Plats: Longyearbyen – Tempelfjord, Svalbard

Tidsåtgång: Ca 9 timmar

Guide: Beväpnade guider från Hurtigruten Svalbard

Värd: Pressresa med Swarovski Optik

Allt som ekade i mitt huvud när jag packade min ryggsäck, när jag satte mig på flygbussen och när jag checkade in bagaget var: I S B J Ö R N.  Hela min kropp var upptagen av tanken utav att de den majestätiska arktiska björnen. Jag var på jakt efter det stora. De vilda djuren, den majestätiska naturen som skulle spela rockorkester på insidan av min själ. Och om min själ fick sjunga och headbanga samtidigt, ja det fick den när jag och de andra i gänget dundrade rätt ut i det arktiska, istäckta ökenlandskapet, 140 kilometrar med snöskoter i 24 minusgrader.

Det var första gången på tre år som någon kunnat färdas över isen och med den vetskapen i bakhuvudet kände jag mig som en pionjär när den blå väggen av is reste sig framför mig. Stannade motorn. Klev av. Jag blev som uppslukad av strukturen på de lodrätta, fårade bergväggarna som formats av eroderande stenar. I snön syntes spår från fjällräv som tassat över den vita vidden. Uppepå en bergssida såg jag en fågel som någon i gruppen berättade var ovanlig. Men jag var som uppslukad av de fina nyanserna för att ta in fakta. Jag bara var allt jag någonsin kan vara mitt ute i ingenstans, med ingenting mer än mig själv och en omgivande naturen så hittade jag allt. Det stora finns i det lilla.


Temperaturen under dagen pendlar mellan tio och 24 minusgrader så vi hjälps alla åt att hålla utkik efter vita fläckar på varandras kinder som visar på en ytlig köldskada. Vid rasterna står vi samlade i ring likt pingviner i skydd från vinden.


Svalbard täcks till 60 % av glaciärer, har ca 3 000 isbjörnar och befolkas av 2 500 personer fördelat på 51 nationaliteter. Det finns en huvudväg genom Longyearbyen och sommartid när det kommer runt 30 000 turister är framkomligheten väldigt begränsad. Svalbard är en ögrupp mellan Norge och Nordpolen.

Svalbard

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara