Mina bästa strategier och tips till dig som snabbt vill erövra konsten att lära dig nya saker. Funkar lika bra i skolbänken som i verkliga livet.

Hela första månaden på universitetet var jag övertygad om att det här med fortsatta studier inte var något  för mig. Att skolan snart skulle komma på vilken bluff jag var. De flesta andra i min klass kom från akademikerfamiljer, de hade fått lägenheter i staden av sina föräldrar och ägnade den mesta av sin tid på nationerna. Men jag var fast besluten på att jag ville plugga, jag ville klara studierna och gjorde allt som fanns i min makt för att sätta mig in i studiesystemet så snabbt det bara gick.

Efter en termin gick jag upp i studietakt och läste 150 %, andra året 200 % och sista terminen läste jag 300 % och gick ut med dubbla unika examen. Verkligen inte för att jag var smartare än de andra. Inte för att jag hade bättre förutsättningar, gud nej, jag pendlade fyra timmar om dagen för att komma hem till grannstaden. Men min studieteknik och målmedvetenhet som jag utvecklade (jämsides med att övertrassera det digitala antagningssystemet) gjorde att jag lyckades.

Idag tänkte jag dela med mig av mina bästa studietips och alla de där strategierna jag hade för att lyckas i skolbänken och jag hoppas att det kan vara till hjälp för dig som pluggar just nu eller ska plugga.

Lästeknik – Knepen som får dig att ta till dig massor med text på kort tid

Börja med översiktsläsning där du läser innehållsförteckning, kapitelindelning, slutsatser och inlendingen till boken. På så sätt får du en bra överblick över vad boken har för innehåll och kan då lättare disponera din tid rätt.

Fortsätt med aktiv läsning – mitt allra bästa tips är att se boken som ett användningsprodukt – skriv sammanfattande ord i marginalerna, använd små lappar som du fäster i marginalen så du snabbt kan slå upp viktiga teman eller figurer, stryk under viktiga meningar och citat i texten med blyertspenna eller märkpenna. Skriv vilka slutsatser du drar, vilka poänger författaren vill lyfta fram och använd tecken som ! och ? i marginalen där du hittar viktiga fynd eller behöver utforska mer.

Så minns du vad du läser:

  • Ge det du läser en innebörd genom att koppla ihop nya teorier och modeller till sådant du upplevt och har erfarenhet om. Exempelvis om du läser om olika ledarstilar och chefsegenskaper – se till att koppla dem till olika autoriteter du mött på sommarjobb, praktikplatser eller i din familj.
  • Minnesramsor. Fungerar jättebra på saker du behöver rabbla eller sådant som är lite för ologiskt att förstå. Exempel: Mor Vattnar Jorden Medan Medan Jag Sätter Ut Nya Plantor hjälper dig att komma ihåg ordningen på alla planeter.
  • Bilder hjälper dig komma ihåg, använd det så mycket du bara kan. Koppla samman olika textstycken till passande bilder, rita figurer eller annat som hjälper dig. Jag har en enda dikt jag kan prick utantill Om bland tusen stjärnor – till den ser jag framför mig en mörk vinternatt med stjärnor på himlen och en grusväg i mörkret.

Ett bra sätt att sammanfatta en bok är att just sammanfatta det viktigaste  för hand i ett block eller i ett dokument i datorn.  Använd marginalanteckningar som stöd. På sås ätt går du igenom allt material en gång till och så får du perfekta anteckningar att läa på sista veckan innan tentan eller examen.

Ta för vana att anteckna allt du, eller för all del läraren, tycker är viktigt under lektionerna. Med tiden lär du dig vad olika lärare är ute efter och väldigt ofta ger lärarna hintar om vad som kommer att vara de viktigaste delarna att kunna inför tentan. Sitt ned tillsammans med dina kurskamrater och förhör varandra på frågor ni tror kommer komma eller gamla tentor från tidigare kurser.

Disponera tiden smart – arbeta med kroppen, inte mot kroppen

Ha inte som strategi att läsa så länge du orkar. Då blir studierna helt ogörliga. Kroppen kan inte koncentrera sig mer än 45 minuter i taget. Så se till att ta rast varje timme. Precis som du gör, eller borde göra, på vandringsleden. När du har rast se till att sträcka på dig, gå en sväng, res på dig och få igång blodcirkulationen.

Se till att välja studier framför andra distraktioner. Det kommer alltid finnas andra som vill fika, äta lunch och göra picknick med dig för att du ”bara studerar” och ”är hemma jämt” men kom ihåg att det faktiskt är en heltidssysselsättning att plugga heltid. Med tiden lär du dig när du har perioder med mer ”slack” det kan bero på kurser du har lättare för än andra eller lärare som ger mer luft än andra. Men innan du är där – se till att ge dig själv vad du behöver, den tid och det utrymme du behöver för att klara studierna och säg nej till plingande mobiler, söta kattvideos på facebook och såpor på TV.

Se till att ha ledig tid på både kvällar och helger så att inte studierna tar över hela ditt liv, hur kul det än kan vara. Som alltid i livet är det viktigt med balans – att äta hälsosamt, dricka mycket vatten, umgås med vänner och familj och ha hobbys utöver studierna. Jag har sett de som gått all in på att plugga och som får en chock när studietiden är över och de lämnas i ett tomrum.

Jag har aldrig varit en uppskjutare när det kommer till studier. Jag har alltid kastat mig över alt material så fort det fanns tillgängligt. Såg till att ha böcker redo i god tid inför kursstart.  Oavsett hur du gör vill jag tipsa dig om att boka in sista dagen innan en stor tentamen helt obokad. Sitt inte sista minuten kvällen före och trötta ut huvudet. Utan se till att ha pluggat klart och gått igenom allt du behöver till tentan. Och så gör du något du verkligen tycker om dagen innan. Träffa några vänner, gå en riktigt lång promenad eller städa rent hemma så att du kan njuta av avklarad tenta och mys hemma när det hela är över.

Under examenstillfället. Se till att inga yttre hinder kommer kunna påverka dig negativt. Ha med en extra blyertspenna, penvässare, sudigummi så att du no matter what alltid kan skriva svaren på frågorna. Det är grundläggande. Sedan är det bra att ha med en vattenflaska och banan om du skulle bli törstig eller hungrig. Jag kan bli helt ofokuserad och småbesatt om jag kommer på att jag är törstig – då finns ingen annan tanke i huvudet än just att få tag i vatten.

Hitta vad som motiverar dig

Bestäm dig för att klara av studierna och gör vad som krävs för att prestera ditt bästa på vägen.  Om du inte vet varför du pluggar eller har ett mål med studierna kommer det bli tufft med tiden. Skriv gärna ned dina mål, varför du valt just den där utbildningen, vad du vill få ut av studietiden och vad du ser framför dig på andra sidan examen – vad ska du göra med all den här nya kunskapen och hur ska ditt liv se ut då?  Och ta fram en tanke du kan stötta dig mot när det blir riktigt grönjävligt. Jag brukade tänka ”När jag är klar med min examen så kommer ingen kunna ta den ifrån mig, då har jag den som en trygghet resten av mitt liv” för jag har alltid sett studierna som en investering i mig själv och min egen utveckling. Att jag lär mig teknik i att kunna lära mig nya saker i framtiden. För en sak är säker – att det är få kurser jag haft konkret verklig nytta av i arbetslivet, däremot nyfikenheten och förståelsen för hur jag hittar och tar till mig ny information har varit ovärderlig. Idag är samhället så föränderligt att det enda vi kan vara helt säkra på är att vi kommer få lära om i och med hur teknik och yrken utvecklas. Att lära sig förhålla sig till förändring, omorganisationer och sin egen utveckling. Där är de verkligt avgörande faktorerna. Så kanske är det lite strunt-detsamma vad det står på examen om du nu inte ska bli legitimerad – utan se till att lära dig nya förmågor. Det var i alla fall vad som motiverade mig. Förmågorna och att testa gränser.

Kom ihåg att du bara kan fokusera på här och nu. Lägg ingen onödig energi på sådant du inte kan påverka, acceptera att just studier kommer med en hel del ovisshet. Välj att umgås med vänner och kurskamrater som du trivs tillsammans med och som ger dig positiv energi. hitta mysiga platser att plugga på hemma, på biblioteket eller kanske på ett mysigt café.

Ge dig själv belöningar för starka insatser. Fira när du haft tenta. Köp något du vill ha när terminen är slut. Åk iväg på upptäcktsfärd under sommarlovet. Eller ät fem favoritnötter efter varje avklarat kapitel. There is only one rule – there is no rules. Jag valde till exempel att jobba under sommaren istället för parallellt med studierna under terminen, men jag var också noga med att verkligen belöna mig med sådant jag drömde om också för att inte bli halvgalen på kuppen.  Ena sommaren bilade jag genom USA och andra sommaren backpackade jag sex veckor genom Asien. Då var det spännande och roligt att komma tillbaka till skolbänken igen terminen efter.

Underskatta inte värdet av space, allt det där utrymmet mellan studier, tentaskrivning och föreläsningar. Faktum är att hjärnan är som allra mest kreativ när den är ute i friska luften och i rörelse. Det är mycket större chans att du kopplar ihop alla teorier till ny kunskap under träden än hårdpressandes framför datorn vid ditt skivbord. Men kanske är inte vandring din grej – då kan du testa att baka, spela hockey eller sticka sockor, vad som än råkar vara ditt intresse.

Det här var alla mina bästa tips. Hoppas du hittar lite hjälp bland dem.

Vill du djupdyka ännu mer i studieteknik finns en hel uppsjö med litteratur att läsa vidare i.

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

  1. Fantastiskt inlägg som vanligt! Jag gör en hel del av detta så jag kan bara skriva under på att det funkar!

  2. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK ☆171 | skärpa och knoppar. | REAKTIONISTA

Kommentera

Spara