Förra året blev jag inbjuden till Haga Slott och frukost tillsammans med kronprinsessparet Viktoria och Daniel under Friluftsfrämjandets 125-års jubileum. Fokus var att diskutera frågor om stillasittande barn och ungdomar och hur vi kan väva in mer rörelse i barnens vardag.

Nu närmar sig sommarlovet med stora steg och jag tycker det är aktuellt att lyfta både frågor om stillasittande och vad vi kan göra för att minska det genom aktiviteter som är helt gratis för alla att utnyttja ute i naturen.

Stillasittande barn och unga är ett problem

Unga behöver röra sig minst 60 minuter om dagen men inte ens 44 % av svenska skolungdomar når upp till de rekommendationerna.

En regeringsrapport från Centrum för Idrottsforskning visar att svenska barn och ungdomar sitter för mycket stilla. Studien visar att pojkar rör sig mer än flickor, yngre barn rör sig mer än ungdomar och de som rör sig mycket under skoldagen gör det också på fritiden medan andra grupper sitter helt stilla både i skolan och på fritiden.

Läs mer: Svenska barn rör sig långt under WHO:s rekommendationer

Forskning visade att 12-åriga flickor som satt stilla mer än tre timmar i sträck fick en minskad artärfunktion med 33 %.  Hos vuxna ledde 1 % nedgång i artärfunktionen till 13 % ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom och slutsatsen blir att barn helt enkelt inte ska sitta still längre perioder.

Läs mer: Hälsominister Karolina Skog – Samhällsansvar för ungas rörelse genom hela livet

Detta kan alla föräldrar göra

Svenska Turistföreningen har tagit fram en studie som visar att många föräldrar är rädda för att ta med sina barn till fjällen. De är oroliga för hur mycket barnen ska klara och om de är säkra och trygga ute i naturen och om de har den utrustning som krävs. Bra tips för att barnen ska tycka det är roligt att följa med ut visade sig vara att de kunde hjälpa till med sysslor som att bära vatten, hämta ved, följa ledmarkeringar och leka med andra barn.

Läs mer:  Barn klarar mer än vuxna tror

Prins Daniel tar med Estelle på en enkel hinderbana som alla föräldrar kan bygga med vad de hittar i naturen. Följ kungligt exempel och ha riktigt roligt ute i naturen ni sommar!

Läs mer: Friluftsfrämjandets 125-årsjubileum och fokus på barns rörelse

Kommentera nedan med ditt smartaste föräldratoips, vad du tyckte var roliga uteaktiviteter som barn eller vad du gör för att motivera bångstyriga tonåringar eller trotsiga treåringar för att komma ut i naturen framför stillasittande skärmar. 

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

  1. Så himla bra att du skriver om detta! Jag skriver om lite liknande saker på jobbet 😉 Har just gjort en litteraturstudie kring hur man kan främja fysisk aktivitet bland barn i skolåldern. Blir snart ett faktablad som vi publicerar 😉

    • Angeliqa Svara

      Åh, underbart! Hör gärna av dig med artikeln elle rom du skriver något i ämnet – det vore fantastiskt roligt om vi kunde spinna vidare tillsammans på detta. Barnen är vår framtid.

  2. Jag brukar skoja om när jag läser om detta med stillasittande barn ”hur får man barn att sitta stilla??” Mina barn är mer bilda än tama ?❤
    Skämt åsido jag jobbar som lärare och ser den problematik du beskriver dagligen. Men som i alla tider så gäller, barn gör inte som du säger, barn gör som du gör! Jag vill sticka ut hakan och säga att detta är en direkt avspegling av vårt vuxna samhälle. FÖLJ MED BARNEN/UNGDUMMARNA UT! Hitta på roliga grejer, lek i bäckar, leta efter troll bakom stenar, åk skidor/cykel och ha roligt tillsammans ute i naturen ! ?

Kommentera

Spara