Detta inlägg är ett reklamsamarbete med Visit Dalarna

Vandra längs med grusvägar med utsikt över Orsasjön, fika i en gammal fäbod och vandra längs med små älvar som letar sig fram i den mulliga skogen. Det och mycket mer kommer du kunna göra i STF Orsas vandringspaket i höst – eller för den delen när som helst om du kommer hit.

Från STF Orsa kan du följa Centrumleden 15 kilometer runt Orsasjön eller vandra längs med Enån, leta djurstigar och vandra dit dagen tar dig.

Längs med Enån kan du vandra i mullig skog, träden är höga och från träden växer skägglaven lång. Det är ett tecken på att det är bra luft här.

Järnbron tar cyklister och vandrare över den djupa ravinen. Nere på botten vandrar du längs med bäcken som letar sig fram. Jag kom ner där och hoppade ut på några av de stora stenarna för att känna på vattnet. I år var det ovanligt lite vatten och det såg ut som om någonting saknades naturen. Här skulle jag gärna strosa en sen sommarkväll, dricka kaffe länge på någon utav de där stenarna och känna att naturen omsluter mig som en alldeles egen, speciell katedral.

Nedanför det här vattenfallet växer bland annat Sveriges enda köttätande växt, tätört. Det är ovanligt att hitta den så långt söderut för den är som allra vanligast i fjälltrakten. Vandringsleden låter dig gå längs med vattnet och stanna upp vid fallets botten. Det är en av de starkaste upplevelserna jag tycker finns i naturen – att verkligen höra dånet och nästan känna vibrationerna av de stora mängderna vatten som letar sig ned. Se hur berget har formats med åren efter de här krafterna. Känna vattenstänk mot kinden. Hypnotiseras av den rytmiska, aldrig upphörande rörelsen i vattnet.

Lindorna och Viborg

Till Lindorna och bystugan i Viborg tar det ungefär fyra timmar att vandra. Det här är en uppskattad plats för vila, i slogboden det traditionella vindskyddet ute på gården går det bra att sitta och ta sin fika. Siljansleden passerar förbi Viborgs bystuga och fortsätter in i skogen.

Utsikten över Orsasjön, bergen och de små trästugorna känns magisk efter att ha gått i de lummiga och mer instängda skogspartierna. Här är belöning för mödan.

Mer om Vandringspaketet: Välj mellan en helg med fokus på enklare, lugn vandring eller en mer avancerad med turer för den som vill utmana sig själv. I Vandringspaketet ingår mat, boende, tre guidade turer, morgonyoga, stretch och kvällsgemenskap. Enklare än så kan det inte bli att upptäcka en ny plats på ett roligt sätt. Boka här:  Vandringspaket – STF Orsa.

Detta inlägg skrevs i samarbete med Visit Dalarna.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara