Idag bjussar jag på en rundvandring i CHOKLADFABRIKEN!! Om du någonsin undrat hur det går till, vad man gör där i ett par timmar och hur det nu känns att komma till all-you-can-eat-avdelningen så ska du fortsätta läsa 😀

På väg till ett väldigt efterlängtat studiebesök till chokladfabrikernas chokladfabrik. Det kommer kanske inte som någon nyhet att en viss choklad alltid finns i vandringsryggsäcken… Om inte annat så kan du kika på min alldelles egna insta-fazer-hashtagg <3

Fazer Visitor Centre. Det pirrar lite i magen bara av att se byggnaden. Vad kommer hända den här dagen?

Guiderna som visade runt i fabriken, de kan allt som är värt att veta om choklad och lite till. Vi började med en sväng till det stora väzthuset där jag fick titta på kakaoplantor, vaniljstänger och alla andra tänkbara och otänkbara smaktillsättare till chokladen.

Önsketrädet.

Alla som kommer hit kan skriva en lapp med en önskning eller hälnsing och sedan hänga upp på det stora trädet. Det är en gest som  härstammar från japansk tradition.

Äggen som är stora i Finland.

Det finns en finländsk påsktradition som är starkare än alla andra traditioner – men som jag själv inte hade någon aning om. Men det är chokladägg på påsk. Finländarna köper miljontals ägg varje år. Äggskal från fabriken sparas och görs rent, via en liten, liten lucka i skalet tas innehållet ut och choklad sprutas in. Så på utsidan ser det ut som precis vilket bordsägg som helst men ”överraskningen” är att det  är chokald på insidan. Äggen packas i äggkartonger och säljs i vanliga butiker – men varje år kommer det in ärenden till reklamationsavdelningen att turister av misstag får med sig chokladägg i tron att det är vanliga ägg och kokar dem – något som bara resulterar i en  brun sörja i kastrullen.

Träffa grundaren

Karl Fazer hänger där i taket tillsammans med alla de människor som varit ovärderliga för att bygga upp verksamheten. På en av bilderna av betydelsefulla personer hänger författarinnan Tove Jansson som samarbetade med Fazer – bland annat genom att teckna reklamblad med mumintroll på.

 

Nästa års pepparkakshus blir inte av pepparkaksdeg

Fika på Fazerfabriken

På Fazer-besökscentret kan man både fika och äta lunch. Typiskt smart upplägg INNAN det är dags för den där avdelningen med allt man kan äta av choklad.

Själva chokladfabriken går inte att besöka som besökare av hygieniska skäl. Jag hade någonstans sett framför mig att jag skulle stå där bredvid en mijon chokladkakor som rullade förbi på ett löpande band och sedan kunna plocka så många det bara gick att bära direkt från bandet. Men så går det alltså inte till. Däremot finns det en del i besökscentret som har VRirtual reality kameror så att man kan gå på ett låtsasbesök till chokladfabriksfabriken.

CHOKLADPROVNINGEN

Nu pratar vi allt-du-kan-äta av alla sorters choklad direkt från fabriken. Jag kom in i det stora, färgglada rummet som verkligen var en kontrast gentemot alla de andra avdelningarna på besökscentret som varit stilrena, kliniska och vita. Choklad från golv till tak och ett chokladträd med alla fazersmaker. Jag har inte tänkt på vad mycket choklad Fazer gör eftersom jag är en notorisk köpare av Fazer Blå, men de gör också geisha och dumle, och i finland är det tradition att äta konglig marmelad förpackade med en räv på framsidan – fruktmarmelad med socker runt. Lite för sött för min smak – men det är bara att ta seden dit man kommer <3 VIDEO – Vandringsbloggen på Fazer Chokladprovning (Instagram)

All you can eat. Jag smög fatiskt ner ett par stycken i ryggsäcken för man kan inte stå och prassla med chokladpapper hur som helst. Man vill ju sitta ned och verkligehn  njuta av ta av det blåguldiga pappret.

På vägen ut finns en souvernirshop. Hade det funnits en Fazer-blå tröja så hade jag köpt den, av ren lojalitet. Däremot hittade jag en kylskåpsmagnet som var en vandrare – han står där redo att gå på tur med blicken i skyn, en rutig hispterskjorta och grova kängor. Väldigt random. Och hur det kom sig att han fanns där på magnethyllan hann jag aldrig fråga, men det ska jag försöka luska reda på. Lyckan var iallafall total när jag hittade en värdigt stor chokladbit. Fint avslut på min vistelse i Finland. Och frågar du mig är det här en enskilt värd utflykt att bara därför ta sig till Finland. Bra att veta är att det är småsvårt och jättekrångligt att ta sig från flygplatsen och hit med kollektivtraffik, räkna med 50 minuter och några bussbyten. Däremot är det lätt att åka bus från Helsingfors – det finns ett stopp direkt utanför fabriksbutiksdörren. Och vill du ta taxi från flygplasten så tar det bara tio minuter. Så if there is a will there is a way.

Författare Angeliqa

1 Kommentar

  1. Emilia - vila & life design Svara

    Ett sådant studiebesök ligger nog på min bucketlist! Alltså vilken kul grej!

    Jag gillar också choklad och hittade en variant av Renee Voltaire av kokos och totalvegansk. Totalgod! (jag är inte vegan)

    Hoppas att du har en fin vecka!

Kommentera

Spara