Om det är ett enda vandringstips du inte vill missa så är det att tejpa fötterna!

Dubbla strumpor och tejpade fötter för att slippa skavsår Jag brukar alltid tejpa fötterna inför en längre vandring. Det är ett smart knep för att slippa allt vad blåsor och skavsår heter. Med tejp som sätts runt hälen och upp över vaden skyddas den känsliga huden mot den friktion som uppstår av många mils vandring med kängor. Ett annat bra knep är att alltid vandra med dubbla strumpor.

Skadebutiken säljer tejp för vandringsfötter Genom åren har jag prova flera olika sorters tejp som säljs på Apotek och i sportbutiker –  men det finns en som enligt min erfarenhet är avsevärt mycket bättre än andra. Den hette förr i tiden Elastoplast och såldes på varenda Apotek, nu har tejpen bytt namn till Optiplast och finns att köpa via skadebutiken.se. Eftersom Aptoteken sedan några år tillbaka helt tagit bort denna tejp ur sitt sortiment var min lycka väldigt stor när jag hittade den beställningsbar online.

Tejpa fötterna för att förhindra skavsår

Tejpa fötterna i 5 enkla steg! Som det ursprungliga namnet antyder är det en elastisk tejp, den går att sträcka så att den sitter perfekt runt hälen, den är dessutom betydligt tjockare än vanlig tejp och sitter fast med ett klister. Ett bra tips är att tejpa fötterna kvällen innan vandringen startar – då sitter tejpen extra bra.

 1. Tvätta och torka fötterna ordentligt.
 2. Tejpa längs med foten -från hålfoten, över hälen till en bra bit upp på vaden. Det är viktigt att tejpen går en bit över kängskaftet.
 3. Var nogrann när du tejpar så att det inte blir några veck i tejpen.
 4. Den händige kan runda hörnen på tejpen så att den inte släpper lika lätt vid klädbyten.
 5. Värm tejpen en stund med dina händer och låt tejpkonstverket vila över natten.

Så enkelt kan det vara att slippa skavsår och blåsor. Tejpningen tar maximalt 10-15 minuter.

Läs mer: Förebygg skavsår och skador vid vandring

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

 1. Jessica Svara

  Kan även tipsa om att denna tejp finns på Apotea 🙂

  • Åh härliga nyheter!! Jag damsög samtliga Västerås.Apotek inför Caminon förra året och ingen hade tejpen då så det här är en bra utveckling. 😀 Tack för tipset!

 2. Tack för instruktionen! Hur länge kan man ha på en sånhär tejp? Om man säger går en 5-dagarstur, byta hur ofta, eller alls?

  • Jag har tejpat på detta vis i snart 15 år och det har räddat måååånga turer för mig iallafall 😀 Rekommendationerna är att byta ca car tredje dag. Det är viktigt att lufta fötterna över en natt då och då. Men sitter det bra och det inte är för blött och fuktigt under dagarna så skulle jag låta tejpen sitta kvar fem dagar under turen. Man känner om det börjar bli ”svampigt” eller hur man säger. Allt gott!

Kommentera

Spara