Radioikonen Annika Lantz på P1 snappade för ett tag sedan upp nyheten att jag bytt ett liv som Civilekonom till ett liv som heltidsvandrare och gick igång som sjutton på det här med vilken typ av arbetsmiljöproblem som kan förekomma mitt i naturen. Kan man göra upp eld genom friktionsvärmen av två kajalpennor (?) och varför skulle någon vilja ge sig ut bland alla smådjur som sticks? 

Så idag tänkte jag att vi reder ut det här med knott, mygg, ormar och spindlar längs med vandringsleden.  Något som kan verka avskräckande för att ge sig ut. Men så behöver det inte alls vara – jag ger mina bästa tips på hur du hanterar dem på bästa sätt. Innan du stöter på dem och om du skulle råka bli biten eller stucken.

Knott och Myggor – Beckolja och heltäckande kläder

Knott kan bli så små som två millimeter och tränger innanför även de mest finmaskiga myggnät. Ofta kommer de i kvantitet och är svåra att skydda sig mot just för att de är små. Myggen är större och lättare att stänga ute. Klä dig heltäckande med långärmad skjorta och långa ben på byxorna så har du visst skydd. Sedan ser du till att hitta ett riktigt bra myggmedel. Jag använder ofta Beckolja (älskar tjäradoften) och den fungerar riktigt bra.

Vill du vara helt säker på att slippa mygg ska du vandra på över 1 500 höjdmeter – där finns inga mygg, eller så planerar du in vandringen till hösten när de är betydligt färre. Augusti – oktober är otroligt fina vandringsmånader på många platser i Sverige – och kanske får du njuta fri från både andra vandrare och små odjur.

Så hanterar du bett: Försök att inte klia på betten du får. Om du är väldigt känslig kan du i förebyggande syfte äta antihistaminer (finns receptfritt på apotek) som gör att du inte reagerar så starkt på betten. Klåda kan lindras genom att du trycker ett litet kors med nageln på bettet.

Fästingar – Dra dem rätt ut och överväg vaccin mot TBE

Fästingar trivs allra bäst på skuggiga och fuktiga platser, gärna högt gräs 10 – 20 cm från marken. Du som rör dig mycket utomhus i melansverige, vid sjöar och skärgård har högst risk att råka få TBE (fästingöverförd hjärnhinneinflammation) – då kan det vara läge att överväga vaccination – läs mer och fatta beslut via fästing.nu.  Bra sätt att skydda sig från fästingar är att bära långa ben på byxorna och att göra en riktig genomkoll på kroppen på kvällen efter fästingar som bitit sig fast, främst armhålor, hårbotten, knäveck och andra mysiga ställen.

Så tar du bort fästingar: Använd en pincett och ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra den rätt ut. Se till att få med så mycket av fästingen som möjligt, tvätta sedan såret med tvål och vatten. (Fästingbett 1177)

Bin och getingar – Smarta knep för onda stick

Stick från getingar, bin och jordgetingar är ofarliga så länge du inte är allergisk, men visst gör det ont en liten stund. Om du har hjärt- och lungproblem, barn eller är äldre så är risken större. Framförallt ska du undvika att reta upp jordgetingar, de är egentligen inte farligare än andra getingar men risken är större att få många bett samtidigt om du rkar reta upp dem med vibrationer i marken när du kommer vandrandes med tunga kängor. Om du skulle få en hel svärm efter dig – se till att dra upp huvan på jackan, täck ansikte så mycket du kan och spring till skydd undan svärmen.

Så hanterar du sticken: Är du stucken av en geting ska du se till att få bord gadden från såret, badda gärna med alsolsprit. Om du har ont hjälper det att badda med kallt vatten eller att smörja in med bedövningssalva som Xylocain.

Ormar och Spindlar – Hjärnspöken mer än faktisk fara

Det finns inga farliga spindlar i Sverige så du kan vara helt lugn om du råkar stöta på någon långbent rackare längs med leden.

Ormar är väldigt skygga och känner vibrationerna från dina vandringskängor på långt håll. Om du skulle bli biten av en huggorm så beror det antagligen på att du av misstag råkat kliva på den när den ligger och solar på stigen eller om du försöker ta upp den. Om du klär dig i höga kängor eller gummistövlar är du bättre skyddad mot ormbett, de flesta bett sker i vaden.

Så hanterar du ett ormbett: Håll den bitna kroppsdelen högt och stilla. Ta av åtsittande ringar, klockor och armband om du svullnar. Uppsök läkare om du blivit biten av en huggorm.

Myggor som Mindfulness –  Missa inte Jonna Jintons fantastiska video

Sedan hoppas jag att du inte Missat Jonna Jintons underbarta inlägg i myggdebatten – Den eviga sommarplågan. Jag minns när jag och Jonna vandrade sista dagsetapen mellan Nikkaloukta och Abisko – det var så mycket små knott och mygg det sista dygnet att vi verkligen fick öva bästa och mesta mindfulnessen där på leden. Kafferasterna var minst sagt effektiva. Titta på Jonnas fantastiska video från en myggig kväll i grundtjärn.

Ps. Annika om du läser detta är du varmt välkommen att följa med en dag som heltidsvandrare på bloggkontoret.

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

 1. Hej,
  Tack för tipset om beckoljan. Jag försökte få reda på hur man använder oljan mot mygg på nätet men lyckades tyvärr inte. Hur använder du/man beckoljan mot mygg? Några droppar på armen eller smörjer man det på kroppen som en vanlig hudkräm?
  För övrigt vill jag tacka för alla lärorika och mycket informativa inlägg 🙂
  Mvh

  • Angeliqa Svara

   Hej!

   Superbra fråga, jag brukar smörja in några droppar på ahndeledrna och någoin droppe på halsen. Hitintills har det räckt jättebra. Den är effektiv och dryg så den gör sitt jobb.

   Jättekul att höra att du hittar lärorika inlägg här – det är precis vad jag vill bidra med här i vandringsvärlden.

   Allt gott och önskar en äventyrlig och myggbettsfri sommar!

   /Angeliqa

Kommentera

Spara