Text och bild: Anton Kalland

Aviga maskor. Räta maskor. Aviga maskor… så gör man slätstickning. Tyvärr får många rysningar när man gräver upp minnen från grundskolans textilslöjdsalar. På Facebook finns flera hatgrupper för textilslöjd, bland annat: ”vi som hatar textilslöjd” och ”Skiter i om jag får ig textilslöjd – för det suger”.

Personligen gillar jag inte delningen mellan slöjdens olika grenar, textilslöjd och trä-och metallslöjd. Betydelsen till det ursprungliga medeltida ordet till slöjd, slöghþ, är att vara händig, klok och flitig och den förklaringen borde ännu lyftas upp.

Utrustning till textilslöjd i skogen. En liten handsåg kan vara till hjälp.

När man talar om slöjd i samband med friluftsliv tänker man ofta hårda tunga verktyg som sågar, knivar och yxor, fast slöjd med mjuka textilmaterial har lång historia i svensk hantverkskultur. Man har använt växtfibrer för att tillverka snöre, kläder, ryggsäckar och fiskenät bland annat. I Sverige har man odlat lin och nässlor för hemslöjdens behov.

Att vara ute på tur och skapa slöjdföremål med textilslöjdens tekniker är faktiskt lika lätt och roligt som att tälja. Du kan sticka eller virka när du sitter vid lägerelden eller ligger i tältet och väntar på att orkanen drar iväg.

Liten och vass kniv är ett måste för att tillverka tränålar.

Slöjd blir ännu roligare om man själv gör sina verktyg. Det är så lätt att tälja fram virk- eller sticknålar att man kan undra varför man inte ser friluftsfolk göra det.

Så här gör man virk- eller stocknålar:

  1. Ta en vass liten kniv, allt från brödkniv till överlevnadskniv duger, men lättast är det med en täljkniv.
  2. Packa med kokkaffe och en kåsa.
  3. Välj (eller tillverka själv) naturligt garn, ull, lin, nässla eller liknande.
  4. Hitta färska grenar i olika tjocklekar. Prova olika träslag, även buskar eller kraftigt ris funkar.
  5. Sätt dig på mjuk vitmossa och tälj bort skalet från grenarna.
  6. Tälj kroken till en virknål (kolla bilden) eller vässa toppen till sticknålar. Använd INTE sandpapper, en vass kniv tillverkar en slät och vacker yta med din personliga handstil.
  7. Klart! Du kan börja sticka eller virka med färska fuktiga pinnar men de kommer att krympa några procent när de torkar. Virket är så tunt i nålar att de inte kommer spricka även om dem skulle torka snabbt.
Unga tunna träd och grenar funkar bäst till tränålar.

Skala pinnen utan att tälja bort träet.

Skär kroken med stöd av tummen.

Skär kroken djupare från sidorna.
Det går utmärkt att virka med färska nytäljda virknålar.

Om du sen har tillverkat nålar men ändå känner för att joina facebookgruppen ”vi som hatar textilslöjd”, kan du utnyttja dina tränålar och till exempel grilla en riktigt god sopp.

Det blir så gott med virknålsgrillade svampar!

Varför? Därför:

-Lätt och roligt

-Materialsnålt

-Man kan göra det var som helst i naturen

-Behövs bara förnybara material

-Nålar man täljt själv är vackra och ger mervärde till textilslöjd

-Väger inte i ryggsäcken

-Gratis 

Mer från Anton: 

Författare Anton

Kommentera

Spara