Idag går jag runt hemma i de skönaste vandringsbrallorna, urtvättad t-shirt och rödrutig skjorta. Har haft en rens- och tvättdag. Det var så otroligt härligt att komma igång lite fysiskt efter att ha legat däckad i feberförkylning nästan hela veckan. Den här veckan har precis ingenting blivit som jag planerat. Jag har mosat in de mest nödvändiga mötena och mejlen. Men annars bara tagit det lugnt.

Göra sig av med det gamla Så idag kom lite mer energi tillbaka och jag har rensat lådor. Slängt, Sorterat ut kläder som jag inte använder från garderoben. Kastat gamla papper. Det är helt otroligt hur mycket mer det hela tiden finns att slänga när väl resan har påbörjats. Det senaste året har Operation Downshift varit igång – och det har inte varit så mycket mer drastiskt än IKEA-kasse efter IKEA-kasse som åkt till Röda Korsets loppisbutik nere på stan. En i sänder har jag skjutsat ned påsarna på damtrallan. Sedan fyllt på en ny vartefter jag hittat mer saker som finns här hemma till ingen nytta. Sofia som driver bloggen Hildas är en av mina stora inspirationskällor när det kommer just till rensning. Hennes blogg är en guldgruva.

Ekvationen tid VS pengar Till en början såg jag alla ägodelar och kläder som någon annans fynd och tillika en kassako för mig själv som skulle kunna dryga ut heltidsvandrarkassan med sköna stålar. Så en hel lördag stod jag på loppis ute på Vallby Friluftsmuseum och sålde knappt någonting alls. Det var med nöd och näppe jag fick tillbaka utgifterna det kostade att hyra bordet där. Så här kom jag i konkret exempel med ekvationen Tid VS Pengar. Att ibland är det bara så himlans mycket mer värt att ha sin tid till annat. Det är mycket bättre om jag jobbar några timmar och så kan mina saker komma till användning via loppisen istället. Nu har jag helt skippat att ta hänsyn till att det är trevligt och roligt att stå på loppis. Men det är en annan värdediskussion. Det här pratade jag länge med Johanna Nilsson om när vi sågs i hennes fina Butik Replik en kväll i Stockholm.

Pengatänket Användning per krona Idag stod jag nere i tvättstugan och filosoferade som fan över en hög med tvätt. I ena handen höll jag mina Filippa K kostymbyxor från en tid som just nu känns väldigt långt bort. De kostade mig 2 500 kr att köpa. Jag bar dem 3 gånger. Jag minns varje endaste av de där svinviktiga ångestmötena. Idag finns det ingen gång de skulle vara applicerbara varken i jobb eller fritidssammanhang. APK = 833 kr I andra handen höll jag mina vandringsbrallor från St Olavsleden. De har ungefär samma inköpspris så 2 500 kr delat på ca 70 användningsgånger. APK = 35 kr (and counting)

Nästa steg – Downshiftsfokus Så ibland kan man säga att friluftskläder är dyrt. Men jag skulle nog kontra med att kontorskläder kan vara nog så dyrt. Jättesvinmegadyrt. Och att det mycket mer handlar om att köpa sådant som man verkligen tycker om och använder och inte minst sådant som har bra kvalitet. Dags att öka APK-värdet i min garderob, till hemmet och i livet över lag. Kvalitet framför kvantitet. Jag vill göra förändringar. Prioritera hårdare. Jag vill göra ännu mer för att använda min tid, pengar och energi på bästa sätt. Jobba smartare. Sänka utgifterna. Inte betala dyr hyra för förvaring av prylar när jag så mycket mer uppskattar att vara ute i naturen än inne. Och med lärdomar från starka kvinnor i min omgivning tror jag inte det här ska bli något problem alls. Just nu handlar det mycket om att kapa stora fasta utgifter, det kommer få falla på plats framöver. Men det viktigaste är ändå tänket och längtan till något som jag inte riktigt känt förut. Att de här prylarna och grejjorna som bara är bra-att-ha spelar ingen roll. De tillför inget. Och där är den verkliga drivkraften för förändring – den viljan innifrån, med inspiration från hur andra gjort sina resor. Jag vet inte vart allt det här landar. Men fasiken vad bra det kommer bli. Och bloggen följer med.

Författare Angeliqa

14 Kommentarer

  • Hilleberg – men minns inte vilket utav dem som låg irullat. Jag var ute på en tälttestarhelg och provade massor med hillisar. Bästa sättet att lära känna modeller osv. Men jag förbannar mig själv för att jag inte förde protokoll varje kväll. Det var speciellt två jag fastnade för.

 1. Lena - gott för själen Svara

  Att rensa är verkligen en befrielse. Så skönt! Många gånger har jag undrat hur jag tänkte när jag köpte xx.

  Kram Lena

 2. Rania {Rowan Tree} Svara

  Åh heja dig! Så sunt tänkande och inspirerande. Som du vet går jag i exakt samma tankebanor själv. Just det där med tiden… så viktigt. Har skänkt allt vi rensat till loppis, för mig har det inte varit värt det att lägga tiden på att försöka få det sålt och jag ångrar mig inte en sekund 🙂

  Vill också öka värdet av mina saker, min tid och mina upplevelser i livet – typ hela tiden 😀

  Såg att någon tipsade om The Minimalist, sjukt bra – de har en finfin podcast också! Heja oss slow livers, down shifters och typ minimalister som inspirerar och peppar varandra till vad som verkligen har ett värde i livet!! Kram

 3. Så bra inlägg! Tycker ofta det kan vara svårt att motivera frilufts-köp då det kostar en del om man vill ha bra grejer, men egentligen är det ju bra också då det gör att man är lite noggrannare med research och ofta blir riktigt nöjd. Och som du säger, hur värt blir det inte när man slår ut det per användning!
  Har själv rensat en hel del det senaste då jag nyligen flyttat. Jag använde mig mycket av Sellpy vilket jag kan tipsa om. Du beställer hem en påse (i storlek med en ikea-kasse ungefär) som du fyller med kläder och prylar. Sedan fotar och säljer de allting åt dig, det som inte kan säljas skänks till välgörenhet och du får ut ett antal procent (minns inte exakt hur mycket) av slutsumman. Kostar ingenting att varken beställa hem påsen eller skicka in den till dem – HUR smidigt som helst!

 4. Underbart att läsa, jag har gjort exakt samma grej i helgen… och egentligen hållit på ungefär ett halvår. Mer och mer åker, inspireras också av Sofia och av dig! 🙂 Själv räknar jag i PPA, pris per användning kärt barn verkar ha många namn 🙂 (och ångesten när jag insåg att jag också har ett par kostymbyxor i den prisnivån i garderoben…)

 5. Elna - cykellycka, mjölksyra & äventyr Svara

  När någon undrar om mina kängor, ett par Lundhags Proffessional High som jag snart haft i sju år och har året om och ibland tillochmed dräller runt i stan i (tycker de är lite coola till jeans) brukar jag ha en liten utläggning om att det ändå är det par skor jag i slutänden betalt minst för även om de var mina dyraste någonsin just när kortet skulle dras. Och de blir bara billigare och billigare och billigare <3
  Vi pratar mycket om det här hemma, jag vill slänga och skänka och göra mig av med prylar men min sambo vill spara ifallomatt och än har vi inte hittat den gyllene medelvägen, men det kommer nog 😀

 6. Pingback: Mer vardagsäventyr med Matsmart mobilaplikation - Vandringsbloggen

Kommentera

Spara