I år har jag längtat efter att se hur knivar tillverkasoch förra helgen blev drömmen verklighet. Idag får du följa med mig på första dagen av Morakniv Adventure och besök i knivfabriken för att få en glimt av hur knivskapandet går till från grunden och vi tar oss också till en väldigt speciell butik i Mora. 

”Are you going to Morakniv Adventure” hörde jag någon säga på bred amerikanska till någon på perrongen i ett regnfuktigt Borlänge, redan där började alla friluftsklädda resenärer med stora ryggsäckar grupera sig. I massan av människor såg jag snart en välbekant nos sticka fram och med stor glädje återförenades jag med en instagramkollega som jag inte sett ”i riktiga livet” på över ett år. Vi slog följe och pratade länge och väl. Så rullade moratåget in och bara timmar senare var vi framme i den stora ljusa samlingslokalen för att börja helgens stora äventyr.

Två bekanta ansikten var Anton (Prettybackward) och Emil (Kadanatur) som gick lös på varsin dalahäst. För det var faktiskt det allra första vi fick göra – sitta tillsammans och tälja, med inspiration från Nils Olsson Dalahästar och helgens ambassadörer Jögge Sundqvist ( AKA Surolle älska det namnet) och Beth Moen.

I stora kniv-visningsrummet hittade vi Johan Skullman som visade på bredden och variationen av användningsområden som finns för Moraknivar. Köksknivar för kocken, fiskeknivar för fiskaren, svampplockningsknivar, friluftsknivar, täljknivar, industriknivar. Jag har faktiskt inte tänkt på att det finns så många olika sorters knivar förrän jag stog där och såg skillnaden på dem. Men olika material kräver olika egenskaper.

Jag har täljt dalahästar vi några tillfällen. De har kommit utsågade och det är trevligt tidsfördriv framför lägerelden tillsammans med småprat och nu senast på konferensgolvet. Men vad jag klurat mig nästan gul och blå på var det här med hur man får hästen sådär blank och fin innan den målas. Och den här helgen lärde jag mig att man först täljer fiiint, fiiint alla ojämnheter, sen kan man såklart sandpappra, men de sista skavankerna och ojämnheterna de spacklas bort. Som magi. Nu vill jag göra nya hästar.

Till Fabriken

Morakniv har funnits sedan 1891 vilket betyder att de tillverkat knivar i över 125 år. Det var en man som hette Frost Erik Erson som började en liten knivproduktion som växt sig större och större. Idag produceras 7000 blad i timmen.

Så här ser det ut när bladet stansats ut. Det går sedan igenom en rad maskiner som slipar, polerar, sätter på handtag och paketerar.

Dagens guide Oliver visade oss runt i alla delar av knivfabriken.  Bland maskiner, blad, robotar och arbetsstationer. Jag älskar att se människor som älskar det de gör. Du vet, den där glöden de får i ögonen när de berättar om förbättringar de driver igenom, vart de ska om fem år och stoltheten i att vara just här. Det sken rätt igenom och det är så himlans fint att se – det gör mig ännu lite extra stolt över min kniv.

Lycka är att umgås med likasinnade! Den meningen sammanfattar väldigt mycket av de som jag spenderade dagen med. Vi stod storögda och tittade i oändlighet när knivbladen åkte på rullbanden, kände doften av olja från maskinerna och hänfördes av robotarmar i produktionen som jobbade intuitivt.

Skaftade knivar.

Pricken på i. De stora coola maskinerna och robotarna hade fotoförbud. Men tänk att varje liten plutt i den här lådan ska bli en del av en kniv. Det är fint.

Och här kan du följa med på en videotur till Morkniv, se tillverkningen med både högteknologi och hantverk.

Konceptbutik med Moraknivar och Dalahästar

Innan jag tog tåget hem så gick jag förbi konceptbutiken med dalahästar och moraknivar – den ligger centralt i Mora oh där kan man köpa de roliga kniv t-shirtsarna som ambassadörerna har på sig i början av inlägget men inte minst dalahästar i alla storlekar, färger och former man någonsin skulle kunna tänka sig. En fin gå-bort-present är tälj-kit med en liten kniv och en liten häst 😀 Äntligen något roligare att ge bort än vissnande blommor. Tjohooo!!

Vill du läsa om fler studiebesök finns Sport Tech Center, Woolpower och Lundhags med bland de som jag besökt senaste året. Jag tycker det är så spännande att se hur det fungerar. hur saker blir till. Hur det hänger ihop. Vilka komponenter som hör samman innan slutprodukten. Så det är verkligen jätteroligt att få inblick bakom kulisserna. Jag hoppas du tyckte fabriksbesöket var spännande!

Mer från Morakniv Adventures hittar du här:

Författare Angeliqa

8 Kommentarer

  • Åh, kan inte få nog med behind the scenes till hur saker fungerar 😀 Åh, då har du säkert massa bra tips på vad som också kan vara roliga gåbortisar? 😀 Allt gott!

  • Ah, det är ju så hissnande många att det knappt går att få grepp om. Tänk vad många nya täljare som kan fostras med så mycket blad 😀

   Morakniv har tagit fram en fantastisk film – och de hade lite mer fototillstånd än jag ahde så där kan man skymta de roliga robottarna 😀 Haha 😀

   Allt gott!

   Kram

 1. Hej, kan inte du tipsa om bra vandringskläder inför sommaren? Söker framför allt efter en skaljacka. Men det är en djungel av olika märken och jag känner mig vilse. Brukar du vandra i sandaler på sommaren eller använder du dig enbart av kängor?

 2. Pingback: Fabriksbesök Gränsfors Bruk - Vandringsbloggen

Kommentera

Spara