Följ med i friluftslivets köks-djungel bland kök för gas, sprit och multifuel! Det finns många olika sorters kök att köpa. Färg, form, funktion och tillbehör kan kombineras i oändlighet. Om vi ska göra det enkelt kan man säga att det finns två stora val att göra. Frågan är om du ska använda gas eller sprit vid förbränningen. Vilket kök som är bäst beror på vad det ska användas till, i vilken miljö köket ska användas och vilken temperatur den ska kunna användas i.

Spritkök – Uteköksklassikern som alltid levererar

Om du har gott om tid på dig och mestadels använder ditt Trangiakök sommartid är T-röd ett bra bränsle. Det brinner ljudlöst men har lite lägre effekt så vattnet tar längre tid att koka upp än motsvarigheterna med gas. Men det gör ju ingenting när man är ute på njutartur. Spritköken har färre delar som kan gå sönder.

Multifuel – En vinnare vintertid och på resa

Multifuel är ett samlingsnamn för den typ av kök som kan drivas av nästan vilket bränsle som helst. Den här typen av kök kan fungera med bensin gas, fotogen, flygbränsle och diesel. En positiv sak med just Multifuel är att det fungerar väldigt bra på vintern. Hur gör man då för att använda Multifuel? Bränsle måste pumpas upp med ett tryck för att förflytta sig från behållaren till bränslekoppen. De som reser mycket föredrar ofta att använda Multifuel eftersom det går att fylla på med bränsle från i princip vilken bensinmack som helst. Det kan vara svårt att hitta rätt fattning på gastuber i utlandet.

Gaskök – Effektiv, billig och tyst

Renodlade gaskök är väldigt effektiva att använda, de är dessutom tysta att använda och relativt billiga i inköp och att driva. Det går att välja mellan en toppmatad eller spider-modell. Det allra vanligast är att köpa den toppmatade modellen, den äör praktisk eftersom det går att bygga på med kastruller, vindskydd osv direkt på gasflaskan. Vill du har ned vikten på packningen, i sann gram-jägar-anda är detta typ av kök att föredra. Fördelen med att använda en spider-variant av gaskök är att det fungerar bättre vintertid då det finns en förbrännare som värmer upp gasen.

Tips från experten: Ha gasen innanför jackan så att den är varm. Det underlättar vid kyligare väderlek. Eller köp Primus Vintergas, som är tillverkad för att klara kyliga temeraturer, ner mot – 20 grader.

Tillbehör – Nya generationen energieffektiva kastruller

Tänk igenom vad du vill ha ut av din utrustning, det är det viktigaste rådet när det kommer till var av alla tillbehör som finns. En vandrare som vanligtvis går kortare sträckor och uppskattar långa fikapauser i naturen har mycket glädje av och kommer att uppskatta att ha en kaffekokare bland tillbehören till köket. Men för vandrare som ska gå långt och behöver få ned vikten så behöver det tänkas annorlunda. Det räcker väldigt långt med att ha en enliterskastrull för två personer som ska koka tevatten och äta frystorkad mat. Valet av kastrull kan ha större betydelse än man tror när det gäller effektivt användande av bränsle. Det finns en ny generation kastruller vid namn ETA från Primus, kastrullernas bottenkonstruktion minskar bränsleåtgången. På en tub gas är det med hjälp av kastrullernas utformning möjligt att koka 30 liter vatten istället för traditionella alternativ som kan koka upp 15 liter vatten.

Checklista Köpa kök

Fundera på de här frågorna innan du börjar leta kök och kom ihåg att det finns duktig, utbildad personal i din friluftsbutik som gärna hjälper dig att hitta rätt i friluftsköks-djungeln.

 • Ska du använda gas eller sprit vid förbränningen?
 • Vad ska det användas till? Koka vatten till frystorkad mat eller gör du mer avancerad utematlagning?
 • I vilken miljö köket ska användas? Fjäll, skog, öken?
 • Vilken temperatur den ska kunna användas i? Vandrar du mest sommartid eller kommer du använda köket även vid minusgrader?
 • Hur många ska du laga mat till? Dig själv eller har du med hela familjen?

Vad använder du för kök när du är ute? Har du någon favorit? Gas eller sprit?

Författare Angeliqa

3 Kommentarer

 1. Pingback: Primus Eta Lite Compact Outdoor Stove | Vandringsbloggen

 2. Mattias Svara

  Hej
  Jag skulle vilja ha ett tips på hur jag kan fästa mitt stormkök utanpå ryggsäcken, det tar så stor plats när man har det i ryggsäcken.

Kommentera

Spara