I Östersund hälsade alla deltagarna under Jämtland Outdoor Experience på Mittuniversitetets forskningscentrum Sports Tech Research Centre som utvecklar material för frilufts- och sportprodukter. De forskar på interaktionen mellan människa och utrustning, biomekanik och optimering av prestanda för utomhussporter och friluftsliv och process- och materialutveckling för tillverkning. Följ med på vinsing av labbet under ledning av proffessor och centrumledare Mikael Bäckström.

namnlost-160

Vi fick testa att stå i vindtunneln som bland annat är känd från produkttester i TV (exempevis PLUS) och där olika material får visa vad de går för i testmiljö med snö, regn, dimma tuffa uppförsbackar. Titta noga på den här bilden så kan du gissa vilket väderelement som gruppen utsattes för. Vind. Här testas utrustning som används för skidåkning, löpning och andra liknande sporter medan kläderna används av människor.

namnlost-156

namnlost-155

Textillaboratoriet testar hur vatten och vind påverkar textil, vad som händer vid snabba väderförändringar och hur nötning och hårt slitage inverkar på tygets hållbarhet.

namnlost-158

namnlost-159

Labbet kan ta fram prototyper och små serietillverkningar med hjälp av bland annat 3D skrivare för plast och metall. Det gör att idéer och prototyper kan testas och förfinas innan de börjar tillverkas.

namnlost-157

Det finns också ett skidlabb där skidor och snowboards testas i laboratoriemiljö men också ute i verkliga omständigheter (fälttest). Gällande detta område är snöns friktion den viktigaste faktorerna och forskarna undersöker vad som påverkar prestandan hos utrustning och teknik. Forskningscentrat arbetar nära företag i frilufts- och sportindustrin. Företagen får ta del av labbets utrustning och kan testa material och utrustning tillsammans med ingenjörer. I gengäld får universitetet underlag för att utveckla sin forskning och ta lärdomar från företag och produktanvändare. Läs mer: Sports Tech Research Centre – Mittuniversitetet

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara