Se elden bli till i det lilla vedköket. Med julnagellack och allt.

Hur vedköket testades:

På juldagen tog jag med vedköket ut för att värma till jullunch i det fria. På vedköket värmde jag upp köttbullar och värmde mjölk till varm choklad. Vanligtvis använder jag gaskök när jag är ute och vandrar, jag har en liten smidig variant som kokar upp vatten på ungefär en minut så det var minst sagt rätt stor skillnad för mig att använda vedkök för första gången.

Picknick-på-juldagen

När det väl brann i Vedköket, Då brann det rejält.

sma-pinnar-vedkök

I vedköket kan bara små tunna pinnar användas. Det ställer krav på att du är mer noggrann med att leta ved än du annars är när du gör brasor, för då duger ju det mesta.

Vedkök-värmer-mat

Här blir det snart varma köttbullar till skinksmörgåsen.

varm-mjolk-vedkok

Efterrätten blev varm noblessemjölk. Rejäl tummen upp på den!

Positivt med Vedkök:

 • Bara två delar att hålla rätt på
 • Elda med det som finns i naturen
 • Roligt alternativ när man har mycket tid på turen

Det positiva med köket är att elden blir riktad och tar liten plats och möjliggör matlagning utan att det krävs relativt lite bränsle i form av ved. En annan stor fördel med att använda vedkök är att det ger direkt utövning av mindfulness. Det går inte att skynda på köket utan det tar den tid det tar att tända eld, koka vatten och värma maten. För mig är mycket av vistelsen i naturen kopplat till just denna typ av upplevelse. Att sitta framför elden, laga lite mat och må gott blir en del av upplevelsen.

Negativt med Vedkök:

 • Brandrisken
 • Effektivitet
 • Tiden

Jag upplevde att  det var svårt att göra eld i det trånga, tighta utrymmet. Det hjälpte förståss inte att det blåste ca 10 sekundmeter just den här dagen. Men det är ett snävt hål att försöka få ned en tändsticka med handen och få eld på tändmaterialet. När jag väl fick fart på elden så brann det uppifrån och ned med ganska rask takt. Kärlet blev väldigt varmt och svårt att flytta på. Rätt snart tog det eld i löven under vedköket av den väldigt starka värmen. Sammanfattningsvis är det här köket väldigt krävande, det behöver uppassning. Jag sprang fram och tillbaka med olika tändmaterial, gjorde nästan av med en hel tändsticksask för att få fjutt på den, sedan behövde jag mata på med små, smala och korta pinnar för att den inte skulle slockna igen, och att blåsa på elden uppifrån gjorde att det for glödbitar i ansiktet eftersom man inte riktigt kan lägga ansiktet på sidan om elden sådär som man gör vid en vanlig brasa.

Omdöme

Att värma upp köttbullarna gick bra för då brann lågan och det blev väldigt varmt. Sedan när det var dags att värma mjölk till chokladen hände något. Elden fick inte riktigt fyr på samma vildsinta sätt som tidigare och i 25 minuter petade jag in nya pinnar, blåste osv. Men mjölken blev helt enkelt inte varm. När elden av någon anledning plötsligt fick lite fart, bara sekunder innan jag tänkte kasta in handduken och ge upp så värmdes mjölken fort och det blev varm choklad till sist. Men då var jag helt slutkörd av allt letande, blåsande och vispande. Att ha med vedkök i vandringspackningen är knappast något jag skulle rekommendera; den tar stor plats i ryggsäcken och blir sotig att packa ned igen. Det är många gånger enklare att bygga en eldstad och göra en vanlig traditionell brasa där det är tillåtet. Det faktum att elden är svårstartad gör att det ändå är mer tidskrävande att använda vedkök. Det är en rolig grej för den som ska på dagstur och har tid att pyssla med köket som en del av själva utflykten. Köket tar tid att svalna när det väl är använt och blir svart och doftar illa, att råka packa ned ett halvvarmt vedkök i en vandringsryggsäck kan vara direkt förödande. Använder du Vedkök? Har du bra tips på hur du får upp elden snabbt? Follow my blog with Bloglovin

Författare Angeliqa

8 Kommentarer

 1. Jag gissar att det finns en uppsjö av vedkök… Vilken modell testade du? Jag använder Ihopfällbar bushboxen XL..ett riktigt smidigt kök! Visst .. Jag skulle aldrig ersätta mitt gaskök men tycker att just köken från Bushcraft Essentials är riktigt bra! Men visst… De krävs lite arbete, men de e en del av charmen med dessa kök:)

  • Hej Henrique, det var en modell som importerats från Kina. Det var mitt första försök med vedkök så jag har inga prefferenser till hur olika modeller är att använda. Verkar grymt med ett hoppfällbart kök. Ett av minusen var som sagt att det tar stor plats i ryggsäcken. Kul att höra dina upplevelser av vedkök! 😀

 2. HojnaSandra Svara

  Åhh, vad fin din nya blogg blivit! Jag har aldrig testat vedköken men kan tänka mig att de skulle vara en bra lösning för matlagning en blåsig vinterdag, om inte annat kanske man får packa med sig tändmaterial och lite ved.

  Försökte följa den nya bloggen via ”bloglovin” men lyckas inte. Får testa igen senare!

 3. Åhh, vad fin din nya blogg blivit! Jag har aldrig testat vedköken men kan tänka mig att de skulle vara en bra lösning för matlagning en blåsig vinterdag, om inte annat kanske man får packa med sig tändmaterial och lite ved.

  Försökte följa den nya bloggen via ”bloglovin” men lyckas inte. Får testa igen senare!

  • Hej! Tusen tack för det, vad roligt att du gillar nya designen 🙂

   Nu finns nya vandringsbloggen att följa på Bloglovin’ tack för att du gjorde mig uppmärksam på det. Tills vidare ligger det två bloggsidor uppe för det verkar ite gå att ta bort bloggar once they are up there.

   Allt gott till dig!

 4. Hej. Jag har en Firebox som är hopfällbar och även har en bottenplatta som motverkar att underlaget tar eld. Den har små lufthål runt om, och det ser ut som om även din har det, där jag brukar tända, dvs tända underifrån. Håller med om att det krävs lite förberedelser, men i övrigt är jag väldigt nöjd med min. Fireboxen väger ca 1 kg så den är tung, men å andra sidan så blir det ett platt paket i den medföljande väskan så den tar inte mycket plats.

  • Hej Annelie, det låter ju suveränt med ett alternativ som går att fälla ihop. Jag har förstått att det finns vedkök i väldigt många olika former och modeller och såklart att det gäller att träna tillräckligt mycket för att få upp eld med rätt teknik så går det fortare med tiden. ! kg kök har man ju oftast inte på långvandringen men med säkerhet finns det andra bra tillfällen 😀

Kommentera

Spara