Jag har alltid varit en gående person. Vandring i maklig fart är helt enkelt min grej. Då hinner jag se allt det fantastiska som finns runt omkring mig. Naturen, bergen, vyerna. För att inte tala om pauserna. Kaffet! När jag har mött löpare på leden har jag därför suckat lite för mig själv. Att springa på fjället är ju att missa hela grejen? Jag föreställer mig en ständig hets på snabba tider och maximalt antal kilometer. En tävlingsanda som är så långt ifrån hikefulness, det som för mig är vandringens essens, det går att komma. 

Sen pratade jag med härliga Amanda Matti och fick tänka om. För henne är fjällöpning inte en stress framåt. Den är att vara i nuet, helt prestationslös. Det handlar om att njuta av naturen och omgivningarna, hitta energi och en stunds mental vila när livet snurrar för fort och om att fånga den där speciella frihetskänslan. Det låter ju faktiskt väldigt mycket hikefulness, bara i en annan form. 

I intervjun med henne i Vandringspodden pratar hon en hel del om just den här sköna inställningen till fjällöpning. Dessutom har hon dessutom en hel del konkreta och användbara tips att bjuda på, som vilken utrustningen som behövs när det kommer till skor, kläder, ryggsäck och packning. Vi pratar också om fallgropar och fjällsäkerhet, fjällträning i storstaden, alternativ träning och de bästa platserna att börja fjällöpa på. För att inte tala om vikten av att verkligen känna de du ska ut och springa med – så att du kan säga stopp innan det är för sent.

Lyssna på avsnittet i spelaren här nedanför eller sök efter Vandringspodden i din podcastapp.

Vill du se och höra mer av Amanda finns hon på explorealittlemore.se, @explorealittlemore och i podcasten LEV Podcast.

Foton: Elin Lennelo och Amanda Matti.

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

  1. Här i södra Finland finns det inte många fjäll att löpa i, men ja, kravlöst joggande är härligt

    • Håller helt med om hur härligt det är med kravlös löpning! Speciellt i vacker natur 🙂

Kommentera

Spara