På bara fem minuter kan du sy ett eget pannband.  Att återanvända gamla saker hemma och att skapa saker själv är både roligt och miljövänligt. I bästa fall är det dessutom är det både ett lärorikt och billigt alternativ till att köpa nyproducerat. Modellen på det här pannbandet gör att du kan ha den som halsduk, mössa och pannband.

Vad behöver du för att göra ett pannband?

sy ditt eget pannband i vinter

Man tager vad man haver. Jag använder en symaskin jag fick från mormor och det vackra syskrinet i bakgrunden är hemropat på auktion.

Du behöver följande saker innan du börjar.

  1. Tyg
  2. Tygsax
  3. Knappnålar
  4. Symaskin

Tygerna på bilden, som jag använde till pannbanden, är lite elastiska. Det är viktigt att tyget är stretchigt för att sömmen inte ska spricka när du tar av och på pannbandet. Av de färgglada mönstrade tygerna köpte jag en halv meter vardera. Jag hade också turen att hitta passande tygbitar bland stuvarna, de där tygbitarna som blir över när tyget klipp till i butiken. Det gjorde att jag fick tyg som räcker till 7-8 pannband för en kostnad av 180 kronor. För dig som vill komma riktigt billigt undan så går det att hitta tyg på second hand i häftiga färger eller så återvinner du en snygg t-shirt du har liggandes i garderoben! Har du inte en egen symaskin kan du säkert låna en från någon i din närhet.

Tre enkla steg – Du är klar på fem minuter

1. Klipp till tygbitarna Det första steget är att klippa till tygbitarna som består av stora rektanglar. För att pannbandet ska kunna få fler funktioner, till exempel att du även kan ha den som halsduk kräver att du har den mist 50 centimeter lång. Hur bred du behöver är individuellt.  Har du ett passande pannband hemma måttar du efter det, då är det enkelt.

2. Nåla samman tygstycket med avigsidan utåt När du har din kvadratiskt formade tygbit klippt vänder du rätsidan mot dig, den med mönstret, sedan viker du ena sidan tvärs över på långsidan. Nu kan du nåla ihop den långa sidan med knappnålar och avigsidan är utåt, vänd mot dig.

3. Sy med sicksack-söm på maskinen Min favoritsöm är sicksack. Den tål påfrestningar och är näst intill bombsäker för hemmaprojekt. Nu ska du sicksacka ihop kanten du nålat, kör gärna två-tre gånger fram och tillbaka så att du får en ordentlig söm som inte går upp. Var extra noggrann i kanterna där de slits mest vid på- och avtagning.

Överkurs – Snyggare kant eller fodrad insida Om du vill kan du sicksacka kanterna på tuben du nu fått, det gör en extra snygg kant. För dig som vågar kan det var riktigt snyggt att göra en avvikande färg. Exempelvis en knallröd söm runt om. För dig som vill trixa ännu mer så kan du fodra pannbandet på ena sidan med fleecetyg, eller göra en helt i fleece för kalla vinterdagar.

Pannbanden In Action

Du kan variera på hur många olika sätt som helst. Så här snyggt blir det ute på friluftsturen:

Linnea har sarek jacket och ahndskar från hestra

Snyggt, snyggt, snyggt! Friluftsfashionistor matchar pannbandstyget med Hestras handskar.

Linnea Aanes och Annica Mejstedt på Ängsö i sina nya pannband

Gladast i världen över sina nya pannband är de här brudarna!

Angeliqa Mejstedt kokar kaffe på Ängsö

Jag behöll ett pannband för mig själv. Värmer gott medan kaffet snart blir klart över lägerelden.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara