Restaurangbesöket var en del av vandringsresan till Irland som jag genomförde på uppdrag av Tourism Ireland och Ecco Outdoor. 

I anslutning till hotellet BrookLodge finns The Strawberry Tree som är Irlands enda helt ekologiska restaurang.  Väggarna är klädda i sammet och det första jag gör när jag kommer in är att klappa tapeterna, för jag har aldrig sett något liknande. De var mjuka. På menyn står gårdarna som maten kommer ifrån namngivna. Sedan väntar kvällens svåraste val – det mellan en tiorätters avsmakningsmeny som designats för att vara så som maten serverades när hotellet startades en gång i tiden eller femrätters. Jag väljer det senare och blir serverad lax följt av en shot med kombucha. Mellan de två förrätterna kommer en syrlig sorbet in och sedan hjortkött med potatis och rödbetor. Efterrätten var en fröjd i sig och en enskild anledning att komma tillbaka. Fyra chokladefterrätter på en stor tallrik. Chokladtårta, chokladglass, chokladtarte och chokladkladdkaka med rinnigt, varmt innandöme.

När sista chokladsmulan är uppäten smyger restaurangchefen fram och frågar om vi vill se vinkällaren. Såklart vi vill! Snart träder vi in i en tegelklädd källare med rundade hyllvalv fullproppade med lokala råvaror. Alla ekologiska. Torkad svamp. Smaksatta spritdrycker på vänt. Inlagda grönsaker. Restaurangchefen flyttade hit från Polen på prov i sex månader. Sen blev hon kvar och har nu tio år senare byggt upp ett nätverk med lokala bönder och jägare som bidrar till kvällens meny.  Under sommaren anordnade de en middagsfest för 150 gäster med 15-rätters avsmakningsmeny med enbart lokala råvaror odlade och producerade inom en kilometer från hotellet.

Mer från Irland: 

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara