Detta inlägg presenteras i samarbete med Visit Norway.

Norges minsta och sydligaste landsdel Sørlandet kallas ofta för den norska rivieran. Det är hit norrmännen själva åker för att semestra längs med kusten. Här går det att kombinera badsemestern med både vandring, fiske och cykling.

Jag blev förälskad i idén av att åka på roadtrip genom Sørlandet, göra olika utflykter på dagarna och sedan sova i fyrhus på nätterna. För det finns flera fyrhus längs med kusten som tar emot övernattande gäster. Mitt i sommaren är det härligt att kunna kombinera aktiva vandringsdagar med helt lediga lata dagar med sol och bad.

1. Setesdal – Fjällbyn Hovden

Rakke-Nordic-Life00648-129721_800
Foto: Terje Rakke / Nordic Life AS – Visitnorway.com

Fjällbyn Hovden ligger omringad av fjäll från alla håll. Här vandrar du från stuga till stuga på högfjället under tre-fyra dagar eller gör dagsutflykter. Över dagen kan du genomföra en topptur till Hovdenuten (1119 m.ö.h.) med utsikt åt alla håll, ta dig till områdets högsta topp Søre Hartevassnuten (1155 m.ö.h.) eller bara vandrar en rundtur längs med båda sidor av fjällbäcken Børtemannsbekken.

2. Lindesnes – Norges äldsta fyr

Rivingen-Fyr-ved-Grimstad-Sorlandet-53942_800
Foto: Johan Wildhagen – Visitnorway.com

Norges äldsta fyr Lindesnes har anor från 1656 ligger på norska fastlandets sydligaste spets. Idag är fyren en samlingsplats för besökare med café, restaurang, museum och galleri. Fyrhuset har plats för sex övernattande personer, något som passar dem som vill ha en lite annorlunda övernattningsupplevelse. Det går också att bo på havshotell eller camping i närheten av fyren. Fler fyrhus för övernattning i Sørlandet:

  1. Lyngør fyr
  2. Ryvingen
  3. Fyr, Grønningen Fyr
  4. Homborsund Fyr och
  5. Saltholmen Fyr

3. Telemark – Kanalturer och vandring

Telemark-42097_800
Foto: Vidar Askeland – Visitnorway.com

En av de mest populära vandringsturerna i Telemark går 14 kilometer mellan Lårdal och Dalen, där du bitvis går längs med en 800 meter hög klippkant som sluttar ned i Telemark Kanal. Telemark har en mörk historia där sägnerna säger att bönderna som levde där var så argsinta att ingen ville åka dit, inte ens kungens skattmasar. Idag finns en stor mängd kanalturer där du kan upptäcka naturen och de grönskande dalarna.

4. Brufjell – Vandra i istidens tecken

Foto: Terje Rakke / Nordic Life AS – Visitnorway.com

I Brufjell kan du vandra nära tydliga spår från istiden. För 20 000 år sedan skapades jättegrytor av det rinnande smältvattnet från inlandsisen som fick stenar att rotera tillsammans med grus. Från parkeringen tar det ungefär en halvtimme att vandra till området med jättegrytor och på vägen går bland annat förbi stranden Sandviga där du kan stanna och doppa fötterna i vattnet. När du når toppen av klipporna kan du se över hela kustlinjen ända till Lista-fyren som ligger ungefär 200 kilometer västerut. Upptäck mer av Norge på Visitnorway.com/Vandring

Main-logo-with-payoff.-International-version-RGB-Colour-122013-99-0138_800

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara