• Namn: Sören Kjellkvist
  • Bor: Knivsta
  • Yrke: Äventyrare, föreläsare, friluftsguide och meditationsledare

Precis i detta nu håller Sören och hans dotter Wilma på att packa ned sitt tält de sovit i under natten intill en stilla fjällsjö. Idag ska de ta sig sista biten till Nordnorge för att bo 30 dagar ensamma på en öde ö söder om Lofoten. Till största del kommer de leva utav mat de själva hittar på ön och i havet. De har med sig två stycken islandshästar. ”Min dotters stora drömäventyr” blir årets stora projekt och jag gissar att Wilma kommer ha klassens mest äventyrliga sommarminne att berätta om när skolan startar i höst.

Sören Kjellkvist och Wilma islandshäst Lofoten

Jag träffade Sören Kjellkvist under Vildmarksmässan i år och fick den stora äran att ha honom som bordskamrat under middagen på kvällen. Vi pratade om hans tidigare äventyr och något som verkligen fastnade hos mig är hans enorma drivkraft, stora hjärta och eftertänksamhet. – Hotet mot allemansrätten är att folk inte följer allemansrätten. Botemedlet blir att informera och lära ut om allemansrätten. Han är äventyraren som använder sina äventyr till att sprida mervärde. Kunskap och fokus till det som är hans hjärtefrågor. Under sin 50 dagar långa överlevnad i vildmarken så upplyste han om allemansrätten och när han SUP-paddlade mellan Visby och Stockholm passade han på att lägga fokus på mikroplasterna som finns i Östersjön.

Folk slösar med både tid och pengar!

Något annat jag verkligen har fastnat för är Sörens livsfilosofi och hur han sätter ord på det här med relationen mellan tid och pengar. Sören förklarar att i det moderna samhället lever folk i bubblor. Det är materialistiskt och det blir svårt att ta till sig hur folk i omvärlden lever på riktigt. ”Vi lever i en bubbla där vi slösar bort pengar och inte förstår dess värde.” och han fortsätter med att berätta att det är upp till människor hur de vill använda medlet pengar. Idag slösar folk både med pengar och med tid. Eftersom de slösar med pengar så slösar de med tid för att få ihop mer pengar att slösa. Insikten i att man inte behöver så mycket pengar är det värdefullaste som finns för då kan livet bli så mycket mer innehållsrikt. – Kommer man till insikten av att tid är det viktigaste som finns så kan livet bli så oerhört mycket innehållsrikare. Att inte slösa med tiden. Det är det viktigaste.  Sören berättar att för honom är det sämsta bytet han kan göra att byta tid mot pengar. För honom är det enda tänkbara att använda tiden till att förverkliga sina livsdrömmar. Det handlar om de existentiella frågorna, att göra det man brinner för, annars slösas tiden bort.

Var sårbar för att kunna leva livet fullt ut

Sören berättar om Sårbarhetsprincipen – att det ofta behöver hända något livsavgörande som ställer allt på sin spets för att vi ska inse hur skört livet är. Det kan handla om en nära-döden-upplevelse, sjukdom eller skada, något som händer så att man inser att de val man har gjort hitintills varken är viktiga eller relevanta.

”Har man friluftslivet som bas – som grundpelare så har man ett otroligt andningshål i sitt liv som man kan hämta styrka ifrån.”

Sören levde ett riktigt svenssonliv med villa på landet, IT-jobb inne i Stockholm och renoveringar på huset. Sen hände något som ställde allt på sin spets. Diskbråcket. Det blev en jobbig period när han ändrade väldigt mycket i sitt liv. När han klev tillbaka och började om, nu med friluftslivet och äventyren i fokus.

4 insikter för att nå livsmålen

  1. För att nå målen är första steget att veta om sitt mål.
  2. Vet man inte sitt mål slösar man bort sin tid.
  3. Anlendingen att inte veta sina mål är att inte känna sig själv.
  4. Att lära känna sin egen sanna identitet är att kunna sätta upp mål.

soren_kjellkvist_returns_to_civilisation_04

Kontrasterna i naturen och att tänka klart alla tankar

Sören ger ett exempel på när han paddlade längs med Norska Kusten. Då regnade det 24 timmar om dygnet under 10 dygn i sträck. – Dagarna gick och jag undrade om solen någonsin skulle komma tillbaka. Belöningen blev ju bara större och större när solen skulle komma tillbaka. Det var väntan på den större belöningen. Att kliva ut ur tältet och mötas av solskenet en morgon var fantastiskt. Sören förklarar mer om hur äventyren stärker honom. – Ute hinner jag tänka klart alla tankar. När jag paddlar kan jag sitta i 10-14 timmar och bara paddla. De första två eller tre timmarna tänker jag men sedan så har jag tänkt klart. Då är det helt tomt i hjärnan. Äventyrsprojekten är mentalt stärkande. 

Äventyrliga Dagen ger styrka till utsatta ungdomar

Äventyrliga dagen är ett välgörenhetsprojekt som Sören tagit initiativ till och som presenteras i samarbete med Friluftsfrämjandet och Bergans. Projektet öppnar dörrar för att snabbt komma och enkelt komma igång med friluftsliv. Under Äventyrliga dagen tar Sören ut ungdomar 15-25 år som får vara med ett friluftsdygn. De får lära sig friluftsliv och ett grundpaket emd utrustning så att de kan kickstarta sitt friluftsliv. Varje deltagare som blir utvald har fått uppleva en motgång i sitt liv. Tanken är att lyfta ett budskap med varje Äventyrlig Dag – dela budskapet om vad  personen har varit med om. Ex. första personen hade ADHD och kunde inte läsa av folks signaler vilket resulterade i att han inte hade några vänner. Han drömde om att sova utomhus – de fiskade, vandrade och sov utomhus på vintern. En vecka efter hemfärd sov han ute i trädgården hemma och planerade en vecka själv på en öde ö. Anmälan och mer information: Äventyrliga Dagen. Information: Samtliga bilder är pressbilder på Sören Kjellkvist. Lyssna gärna på avsnitt åttioåtta av Husky Podcast med Magnus Ormestads intervju tillsammans med Sören Kjellkvist, där får du  lära känna Sören under ett par timmars poddradio.

Författare Angeliqa

1 Kommentar

Kommentera

Spara