Jag har provat att sova under en tarp för första gången sedan jag var tonåring. Och det var som en hel upplevelse bara det. Att sova helt i det fria utan tältets väggar som skyddar mot väder och vind.

Tarp – Enkel och lätt i stället för tält

IMG_8506[1]

Utan tält i oktober. Den här tarpen har varit mitt hem under två dygn.

Min tarp har australienskt kamouflagemönster. Jag kände mig som en riktig ranger när jag kröp ned i sovsäcken på kvällen och lyssnade på regnet som smattrade mot tarp-duken skyddad från vinden med hjälp av min vandringsryggsäck. Det som gör tarpen så användbar är att den är lätt att ha i ryggsäcken, kräver minimal plats och går fort att sätta upp för den som är van att knyta knopar.Det är ett enkelt koncept med en fyrkantig bit impregnerat tyg eller pressening som spänns upp med hjälp av tältpinnar.

Knepiga knopar – snabb justering

På enklast möjliga vis knyter man snöret som får agera taknock mellan två träd och spänner sedan ut tarpen som skydd mot regn och nederbörd. Att sträcka de där linorna och att få till knoparna som fäster alltsammans är en historia för sig. Jag fick ordentligt huvudbry när det var dags att knyta tarp-linan med justerbara knopar. Fast när knoparna var på plats, med hjälp av smarta tips från vildmarksexperten Johan, gick det fort att spänna tarpen. Tarpen ska vara ordentligt utsträckt och spänd för att avvisa vattnet på bästa sätt.

Varm och torr oavsett väderlek

Sovplats med naturnära utsikt  att vakna till.

Jag fick precis frågan om det inte var otäckt eller läskigt att sova sådär fritt i naturen. Och helt ärligt svarade jag att det var som att lägga in sig själv på spa en helg. Under den här helgen har jag sovit som en stock. Lyckades med konststycket att komma upp efter åtta varje morgon. Vad är då hemligheten för skön sömn under skydd från en tarp? Inga konstigheter egentligen. Jag tog med mig en riktigt varm sovsäck och så sov jag i tjocka mysiga sockor, mössa och underställ. Det är enkla knep för att undvika flera källor till frusenhet. Sedan tipsade Johan mig om att man ska hälla varmt vatten i en tålig vattenflaska för att hålla värmen. Den varma vattenflaskan blir som ett element under nätter som riskerar att bli kalla.

Håll värmen i sovsäcken:

  • Buff eller mössa
  • Yllestrumpor
  • Underställ
  • Vattenflaska fylld med varmt vatten
Författare Angeliqa

3 Kommentarer

  1. Høsten er fin. Kalde netter og er man heldig, varme dager. Bedre kan man ikke få det på vandring. Flott blogg! 🙂

  2. Jag kör själv tarp+exped travel hammock, oslagbar kombination:) Tack för en suverän blogg!

  3. Jag kör själv med tarp+exped travel hammock, en oslagbar kombination:) tack för en suverän blogg!

Kommentera

Spara