Bo på STF i stan. Hur funkar det egentligen, har inte de bara fjällstugor? Det var vad jag frågade mig när STF Göteborg City dök upp som alternativ bland hotell att boka  i Göteborg nu när jag skulle iväg och jobba där. Så det ville jag självklart undersöka närmre. 

Jag har stött på Svenska Turistföreningens anläggningar många gånger längs med mina vandringar. De finns där som ett nät av godhet och välkomnar mig som vandrare med öppna armar oavsett om jag kommer frusen och kall från regnet, sprudlande glad och uppfylld av ledupplevelsen eller solvarm och sökandes skydd under tak. Eller bara de gånger det gått att köpa bryggkaffe efter för många dagar med tristare variant. En vedeldad bastu. Någon som har tid att lyssna. Håller tejpen rak medan jag klipper. Eldsjälar.

STF Göteborg City

Jag checkade in på STF Göteborg City på kvällen. Hade tittat på kartan innan. Läst namnet. Men hade nog inte riktigt fattat prick hur mycket mitt i city det faktiskt låg. Jag skulle säga att det ligger mitt i smeten. Är du bekant med Göteborg så kommer det säga dig något när jag förklarar att du är mellan Saluhallen och Nordstan. Bara stenkast från järnvägsstationen. Hur smidigt som helst att ta sig dit med kollektivtrafik. Om du åker bil så är det ett stort garage med svindyr parkering i samma hus. Glöm inte att betala biljetten direkt. De är inte nådiga de därna parkeringsvakterna. Säger ryktet.

STF Göteborg City

Det finns två saker jag föll pladask för här på hotellet. Det ena var de många väggcitaten med kloksamheter rörande naturen och att vistas därute. Jag ska ge dig några exempel. Det andra var samlingsrummet nere i receptionen. För de som vill sitta och jobba finns ett långt bord med höga stolar. Och för de som vill fika eller bara läsa en stund finns en lounge med bibliotek, modern eldstad i glascylinder för alla att samlas runt och fotogenlampor i taket. Alltså inte ett par enstaka fotogenlampor. Utan ett helt jäkla hav av fotogenlampor. Den idén vill jag adoptera och ta hem. Det var så fantastiskt mysigt när mörkret började falla på kvällen, en skolklass som var på studieresa tog fram gitarren och sjöng tillsammans. (I övrigt kompensationshärjade de i all välmening i glädjefylld tonårsbrunst, så köp inte hela idyllen).

Väggmålning på STF Göteborg City

Våningplanen heter saker som ”Böljande synfält”, ”Ryslig skogsro” och ”Bitande snövärme”. Ordlekar, lekar med ord som för mig ut i det där komplexa naturen för med sig för prick det där är ju så magiskt med att vara ute bitande kylans värme. I trapphuset skickas jag med historiska citat och jag tänker att bara detta är en anledning att skippa hissen. Skalder, dikter, citat. Om vartannat. Tillför. ”Vi njuter en kort stund av utsikten över fält med röda lador, skogsdungarnas höstfärger och den blå himlen.” följt av nästa trappavsats ord som ajg låter sjunka in ”Himlen är mörkare och de blårosa nyanserna talar om att nu är det kväll, eller natt, . Det är ialafall inte på dagen. Men det är ljust. Här talar man om ljusa kusten som en av anlendningarna att ta sig hit.”

Korridor på STF Göteborg City

Korridorerna. Har fjäll målade längs de långa, långa väggarna. Från högtalare i taket hörs fågelkvitter. Men jag lade inte märke till det först när jag kom kånkandes med mina ryggsäckar. Det kom senare. När jag gick ut i stillhet och ställde mig i korridoren för att fundera på om jag först skulle äta sen middag eller först gå på upptäcktsfärd bland våningarna för att se vad jag nu skulle kunna hitta för spännande. Jag bestämde mig för det senare.

STF Göteborg City

Jag smög runt med min kamera i korridorerna och letade väggord när jag överhörde några utav ungdomarna prata. ”Det här känns inte som ett vandrarhem, det är ju precis som ett hotell”. Och ja, det var väll exakt den tanken jag också burit inom mig men inte formulerat. För här kan man, till skillnad från STF:s fjällstugor, boka egna rum.  Det finns toalett, tv och dusch på rummet (hittade dock ingen tvål och inga sånadär engångsförpackningar, så ta med alla toalettgrejjer innan, Hållbarhet på riktigt). Precis som på hotell. Om du väljer det lite billigare alternativet får du själv klä på lakan på sängen. Det dyrare alternativet så får du hjälp med påsättningen.  För den som vill finns kök att laga egen mat i nere på bottenvåningen och den som lyxar till det har hela Göteborgs härliga matutbud just, precis runt knuten.

STF Göteborg City

Jag kastade mig över receptionspersonalen. Tusen frågor. Men framför allt en viktigare än andra. Vilka bor här egentligen? Något inom mig hoppades att svaret skulle vara friluftsnördar. Jag hade på nått sätt förväntat mig att se hela receptionen full med dyblöta kängor, leriga vandringsbrallor och staplade travar med vandringsryggsäckar. Som en fridstad i oasen. men nej, så var det ju inte riktigt. Faktum är att många jobbresenärer bor på STF Göteborg City. De som ska åka på konferens eller kanske gå på konsert. Helt vanliga människor med helt vanliga ärenden långt bortom allt vad leder och myrstackar heter.

Rum på STF Göteborg City

Jag kryper ned mellan lakanen jag har skakat ner kanske lite för slarvigt för mitt eget bästa. Med ett leende på läpparna. Det känns fint för en utesjäl som mig, att veta att där på andra sidan dörren så väntar siluetterna av fjäll på mig. Nödutgången pekas ut av en vandrares siluett. Nånstans i fjärran samlas fortfarande några kring lägerelden. Då känns det som ro i själen fastän jag är i stadens sus och brus. Här är en plats att komma hem till.

Jag är så glad att ha upptäckt STF som bas även för de stadsnära äventyren. Mycket väl värt att hålla utkik efter i hotelldjungeln. STF Göteborg City kan bokas direkt via stf.se eller boksningstjänster som hotels.com.

5 saker att göra i Göteborg – Mina bästa tips

STF Göteborg City

1. Gå på upptäcktsfärd och hitta ditt egna äventyr. Du kan ta båt, bil eller buss ut i skärgården. Jag besökte för några år sedan mysiga Rörö och vandrade en kort dagstur bland badklippor och vilda hästar. Närmare stan finns naturområdet Delsjön där du kan bada, fika och promenera. Mitt i city hittar du Slottsskogen där du kan hälsa på sälar, pingviner och älgar.Göteborg

Gå ned till hamnen och spana få fartyg och skepp. Det finns bland annat en ostindiefarare med spännande historia du inte får missa. Du kan gå ombord för ett tjärdoftande äventyr i 1700-talets tecken. I love Göteborg

2. Hitta nya vänner. Turista loss så mycket du bara kan eller sätt dig ned på en bänk och tjöta med någon som går förbi. Jag satt och var helt förvirrad och borttappad på en spårvagn i Göteborg för några år sedan och bara min förvirrade uppsyn gav mig tre nya, hjälpsamma vänner på den färden. Göteborgare känns som en stor, varm familj. Lite samma känsla som att kliva av tåget i Åre. Det finns alltid en anledning för att kasta lite snälla ord omkring sig. Göteborg

3. Arkitektur. Här var min favorit. Fasadbesmyckning som tar tankarna till bohemisk enkelhet korsat med 50-talets hänghak.Spårvagn i Göteborg

4. Spårvagn såklart. Jag köpte dygnskort och åkte spårvagn, gick, åkte mer spårvagn och gick.   Det är något speciellt med att åka spårvagn. Jag tänker på romantiska filmer där någon sitter med drömmande blick genom rutan, någon annan springer och hoppar på sista trappsteget precis när spårvagnen ska lämna hållplatsen och kärlek uppstår. Om någon kan säga vad fasen den här känslotanken kommer ifrån får ni gärna höra av er på lämpligast möjliga vis. Tracks Recycle i Göteborg Majorna

5. Second Hand. Här har vi härliga Tracks Recycle som bjöd in mig för att föreläsa. Där kan du rädda begagnad friluftsutrustning (och klimatet) för en billig peng. Ligger i härliga området Majorna, en perfekt plats att leta runt bland loppisar. Annat härligt tips på annat tema är att åka till Haga och leta gigantiska (!!) kanelbullar, ni som vet ni vet.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara