Under namnet Swedish Nomad har Alex Waltner skapat ett unikt universum inom fotografi och resande. På Instagram hänger fler än 154 000 följare  med Alex på de många resorna till jordens alla hörn och tar del av hans inspirerande bilder. Men hur är det egentligen att ständigt vara på resande fot och att inte ha ett fast ”hemma”? Hur förhåller han sig till den polerade och glassiga ytan som syns i Instagram-flödet? Vi ställde sex frågor till Alex om resorna och livet bakom kulisserna.

Chichen Itza, Swedish Nomad, Alex Waltner

Du reser och fotar på heltid: Hur startade allt?

– Det startade egentligen för flera år sedan när jag upptäckte att man kunde tjäna pengar online. Men det var först i slutet av 2015, som jag verkligen tog tag i det och gjorde allt till verklighet när jag och min flickvän Christine reste till Asien i 6 månader. Det var också första gången jag höll i en systemkamera någonsin, men jag visste att det skulle vara viktigt att fota bra bilder, så jag kollade på massvis av YouTube-videos och läste artiklar om fotografering. Sen åkte vi iväg och jag fick chansen att använda det jag lärt mig på riktigt. Cirka 6 månader senare sålde jag mina första bilder och numera kan jag titulera mig professionell fotograf, även om jag hellre kallar mig självlärd fotograf eftersom jag inte gått någon form av utbildning inom fotografi. Däremot fann jag min passion i samband med det här och man får väl ändå säga att jag hade någon form av talang för foto, med tanke på att jag aldrig använt en systemkamera innan vi reste iväg.

Dina fem bästa tips för den som vill eller ska ge sig ut på resa?

  1. Lägg undan en reservbudget
  2. Planera resan i stort och gör ett rimligt tidsschema
  3. Planera inte för mycket och lås dig inte till tidsschemat
  4. Om man reser tillsammans med någon, se till att man är överens om aktiviteter och syfte med resan
  5. Var inte rädd för att utforska det okända. Mina roligaste upplevelser och minnen har alla varit utanför den traditionella rutten.

Du reser i ett rasande tempo – hur förhåller du till ”hemma”? Finns det något sådant?

– Just nu är jag ”hemma” i Stockholm över sommaren i en lägenhet som vi hyr i andrahand. Egentligen är jag från Skåne och känner mig mest hemma där, men Christines familj bor i Stockholm och det händer lite mer här. Men det finns egentligen inget fast hem då jag reser så pass mycket. Det fina med att jobba online är ju att man kan lika gärna kan vara i ett tropiskt paradis och jobba så länge det finns internet, eller bo någonstans där det är billigare och man får mer valuta för sina pengar än Sverige. Sedan 2014 har jag hunnit med att bo kortare perioder på Malta, Spanien, Kroatien, Mexiko, Thailand och i Grekland. För mig är hemma där jag trivs för stunden, men visst är det skönt att ha något eget istället för att resa från ställe till ställe hela tiden. Just därför har vi provat på att bo temporärt på flera ställen för att känna av hur det är och uppleva den lokala kulturen.

Kyoto Japan, Swedish Nomad, Alex Waltner

I dina kanaler och på bloggen ser både livet och alla resor vackert och drömskt ut. Finns det några baksidor? 

– Absolut finns det baksidor. Många tror att det är semester och att jag bara ”glassar runt”, men så är det verkligen inte. Jag har inte haft en riktig semester på 3 år och när jag reser är det i stort sett alltid för jobbsyfte. Och istället för att jobba 40 timmar i butik med försäljning som jag gjorde tidigare, så jobbar jag numera minst 80 timmar i veckan. Till exempel har jag varit på Maldiverna och fotat för några hotell, och det var hur kul som helst och fantastiskt att få uppleva. Men totalt blev det kanske 2-3 timmars slappande på stranden på 2 veckor – så inte direkt samma drömresa som vanliga resenärer får uppleva. Det är dock inget jag skulle vilja byta bort, men det är inte något som passar alla. Att vara på resande fot så pass mycket gör ju även att man inte kan träffa vänner och familj lika ofta där hemma. Och just den biten kan vara svår att hantera emellanåt, men sen gör jag allt det här tillsammans med min flickvän, så vi har alltid varandra.

Hur tänker du kring vad du lägger upp, till exempel på Instagram?

– På Instagram gäller det att man bara visar det bästa av det bästa eftersom att det är så den plattformen fungerar, annars försvinner ens bilder i mängden. Det är dock något som jag reflekterat mycket över själv den senaste tiden och att jag vill vara en förändring på Instagram, där allt inte behöver vara så perfekt hela tiden. Det börjar nästan bli lite för mycket på Instagram och sociala medier överlag. Det känns fejk på något vis eftersom det sällan berättas och delas något negativt eller ”in the moment” bilder. Som tur är kan man ju skriva mer på bloggen och där behöver det inte alltid vara perfekt. Där kan jag själv bestämma och behöver inte tänka på Instagrams och andra sociala mediers algoritm för att ens innehåll ska synas för sina följare. Men visst är det både drömmigt och vackert också. Vår planet är helt otrolig och min förhoppning är att vi kan ta hand om den tillsammans så att fler personer får uppleva allt det vackra som finns. Och även om det har varit mycket mer jobb än vad man tänkte när jag startade allt det här, så ångrar jag inget och jag är oerhört tacksam för alla upplevelser och minnen som mina resor gett mig.

Hur ser framtiden ut? Vad har du för planer och drömmar?

– Mina planer framöver är att jobba vidare med mina kanaler och satsa mer på att belysa ansvarsfullt resande. Jag vill även besöka fler naturområden och utforska Sydamerika och Afrika. Efter att ha varit på så många platser i världen, så har jag också insett att Sverige och Skandinavien är väldigt vackert och det är något som jag vill visa upp mer. Längre fram är min största dröm att få öppna upp ett rehabiliteringscenter för vilda djur. Det är något som ligger mig varmt om hjärtat och jag vill vara med och kämpa för djuren och naturen som inte kan säga ifrån med egna ord.

Om Swedish Nomad Alex Waltner

Alex Waltner är fotograf och driver bloggen Swedish Nomad. Sedan 2014 reser han jorden runt tillsammans med sin flickvän och lever på att fotograferandet, att förmedla sina resor och upplevelser och inspirera andra till att upptäcka världen. Han har även ett fokus på hållbart resande, som innefattar såväl djurturism och exploatering som hållbarhetsaspekter.

Läs mer om Alex på swedishnomad.com/se och följ honom på Instagram: @swedishnomad.

Fototips från Vandringsbloggen: 5 tips till att ta bra äventyrsbilder

Författare Emelie

Kommentera

Spara