Sommarutflykt bland krattade grusgångar, mälarutsikt och slottsfika i barock miljö. Skolkloster är Sveriges största privatpalats som ligger på Skohalvön utanför Bålsta.

Här kan du starta eller avsluta vandringar precis i slottsparken. En populär sträcka är de 23 kilometerna mellan Bålsta och Skokloster, turen kan kortas ned om du tar bussen till någon utav stationerna på vägen. En annan populär tur går 6,5 kilometer mellan Skokloster och Sånka.

Skokloster Slott kan du gå guidad tur bland de över 50 000 föremålen från stormaktstiden eller smyga runt på egen hand i paradvåningen.  På bottenvåningen hittade jag en skattkammare så som jag nog alltid tänkt att skattkammare skulle se ut – ett helt rum fullt med silver. I rummet bredvid hölls säsongsutställning med Elsa Beskow som tema och ute på slottsgården var det Medeltida fest i dagarna tre.

Jag gick runt bland sura remmar, brända mandlar och riddarrustningar. Var så nära att köpa en rustningsarmbåge – tills jag insåg hur otympligt det kan bli. Skriv gärna till mig i kommentarsfältet om du har en egen rustning och i så fall hur ofta du brukar behöva byta ut just armbågarna på den? Den tanken har gäckat mig under de här veckorna sedan besöket och jag är sååå nyfiken på rustningspraktikaliteter.

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

  1. Oj. Båstad(?) 😉

    Slott är alltid ett bra utflyktsmål:)

    • Angeliqa Svara

      Åh, tack – nu har jag såklart uppdaterat till Bålsta. Tangentbordet slant där i alla härliga vandringsminnen. Tack för tipset och att du uppmärksammade mig på stavningen. Och visst är det underbart med slott som utflyktsmål. Jag älskar också ängsö som har både mälaren, ekhagar och slottsfika. Går inte av för hackor det.

Kommentera

Spara