Igår var jag hela dagen vid Lida och firade Sörmlandsledens Dag. Det är ett suveränt initiativ som tagits av föreningen Sörmlandsleden. Under dagen pågick aktiviteter på flera ställen omkring leden – exempelvis gick det att följa med vandringsgrupper, prova trailrunning eller bara komma och grilla lite korv eller lyssna på föreläsningar.

Angeliqa Mejstedt på Sörmlandsledens Dag
Foto: Maria Atterving

Jag volontärade som bokförsäljare och kastade glada tillrop efter vandrare som gick förbi mitt lila bås vid Lida Friluftsby. I LOVE SÖRMLANDSLEDEN – sådana tishor skulle alla leder ha va?

Mitt bord

Sörmlandsledens Dag 2016 Banderoll på Lida

Sörmlandsleden sträcker sig totalt 1 000 kilometer genom bland annat Stockholm, Södertälje, Eskilstuna Katrineholm, Nyköping och Nynäshamn. Leden är indelad i 16 regioner med regionsansvariga volontärer och etappansvariga som snickrar, målar och gör allt de kan för att hålla leden hel och ren. Det är ett jobb som görs helt på frivilligbasis och som ger andra vandrare möjlighet att komma ut och njuta av vandring och friluftsliv på ett enkelt och säkert sätt.

Friluftsfrämjandet som bordsgrannar

Friluftsfrämjandet - Skogsmulle

Bredvid mig stod Friluftsfrämjandet och informerade om sin verksamhet. I skidbacken bara ett stenkast från våra bord är Skogsmulle född.

Skogsmulle

Skogsmulle med sina fina röda fjädrar i näverhatten, hår av hänglav och svans som borstar rent skogen.

Vandra Fjäderlätt med Jörgen Johansson Jörgen Johansson Föreläser om att Packa Lätt

Jörgen Johansson Föreläser på Sörmlandsledens Dag

Jörgen Johansson tog med sig alla sina tält, demonstrerade utrustning och föreläste under hela dagen. Jörgen kallar sig själv kilojägare och tipsade om hur man kan spara många kilo i vandringsryggsäcken genom att välja lätta alternativ för tält, sovutrustning och ryggsäck. Ungefär 3 kilo väger de här sakerna tillsammans i Jörgens packning och det gör att han kan vandra Fjäderlätt. Jörgen arrangerar årligen Coast 2 Coast mellan Varberg och Kalmar. Kika in HÄR om du vill vandra hela eller delar av sträckan redan nu i maj.

Fika på Bygdegården

Kaffepanna med kokkaffe och virkade grytlappar

Dagen avslutades med kaffe på bygdegården. En mysig timmerstuga med kokkaffe i stora kopparpannor och virkade pannlappar.

Fika på bygdegården i lida - chokladbollar

Chokladbollar och annat gott rundar av en vandringsdag på bästa tänkbara sätt 😉

Upplevelseburken

I bygdegården hittade jag ännu en sjysst sak – en Upplevelseburk som är fullproppad med utmanande äventyr för hela familjen. För att göra det lite roligare att komma ut tillsammans. Det här måste du bara läsa mer om på Upplevelseburken.se. Det här var första gången Sörmlandsledens Dag arrangerades och jag tycker att det var jättekul att få vara med på ett litet hörn. Bakom dagen ligger mycket arbete som föreningen gjort som samordnat alla aktiviteter och volontärer längs med leden. Jag ser fram emot fler Sörmlandsledens Dagar och hoppas att fler Vandringsleder – hur de än formellt ansvaras för ändå kan få sin egen dag så att fler kan upptäcka våra vackra låglandsleder runt om i Sverige.

Information och länkar:

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara