Ibland dagdrömmer jag om Alperna och att få vandra i Schweiz. De blånande bergen, obeskrivliga vyerna (som jag förutsätter är ännu mer magnifika live), de söta små bergsstugorna och all choklad gör att mitt vandringshjärta slår lite fortare. När jag bad Sofie, som bor i schweiziska Lugano och som upptäckt sitt nya hemland just genom naturen, att bjuda på sin bästa vandring i Schweiz – blev suget inte direkt mindre. Så här kommer den nu, en extra stor och matig guide till Schweiz bästa vandringar. Läs, njut och börja planera utflykten!

Alla foton är tagna av Sofie Gelinder.

1. Lavaux

Schweiz största sammanhängande vindistrikt täcker över 800 hektar och är ett måste om man har vägarna förbi Schweiz fransktalande region. Området omnämns nämligen ofta som en av det vackraste i Schweiz och det är inte svårt att första varför. Här växer vinrankor utefter branta sluttningar och intill Genevesjöns turkosblå vatten, samtidigt som man bjuds på en fantastisk vy av schweiziska alperna. Sedan 2007 finns Lavaux med på Unescos världsarvslista och området är idag lika känt för sina vackra promenadsträckor och charmiga byar som för sina viner.

Besöker man Lavaux för första gången kan det vara en god ide att prova The Swiss Wine Route. Då utgår man från charmiga vinbyn St. Saphorin och följer sedan en 11.7 kilometer lång tur som leder en genom ett hav av vinrankor och fram till Lutry, en liten medeltida stad med kullerstensgator och pastellfärgade stenhus. Det är en vacker promenadsträcka som passar allra bäst för den som vill ta sig tid att njuta av de vackra vyerna och kanske till och med stanna till vid någon av de många vingårdarna längs vägen för att låta alla sinnen få ett smakprov på Lavaux.

Resa till Lavaux

Ta tåg från Genèves flygplats till St. Saphorin. Pris ca 620 kronor t/r. Restid 1 timme och tjugo minuter.

Läs mer: http://www.lavaux-unesco.ch/

Lavaux vandra Schweiz Lavaux vandra Schweiz

2. Verzascadalen

En av de vackraste dalgångarna i Ticino, i den italienska delen av Schweiz, är Verzascadalen. Den känd för sina historiska små byar där tiden tycks stått stilla, sin vilda natur och för det magiskt gröna vatten som porlar i Verzascafloden. Det är en unik plats som lockar både historieälskare och naturfantaster.

Det vackra landskapet i Verzascadalen upptäcks bäst till fots och därför finns där ett flertal olika vandringsleder för såväl den vana vandraren som den nyfikna nybörjaren. En av de vackraste vandringslederna i området är The Swiss White Water Trail som bjuder på 13 kilometer av vandringslugn och storslagen natur. Vandringsleden följer den smaragdgröna Verzascafloden från idylliska byn Sonogno och leder en genom lövskogar och förbi gröna ängar tills man anländer vid slutmålet Lavertezzo, den mest kända av byarna i området. Här kan man avsluta sin vandring med en uppfriskande simtur i det kristallklara flodvattnet eller bara njuta av naturen och lugnet från de solvarma klipporna.

Resa till Verzascadalen

Ta tåg från Lugano till Tenero och sedan buss från Tenero till Sonogno. Pris 350 kronor t/r. Restid ca 2 timmar.

Läs mer: www.ticino.ch

vandra Schweiz vandra Schweiz

3. San Salvatore

En annan pärla som man inte får missa i Schweiz italienska del är Lugano, en solig sjöstad med medelhavsatmosfär och lummigt gröna berg. Hit åker schweizare från hela landet för att insupa lite extra solsken och för att få njuta av italienska läckerheter som pizza, pasta och polenta – utan att behöva korsa gränsen till Italien. Staden är dock inte bara en semesterort – det är också en perfekt utgångspunkt för flertalet olika vandringar.

En klassiker i området är leden från toppen av berget San Salvatore på 912 meter och ner till pittoreska Morcote, som år 2016 blev utnämnd till Schweiz vackraste by. Under 9 kilometer vandrar man nerför branta backar, genom täta kastanjeskogar och utefter Luganosjöns turkosblå vatten tills man efter 3 timmar anländer i Morcote. Där, bland kullerstensgator och pastellrosa hus, kan man sedan njuta av en välförtjänt gelato innan man tar bussen eller båten tillbaka till Lugano.

Den allra hurtigaste kan också välja att börja vandringen vid foten av San Salvatore i Lugano-Paradiso och vandra upp till bergets topp. Det är en ca två timmars brant vandring som bjuder på fantastiska vyer och mjölksyra i benen. Väl uppe på toppen kan man sedan välja om man vill ta en paus eller direkt fortsätta vidare på leden till Morcote.

Resa till San Salvatore

Ta bergbanevagn från Lugano-Paradiso till toppen av San Salvatore. Pris ca 300 kronor t/r. Restid 10 minuter.

Läs mer: http://www.montesansalvatore.ch

San Salvatore vandra Schweiz Morcote vandra Schweiz

4. Uri

Canton Uri är belägen i centrala Schweiz och landskapet i området kan bäst beskrivas som vykortsvackert schweiziskt med sina höga bergstoppar och gröna dalar. De flesta platser i Uri erbjuder en vacker vandringskuliss, men de allra finaste vyerna får man om man tar linbana upp till närmaste bergstopp. Från Intschi kan man till exempel åka upp till toppen av Arni, som sägs vara en av de vackraste platserna i Uri. På toppen hörs bara vindens sus och sången från kobjällror och här finns ett lugn som bara en bergstopp mitt i de schweiziska alperna kan frambringa.

Från Arni utgår en rad olika vandringsleder men den 7 kilometer låga Arnisee- leden är ett säkert kort om man är ute efter panoramavyer över Alperna. Leden börjar och slutar vid den smaragdgröna sjön Arnisee och under turens gång bjuds man på storslagna vyer över Reuss dalen och Mt. Bristen, det mest ikoniska berget i Uri. Väl tillbaka vid Arnisee kan man antingen ha picknick vid sjöns rastplats eller äta hemlagad rösti på en av bergsrestaurangerna – ett perfekt sätt att avsluta en väldigt schweizisk vandring.

Resa till Uri

Bästa och smidigaste sättet att nå Uri är med bil från Lucerne och därefter linbana från Intschi till Arnisee. Pris för linbanan är ca 300 kronor t/r. Total restid från Lucerne 2 timmar och tio minuter.

Läs mer: https://www.uri.info/en/

Uri vandra Schweiz Uri vandra Schweiz

5. Saanenland

Oavsett om man är ute efter en aktiv långhelg eller bara vill hitta lugnet i naturen är Saanenland den perfekta destinationen. Här väntar nämligen över 300 kilometer med markerade leder som bjuder på högst varierande natur. Från heder och blomsterängar till alpina dalar och höga bergstoppar – här kan alla naturfantaster hitta hem.

Besöker man Saanenland för första gången kan den 10,22 kilometer långa vandringsleden från Schönried till Sparenmoos vara en spännande tur. Då utgår man i Schönried där man tar linbanan upp till toppen av berget Rellerli (1831 meter) där vandringsleden har sin början. Därifrån vandrar man sedan mellan fem olika bergstoppar tills man når bergsrestaurangen vid toppen av Sparenmoos (1639 m).

För att insupa mer än bara landskapet i Saanenland kan man dagen innan sin vandring passa på att beställa en fondueryggsäck från någon av de lokala mejerierna. En fondueryggsäck är precis som det låter, en ryggsäck packad med allt du behöver för en utsökt utomhusupplevelse: fondygryta, brännare, ostmix, kryddor, nybakat bröd, tallrikar och bestick. Så att man kan avnjuta en varm ostfondue på det mest magiska sätt – omringad av berg och gröna betesmarker. Det är ett enkelt och oerhört roligt sätt att lära känna den schweiziska matkulturen under sin vandring.

Resa till Saanenland

Ta tåg från Bern till Gstaad eller Saanen. Pris ca 600 kronor t/r. Restid ca 2 timmar.

Läs mer: https://www.gstaad.ch

Saanenland vandra Schweiz Saanenland vandra Schweiz

Extratips! Appar gör det lättare att vandra i Schweiz

  • SBB MOBILE: Schweiz officiella transportapp för kollektivtrafik. Med denna gratisapp i mobilen är det snabbt och enkelt att hitta rätt buss eller tåg till din vandringsdestination.
  • SWISS HIKE: Är en gratis app från Switzerland Tourism med tips på massor av olika vandringsleder i Schweiz.

Fler tips från Sofie om hur en överlever vandring i Schweiz: 3 saker att tänka på inför vandringen i Schweiz och Alperna

Följ Sofie på Instagram: @letsexploreswitzerland

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara