Digitalsnackisen The Steam Hotel är medtävlande med mig i kategorin Årets Marknadsförare som avgörs under näringslivsgalan Guldstänk den 15 mars. Rösta på den kandidat du tycker är lämpligast och hjälp samtidigt Stadsmissionen. 

Namnet The Steam Hotel är leker med byggnadens historia som ombyggt ångkraftverk med hundra års historia. En historia som är bevarad i varje detalj för gästerna som besöker hotellet. I foajen syns panna 11 och 12 och går man upp för järntrappan ser man in i det gamla kontrollrummet. Genomgående i hotellet finns järnbalkar, teger, tjocka sammetsgardiner i mörkt grågrön och gammelrosa. Dova färger i industriromantikens tecken.

Eftersom jag inte besökt hotellet tidigare frågade jag snällt om jag inte kunde få komma förbi på rundvandring och under en timme fick jag gå runt och titta på det hemliga pannrummet, kontrollrummet med fler reglage än antalet sandkorn i hårbotten efter en dag på stranden och destinationshotellet med utsikternas utsikt.

Lär känna Västerås stoltaste hotell som lockat hit över 60 000 gäster från hela Sverige bara under sitt första halvår.

Läget på ångkraftverket valdes på grund utav att det låg nära vatten men inte direkt vid kusten. Vid restaurangen på 10 våningen är baren byggd på ett skyttevärn.

Här i hörnet sitter Niklas Wahlström, Executive Chef som tidigare bland annat ansvarat för Nobelmiddagen. Det betyder att du kan äta mat värdig kungligheter helt enkelt.

Asiatiska restaurangen Lockavore låter gästerna ta sig igenom en femrätters avsmakningsmeny, omakase, på kockens goda smak och som gäst får man följa med på matresan utan att veta på förhand vad man ger sig in på.

Hotellet är 18 våningar högt och har plats för 550 gäster fördelat på 227 rum. Deluxrumen garanterar sjöutsikt – men de flesta av hotellets sovrum har utsikt.

Voltage Lounge

I the Voltage Lounge händer skönt häng helt enkelt. Här finns bar, 17 meter utomhuspool, skön musik och bastu.

  

Stanna till lite vid den här bilden och begrunda den. Det är alltså vedbrasa med dagbäddar framför. Tror kanske detta var bland de härligaste inomhuseldinrättningar jag sett. Nu har jag inte provat hur det verkligen är att ligga där – men jag tänker att är man inte ute vid en eld man är så är det definitivt inne vid en eld precis såhär som är det bästa substitutet.

Pannrummet och Kontrollrummet

Pannrumets kanske vackraste detalj. År 1915 påbörjades bygget av den 18 våningar höga byggnaden och två år senare stod ångkraftverket redo. Då fungerade det som ett reservverk för att försörja Mälardalen och Dalarna med elförsörjning vid kris, men kapaciteten i sig var så stor att endast detta ångkraftverk ensamt hade kunnat försörja både mellersta Sverige och Göteborg.

Foajéhäng framför brasan

Jag sätter mig och jobbar några timmar skönt nedsjunken i en plyschsoffa. Samtidigt som jag upptaget knackar på datorn och pillar med lite bilder från dagen så lyssnar jag. Som en svamp suger jag upp rösterna som går förbi mig. Paret i mörkgröna morgonrockar som fnittrar, personalen som i förbigående av varandra hejar glatt till varandra med uppmuntrande ordväxling, receptionisterna som snabbt och alert är både hjärta och nav i hotellet, en pappa och barn som fredagslängtar. Jag får mysbelysning på träbordet framför mig, tända stearinljus och det finns en omtanke i detaljerna som jag uppskattar. Musiken i bakgrunden är lugnt jazzig. Jag myser. Det är lätt att känna sig som hemma här.

Lampor. Lampor. Lampor. Belysningen är nästa tema som jag lägger märke till. Gröna bibliotekslampor. Gaslampor. Kristallkronor.

Eldar. Det är de gömda eldarnas hotell. Jag hittar en eld i förlängningen till foajén – runt den samlas incheckade hotellgäster och konferensgäster.

Fritt bryggkaffe i fina koppar. Kommentarer i övrigt överflödigt. Samt tillhörande bord perfekta för karta och kompass mötesplanering.

Jag är biblioteksnörd. Att hitta ett rum som det här satte igång alla mina Gilmore Girls-referenser ever. Gröna lampor är armaturkärlek i sin renaste form om du frågar mig och det kliade så i fingrarna sist jag var i Stockholm när jag hittade återförsäljare av liknande och insåg hur mycket pricken på i de skulle vara till… eeh allt här hemma.

Jag säger godnatt till Västerås från ovan efter en alkoholfri extra sur drink som bartendern skakade till efter fritt omdöme. Bra omdöme. Alla ska göra det de är bäst på.

Äventyr i närheten av The Steam Hotel

När du ändå är i Västerås – missa inte:

Fler ovanliga hotell du inte får missa:

Har du besökt The Steam Hotel? Vad tyckte du?

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

    • Hahahaha, ja det är väll – rätt väldokumenterat – blygt sagt.

      Du kommer gilla!! Det är fin utsikt för kaffe högst upp.

      Stor jättekram

Kommentera

Spara