Alltid när jag tänker på Stockholm så snörper det ihop sig i halsen av den där obehagliga klockan-fem-på-tunnelbanan känslan. Panik. Trångt. Alldeles för mycket folk på ett och samma ställe. Det är den bilden som sitter kvar när man någon gång råkat pricka in rusningstiden på Centralstationen. Men jag har med råge blivit överbevisad om att Stockholm is the place to be även för friluftsliv. I Tyresta Nationalpark där jag var i fredags växer 400 år gamla tallar och området är den största urskogen söder om dalälven. Och faktum är att i Nationalparken var det inte alls så trångt med människor.

Tyresta Eric Tornblad på Friluftsmeny

I fredags eftermiddag gick jag Storskogsslingan i Tyresta Nationalpark tillsammans med Eric Tornblad som har har sajten Friluftsmeny. Det givna ämnet för dagen blev såklart friluftsmat i alla dess former och Eric lagade till de mest sagolika pannkakorna över öppen eld innan det var dags att traska hem i mörkret.

Tyretsa Nationalpark - Träd i skogen

Tyresta - Bergcägg med ormbunkar

Jag tycker det är skitviktigt att stanna och titta på sådana här detaljer. Ormbunkarna som klänger sig fast på bergsväggen eller symmetrin i träden vid sidan av leden.

Den stora skogsbranden

Tyresta Nationalpark - Skogsbranden

Det här är en av mina favoritbilder. Den visar lite hur det är att vandra med hund – hunden finns liksom lite överallt hela tiden. Och sedan visar bilden skillnaden mellan det branddrabbade området i nationalparken jämfört med det område som inte drabbats. Titta ut på andra sidan sjön så ser du precis vad jag menar.

Tyresta med Hund

Tyresta Nationalpark med Eric Tornblad vid Vindskydd

Här stannade vi och fikade mockarutor utan pynt. Jag kunde inte för hela mitt liv hitta cocosflarnen när det var prepareringsdags av friluftsfikat. Så det fick gå ändå.

Tyresta Nationalpark

Här stannade vi och lyssnade på den porlande bäcken. #Hikefulness (sök på instagram)

Vandringsled nära storstaden

Tyresta skogen med Eric Tornblad

Tyresta Skyltar

Tyresta Storskogsslingan med Eric Tornblad

Fornborgen vid Stensjön

Tyretsa Fornborg vid Stensjön

Här har vi alltså en mycket sevärd fornborg. Jag älskar skyltar av alla slag. Hade inte den här funnits så hade jag nog inte uppskattat fornborgen – på skylten får man lära sig saker som hur otroligt många ton sten som har släpats upp för att kunna bygga borgen. Det är verkligen imponerade.

Tyresta Nationalpark Fornborg

Här har vi fornborgen i närbild. Turen blev allt som allt ungefär 8 kilometer lång och passade bra för en eftermiddag. Jag har fått blodad tand för att vandra i Stockholms-trakten och speciellt i att upptäcka mer av områdena kring Tyresta och skärgården som bara ligger en stenkast därifrån. Vad har du för tips om att vandra i närheten av Stockholm? Favoritområde? Vad passar för dagsvandring och vad passar för en helgutflykt?

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

  1. JA, Mer tips om det! Jag som bor i Stockholm ser verkligen framemot att följ dig i vad du upptäcker.

    • Vad kul Jeanette! Kan tipsa om en jättebra bok jag har från Calazo förlag – den handlar bara om Tyresta Nationalpark och alla vandringar som går att göra där =)

  2. Jag besökte också Tyresta Nationalpark för första gången för knappt två veckor sen. Var helt underbart härligt att vandra omkring där i skogen, med kameran i högsta hugg. Återvänder gärna och går en längre slinga.

    • Vad roligt att höra Helena =) Det är verkligen vackert där. Jag gillade speciellt att se kontrasterna som skogsbranden skapat även om det nu är många år sedan. Ett ställe att återkomma till. Läste också när jag kom hem igen att det finns en pilgrimsled i området – den skulle jag gärna också utforska vid tillfälle.

Kommentera

Spara