och gör en lista på företag där du vill jobba. och potentiella uppdragsgivare du vill arbeta med. Det kanske är företag med de internationella karriärmöjligheter du vill ha, en specifik bransch eller något annat som driver dig.

Jag visste att jag ville jobba inom friluftsbranshen och inte inom tung industri som jag gjorde tidigare. Jag ville jobba med kommunikation mer än Human Resource Management så för mig blev förflyttningen både av branch och yrke. Du kanske är inom rätt yrke men i fel branch eller inom rätt branch men fel yrke. Oavsett vad målet med din förflyttning är – se till att förbereda så mycket du kan på vägen genom att ta reda på vart du vill, sätta upp tydliga mål och att fylla i eventuella kompetens och erfarenhetsglapp – men preppa inte in i förbannelse när du får chansen att hoppa ska du hoppa.

Medan jag fortfarande var kvar på min tillsvidareanställning så läste jag kvällskurser i journalistik, strategisk kommunikation och webbutveckling. Det var konkreta och väldigt handfasta kurser som hjälpte mig att snabbt komma förbi nybörjarmisstag och snabbt kunde börja leverera hög kvalitet inom en branch där jag inte hade erfarenhet.

Utbilda och förbered dig inte i förbannelse

En annan sak jag verkligen vill poängtera är att utbildning är inte allt. Det finns så otroligt många vägar som leder till samma mål. Jag personligen älskar att plugga och jag har pluggat allra mest för pluggandets skull och att jag har en väldigt stark inneboende nyfikenhet som jag inte kan stilla på annats sätt. Biblioteket är mitt andra hem.

Men helt krasst – det enda som spelar roll är vad du presterar, vad som är utkomsten av din tid. Vad du kan göra med det du får framför dig. Det finns inga rätt eller fel och varje, varje dag hela ditt liv är en dag när du kommer lära dig nya saker.

Ha stora öron och liten mun så kommer mycket saker vara löst av sig självt.

När du vet vart du vill – berätta det för världen

Telefon. Ring till de företag där du vill jobba. Prata med avdelningschefen där du vill jobba eller den som är personalansvarig. De kan ofta berätta rekryteringsläget just nu och be om att få komma på ett personligt möte och presentera dig eller fråga om du kan få skicka ditt CV om det dyker upp lämpliga tjänster i framtiden.

Personligen avskyr jag denna metod för jag avskyr telefoner och telefonerande. Men detta skall verkligen inte underskattas för jag kan lova att alla sådana där saker som ”sägs lite i förbifarten” om potentiella uppkommande föräldraledigheter, uppsagda anställda osv osv osv kommer DEFINITIVT inte skrivas om i mejl så du har det skriftligen. Det är så mycket nyanser som försvinner i mejlande. Så är det telefonen som står mellan dig och ditt drömliv så får du inse att du är skyldig dig själv att sluta mesproppa och gör vad du behöver. Sen kan du gå och gömma dig från telefoner resten av livet när du väl är där du vill vara. Men sitt inte och sura bitter på ålderdomshemmet för att du fallit för din egen feghet.,

Event. Besök företaget du vill jobba på under event, arbetsmarknadsdagar och mässor. Då får du ett ansikte på någon från insidan , kan ställa frågor och självklart även presentera dig själv. Berätta vart du vill och se till att du blir ihågkommen. Förbered en liten hisspitch om dig själv och ta med visitkort eller CV. Håll dig mycket kort och konkret och trevligt – ofta behöver företagen möta massor av människor så slösa inte med tiden utan var hjälpsam.  Jag har satt ihop en liten mingelskola som jag hoppas kan vara till hjälp för dig.

Ett av mina första jobb fick jag efter att jag uppvaktat avdelningschefen med ett påskägg fullt med godis och en personlig hälsning när ägget öppnades. Jag visste att avdelningen var godisråttor och jag var inte sen med att visa vilken perfect match vi skulle vara för varandra.

Spontanmejl. Använd företagens hemsidor för att se vem som är ansvarig för en viss avdelning du vill jobba tillsammans med. Kontakta den personen med ett spontant mejl. Ibland finns det vissa rekryteringsfirmor och bemanningsföretag som ett företag konsekvent använder, se till att snoka rätt på vilket det är och boka in de rekryterarna på ett spontanmöte och berätta vad du vill jobba med. Ett annat bra sätt är att kontakta rekryterande chef om du hittar en faktisk annons även om det inte är uppgifterna som är utannonserade du är intresserad av så är det en jättebra kontakt in i företaget. Annars är mina absolut hetaste tips att använda sociala medier som Facebook, Linkedin och Instagram för att göra intryck på företaget dit du vill. Se till att visa att du är en lagspelare med den kompetens du vill tillföra.Mer om det i inlägg om sociala medie närvaro.

Hur du skaffar kontakterna och informationen du behöver.
Bevaka hemsidorna för företag du vill jobba på så du vet senaste nytt, när det händer stora förändringar som kan hinta om att det snart krävs nyanställningar eller liknande, gå till biblioteket och bevaka relevanta branschtidningar. Gå på företagsträffar, nätverksträffar, branshutbildningar och alla andra sammanhang du kommer på där företag ses och minglar. Skaffa en mentor – kontakta en själv eller hitta en via exempelvis ditt fackförbund, företagarcentrum eller branschorganisation.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara