Detta inlägg är ett samarbete med Morakniv och kampanjen Kvinnliga Äventyrare.

Det här inlägget är till för dig som vill komma igång med att tälja. Boktips, youtubetips och lite annat smått och gott.

1. Vilken kniv ska jag välja?

Välj en kniv som är vass. En vass kniv är det viktigaste instrumentet du kan ha när du ska tälja. En bra täljkniv har ett kort och smalt blad. För mer grov-täljning går det bra med större knivar.

Andra vassa hjälpmedel du kan ha nytta av:

  • Yxa – för att grovhugga formen på ditt täljprojekt
  • Skedkniv – för att gröpa ur
  • Såg – för att spara lite täljkraft

2. Välj ämne – torrt eller färskt trä?

Färskt virke är mjukare än virke som torkat. Så om du har möjlighet att välja så tar du så färskt trä till täljprojektet som du har tillgång till. Du kanske känner någon som äger mark och du kan såga av en gren du behöver i lagom tjocklek eller så kan du leta efter nyligen nedfallna träd. Men annars går det bra med torrt virke som vedträn du kan köpa på stormarknad eller bygghandeln.

Jag brukar använda vedträn som jag hittar längs med vandringsledernas eldstäder.

Är virket tort – lägg det gärna i blöt några timmar för det gör hela täljprocessen väldigt mycket enklare.

3. Några täljtekniker:

Rakt fram. När jag tänker tälja så tänker jag på att tälja rakt framåt, ut från kroppen. Sådär som man fick lära sig som barn. Nackdelen är att det är en ganska okontrollerad teknik som gör att hand och träbit flaxar iväg. Då kan det vara säkrare för hantverket och lättare att tälja med små, små drag frammåt med stöd av båda händerna. Då är det kontroll hela vägen. Täljning måste få ta tid.

Tumgreppet. Skjut på knivbladet med tummen mot dig för kontrollerad fintäljning.

Knägreppet. Håll knivhanden stöttad av knäet och dra materialet emot dig. Bra för att karva av mycket åt gången. När det är en lång transportsträcka to the magic.

Det tog mig en hel del youtubande och frågande innan jag fick till det här ordentligt. Det allra bästa man kan göra är att ha någon som kan tälja bredvid sig som man frågar och som man får feedback ifrån. Jag fick till exempel lära mig att det aldrig ska knaka i träet när man täljer – då har man tagit i för hårt.

4. Så undviker du olyckor

Var fokuserad när du använder kniven, stresstälj inte och ta bort så många störmoment som möjligt. Försök tänka vart du har ben och fingrar om du skulle slinta. Den faktor som flest gånger gjort att jag skurit mig eller när jag förstört timmar av jobb är antingen när jag nästan är klar och blir så exalterad att se slutresultatet så att jag tar i som sjuttslingen – och i ett enda drag kan det försvinna ett tax-öra och ett tax-ben, eller så är det när jag tänker på någotning annat än täljningen då kommer slintet och ett fint skärsår som ett brev på posten. Närvaro. Fokus. Tålamod. Det här är så sjukt likt yoga så jag får rysningar.

5. Roliga täljprojekt framför brasan!

Det är verkligen bara fantasin som gäller. Och det kan vara mysigt att ha ett litet täljprojekt framför brasan.

  • Smörkniv
  • Upphängningskrokar
  • Slev

Eller kanske ditt favoritdjur?

 

Dessa mästerverk har varit min kvällssysselsättning i nästan en månad. Enkla och roliga och jag brukar tälja lite när jag är på utflykt, lite när jag har tråkigt hemma i vardagsrummet och lite när andan faller på och jag bara vill tänka på något annat än det jag borde tänka på för tillfället. Perfekt meditation.

Den här taxfamiljen är täljd med så mycket kärlek. Varje tax är helt unik och jag har skapat dem från vedklabbar. De finns att köpa på bensinmackar eller att hitta helt gratis längs med vandringsleder med vedförsörjda eldstäder.

Det här är ett enkelt och roligt sätt att börja tälja med form. Det ska liksom inte vara en så stor grej när man kommer igång. Huvudsaken är ju att det blir av. Sen kan man alltid ta det vidare sen…

Gör så här:

  1. Använd kniven för att få ett lagom tunnt stycke.
  2. rita med en kolbit figurens siluett.
  3. Tälj siluetten.
  4. Klart.

…Och såhär blev det TAXAR i 3D

Min fina vän Pernilla på Vandringsbloggen Community vet att jag har dille på taxar. Det liksom råkar märkas när vi har vandrat tillsammans måndag efter måndag i ur och skur. Så för några veckor sedan så fick jag en så otroligt fin present från Pernilla och hennes familj. Utsågade ämnen till taxar. Och av det här lärde jag mig att det spelar ingen roll hur duktig man är på att tälja om man ändå inte har det estetiska sinnet att kunna rita upp en tax ur minnet eller förstånd nog att googla fram en siluettbild som är trovärdig och sedan rita det på träbiten.

Så nu har jag med min lilla taxfamilj på fyra mest hela tiden. När jag sitter hemma i fåtöljen i vardagsrummet. Framför elden. Överallt där det är lagligt att bära kniv får de följa med. Och jag skulle så gärna velat visa upp den fulla familjen här. Men sanningen är att jag kommer ta hela sommaren på mig att tälja klart alla fyra 3D taxar – för jag vill inte att de ska ta slut så fort. Det är mysigt att tälja.

Vill du ha fler idéer på vad du kan tälja framför brasan så kan jag varmt rekommendera Anna Forslunds blogg 101 idéer och inlägget Tälja Figurer där hon bland annat täljer fiskar, sniglar och bondgårdsdjur.

Har du mindre barn med dig så kan de tälja av barken på pinnar. Det är rolig sysselsättning och bra sätt att lära sig knivkunskap.

Notera: Du får inte såga ned träd eller bryta grenar för täljändamål enligt allemansrätten.

Detta inlägg skrevs i samarbete med Morakniv och kampanjen Kvinnliga Äventyrare. Tillsammans vill vi inspirera och peppa fler tjejer att upptäcka och utforska sitt nästa äventyr.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara