Vårvärmen har kommit till Västmanland den här veckan och som jag längtat till att komma ut i naturen och promenera, se de tidiga vårtecknen och sitta framför lägerelden. Det här är perfekt tid för att ägna en helg eller kväll åt täljfulness och tillverka en egen kåsa eller sked. Morakniv har precis släppt nya skedknivar som har blivit riktigt bra med en ny sorts blad som löper jämt och lätt längs med skedens insida.   

Skedknivarna kommer förpackade med eggskydd som skyddar dig, din utrustning och kniven från att skadas. Skyddet är lokaltillverkat av vegetabiliskt garvat läder av kohud.

Tips till dig som vill tälja en sked, skål eller kåsa: 

  • Använd färskt trä när du täljer eller lägg ditt täljämne i blöt så är det mycket enklare att få ett snyggt slutresultat.
  • Tälj tvärs mot fiberriktningen i träet och använd lätt tryck med tummen som stöd.
  • Allra viktigaste är att ha en riktigt vass kniv.

Bladet på dessa knivar är optimerat så att bladet löper längs med insidan  och gör att du får en fin och slät täljyta utan hack. Skedarna har en ny U-form vilket gör dem lättare att gröpa ur med. Skedknivarna finns i fyra olika varianter. Stor och liten radie beroende på om du ska göra snävare objekt som en kåsa eller stor radie om du istället ska göra en djup tallrik. En av skedknivarna har dubbel slipning så att du både kan trycka och dra medan du täljer och sedan finns det egg för vänster- respektive högerhänta.

Jag har packat mina skedknivar i fint fodral som Morakniv tagit fram i samarbete med Sandqvist. Sist jag använde det var jag uppe i Åre och täljde mig en egen trätax vid en lägereld med utsikt över frusna Ånnsjön. Nu ser jag fram emot att tälja min första egna kåsa efter att ha täljt ett par träskedar.

Just nu peppar jag för fullt inför Morakniv Adventure som är i Maj. Då hoppas jag du kommer och täljer tillsammans med de andra Moraknivambassadörerna, går rundtur i fabriksbutiken och vandrar i Dalarnas vackra skogar. Jag har hört rykten om att det fortfarande finns några platser kvar, så passa på att anmäla dig nu innan de försvinner.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara