Sofie Jugård är en av de eldsjälar som valt en något annorlunda väg i livet. Som projektledare på ett eventföretag som använder friluftsliv som arbetsmetod kan en vanlig dag på jobbet innehålla både kajakpaddling, vandring och skidåkning. Målet är att få företagen, och deltagarna, att agera för ett socialt- och miljömässigt ansvarstagande. Sofie tar sig tid att sitta ned och prata med mig under några av hennes absolut mest hektiska dagar på hela året. Fjällräven Classic är i full gång och hennes förberedelser för detta event har i princip pågått sedan förra Fjällräven Classic avslutades. Fjällräven anordnar vandringseventet Fjällräven Classic med hjälp av eventbyrån Aktivut. Under de här dagarna vandrar nästan 2000 personer från starten vid Nikkaloukta till målgången i Abisko.

En ”vanlig” dag på jobbet innehåller friluftsaktiviteter

Man skulle kunna säga att Sofie har två väldigt varierande sorters ”vanliga dagar” på jobbet. Den ena delen består av kontorsjobb där Sofie sitter framför sin dator. Alla produktioner föregås av ungefär lika mycket förberedelsetid som själva tiden det tar att genomföra evenemanget. Den andra delen av hennes jobb är att delta under evenemang, det innebär en hel del tid på resande fot och jobb från tidig morgon till sen kväll. Friluftsliv är den röda tråden i  Sofies arbete. En viktig del i Sofies arbete består av att ta hand om gäster på bästa sätt.  Det gäller att kunna erbjuda de som deltar lite mer än de förväntat sig, oavsett om eventet har fem eller 2000 deltagare. Det gäller då att kunna se vad det är som ger det där lilla extra och att kunna genomföra det. Sofie berättar att nyckeln ligger i förberedelse. Hon tänker igenom det som ska hända under ett event och förbereder så mycket som möjligt i förväg. Det gör att det går att undvika sista-minuten-lösningar. Men om det skulle krävas gör Sofie allt som står i hennes makt för att allt ska fungera och bli bra.

sofie_7973 Fred Geers mars 2013

Året runt, oavsett väderlek, anordnar Aktivut utomhusaktiviteter. Sofie är examinerad skidlärare och har utöver det en examen som idrottslärare med specialinriktning utomhuspedagogik. Hon har jobbat länge i friluftsranchen – ungefär 25 år med turism och naturnära evenemang.

Logistiska utmaningar och oförutsägbart väder

Sedan sju år tillbaka jobbar Sofie som projektledare på familjeföretaget Aktivut. Företaget har tre stycken anställda, ytterligare tre personer som återkommande hjälper till och sedan samarbetar man med ett antal friluftsguider. En utmaning som finns i arbetet med friluftsevent är att hitta nya kunder och marknader till företaget. Det finns en vilja att växa som måste motsvaras av ett ökat kundunderlag. Den klart största utmaningen att jobba med kombinationen friluftsliv och event är logistiken och de logistiska lösningarna. Det vill säga att förflytta och transportera personer och saker.Väder och vind är exempel på sådant som inte går att styra över. Samma sak gäller förflyttningar – bussar kan vara sena och kajaker kan vara trasiga. Då är det en utmaning att få allt att fungera ändå. Sofie ger ett konkret exempel på en utmaning de stötte på under årets Fjällräven Classic. I år gick vandrarna mycket långsammare än tidigare år. I genomsnitt gick varje vandrare 6 timmar långsammare än beräknat. Det medförde att det gick åt 1,5 mer måltider per vandrare, vilket i praktiken betydde att det gick åt 3000 mer mål mat än vad som var planerat. När detta upptäcktes var man tvungen att stoppa en pall med mat som var på väg hem. Transporten återvände och maten kunde skickas till de delar av leden där den behövdes. Samtidigt finns det ett starkt miljötänkande kring eventen vilket gjorde att de extra mattransporterna kombinerades med transport av vandrare som av någon anledning behövt bryta vandringen. Det blev därför inga extra turer med helikopter samtidigt som man lyckades fylla det oförutsedda behovet av mat.

Sofie_Jugård

Läs mer om naturvänliga och säkra event  i tidigare inlägg om Fjällräven Classics hälsa och säkerhet och arbete med att samla in skräp.

Direkt feedback fyller på energiförråden

Sofie berättar att det absolut bästa med hennes jobb på Aktivut är möjligheten att få vara ute mycket. Och den spontana feedbacken hon får från gäster och vandrare är någonting som snabbt fyller på energiförråden. Sedan blir det snabba avslut i ett arbete som Sofies, det är ofta en kort period från det att ett event beställs tills dess att det är avslutat. De korta ledtiderna ger henne direkt återkoppling på att ett jobb är väl genomfört.

SofieFC565

Direkt feedback och fungerande samarbeten. Idag, när inlägget publiceras, är Sofie på Outdoor Academy of Scandinavia för att guida inbjuden butikspersonal i Tafjordfjella (närheten av Sunnmöre) i Norge åt Helsport, Bergans, Devold, Ecco och Aclima. Man skulle kunna säga att ingen dag är den andra lik på Sofies jobb.

Mina favoriter från Fjällräven Classic 2013

  1. Efter elva mil kom förlovningen vid målgången – Dubbla guld för den här killen
  2. Hur gör du för att bli funktionär? – Hundratals funktionärer
  3. Att välkomna 2000 vandrare på ett bra sätt – Uppbyggnaden av  målgången i Abisko
  4. Möt starka Emelie på bagageutlämningen – Tusentals väskor
  5. Värmande vintermode från Hestra – Snorsäkrade vantar

Tack Sofie för en trevlig pratstund. Vi ses nästa år på Fjällräven Classic! (Vinterbilderna är Sofies privata bilder)

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara