Tälja träslev att använda för kladdkakebak? Det var kanske inte egentligen det Johan instruerade mig att göra, men en sträsked skulle det bli. Och en träsked blev det. Perfekt att kunna tälja till en egen träsked om sporken skulle gå sönder under en långvandring.

Träsked för överlevnads-syfte…

Vi startade kursen i bushcraft med att lära oss använda kniven och att börja tälja lite lätta saker till uppvärmning. Först ut i tälj-skolan kom tältpinnar, sedan gick vi vidare till att tälja en träslev och avslutade kursen med en träram för en egentillverkad ryggsäck. Min favoritdel av tälj-delen av kursen var förstås att få tälja kladdkakesleven.

Tälja träsked - Bushcraft

Jag fick börja med att såga av en lagom lång bit av en trädstam. Sedan klöv jag den på mitten med hjälp av kniven. Efter det plockade jag fram mina allra mest artistiska egenskaper och ritade ut måtten av sleven på trädbiten. Snyggt!

Tälja träslev - Bushcraft

Sedan var det bara att tälja, tälja och tälja. Efter en stund börjar själva skeden ta form och då är det dags att göra själva urgröpningen med hjälp av ett sylvasst litet verktyg.

… och träslev för kladdkake-bak!

Väl hemma ska träsleven sandpappras, oljas in och torka. Sedan är den redo för år av kladdkakebak! Att kunna tälja en träslev kan också vara bra att kunna om utrustningen man har med sig går sönder. Som när min spork gick sönder under en dagstur i Abisko. Då hade jag gärna velat kunna tälja till en ny sked. Hur stor eller liten träskeden ska bli bestämmer man ju helt själv. Praktiskt!

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara