Tiina Ravelin har brutit sig loss från boxen och gått tillbaka till naturen. Där kan hon vila och hämta kraft, känna urkraften. Yoga har för henne blivit ett sätt att förenas med alltet och via sin yogastudio Holy Heart vägleder hon andra i samma riktning. Hör henne berätta om hur vi kan hitta urkraften och bli mer närvarande i nuet och naturen.

Hur hittade du dit du är idag och till yogan?

– Jag har själv länge funderat över begreppet hur jag hittade hit, men har insett att det är ingenting jag har hittat utan det har egentligen alltid varit självklart det jag är i nu. En sanning jag lever med är den ständiga expansionen – och det är just det, som människa kan jag inte annat än alltid fortsätta växa. Man pratar mycket både inom hälsosfären och andligheten om att gå vägen, hitta vägen, följa vägen. Men jag säger: Jag är vägen. Du är vägen. Så för mig har det egentligen inte varit ett sökande, utan mer att öppna upp mig själv för vad jag är i min essens, i min urkraft. Livet kom emellan och sen har jag präglats av alla borden, måsten och linjer att följa. Nu har jag mer brutit mig loss och gått tillbaka. Det är som jag brukar säga: Ut ur boxen och tillbaka in i naturen. Där är jag, Nu. Och det finns egentligen ingen annanstans att vara och existera än i Nu. Yogan som metod har såklart hjälpt mig att öppna upp. I och med att jag har landat tillbaka i kontakten med kroppen och höjt mitt medvetande så är jag mer kroppsmedveten. Det är genom kroppen min jag är mest och bäst i balans, ser mina obalanser och finner mitt center på alla plan. Fysiskt, energiskt, mentalt, själsligt. Jag är mer uppkopplad ju mer avkopplad jag är i min kropp – i min egen närvaro till mig själv och alltet; naturen och rymden runt omkring. Yoga för mig är att förenas med alltet. Att vila i kraft.

Foto: www.kaamos.land

Du pratar gärna om urkraften i naturen, på vilket sätt präglar den dig och din yoga? Och hur kan vi komma i kontakt med urkraften?

– Att vila i kraft är att vila i tilliten till naturen. Vi är en del av naturen. Vi är en del av flödet. För att förstärka det: Vi är naturen. Vi är flödet. Människan har en egoistisk illusion till vilja att vara separerad från det vi kallar naturen och all flora, fauna och landskap den innefattar. Egentligen är det väldigt simpelt – urkraften är naturen i sin helhet. Alla elementen jag upplever med mina sinnen i naturen, är jag. Både mörker och ljus urspringer från samma källa. Rädslan sitter mycket i att man tämjer sig till tron om att mörkret är farligt – ljuset är räddningen. Vi lever för energin under dagen, försummar lugnet som natten ger. Att finna det lycksaliga i det simpla varandet och finna urkraften i att leva i balans, är att älska sitt mörker och älska sitt ljus. Min urkraft är att jag står väldigt stadigt dock svävar i lätthet i det ständiga föränderliga flödet som är. Jag väljer att vara otämjd. Jag hämtar min kraft från Modern, jorden, jag står och går på för att ständigt överlämna mig till flödet som är. Säsongens alla skiftningar och vad hon visar mig med sina kreativa och vilda landskap. Samtidigt fascineras jag ständigt över hur det finns en sådan tydlig struktur i allt vad hon gör, hon vet redan. Hon är steget före, hela tiden. När jag släpper min egen logik så visar hon mig strukturen som redan är. Yogans väg lärde mig mycket att släppa på logiken och vara mer i det kreativa. Jag är Naturens dotter, svaren fanns redan inom mig. Behövde bara släppa på livets luftslott jag var uppvuxen i.

Hur kan vi bli mer närvarande i nuet och i naturen?

– Omhuldas av henne. Kliv in i naturens kraft och skönhet med respekt och vakna sinnen. Det är så himla enkelt. Människan vill gärna komplicera allt som är simpelt. Det räcker gott och väl att bara andas med naturen och följa hennes rytm – den naturliga rytmen. Ofta när vi ska göra något naturnära så ska vi just – göra något. Bara var med henne. Uppmärksamma henne. Vandra med henne. Hon är allas våran Moder. Stamfolket följde hennes naturliga struktur. Men med koloni- och urbaniseringen och människans behov till makt bröts den naturliga rytmen. Ny struktur byggdes upp. Det naturliga nätverket och uppkopplingen ansågs för farligt och hotande för människan som ville ha makt över människan och naturen. Vi byggde istället upp infrastruktur, stamnät och en teknologisk rytm. Så det är väldigt enkelt, simpelt och avskalat: kontakten till naturen är det som gör dig närvarande med nuet. Att vila i nätverket som redan omger allt gör också att du vet vad som är viktigt. Från det digitala till det analoga. Det är uråldrig högteknologi om något. Tilliten, tryggheten och medvetenheten till att naturen är du. När jag valde att skala av och leva i det enkla så fann jag det mest fantastiska – Naturen är så multidimensionellt komplext i sin enkelhet. Precis som jag!

Foto: www.kaamos.land

Du kallar dig också ”medicine woman”, berätta mer om vad det innebär!

– Jag gillar egentligen inte begrepp eller kategorisering överhuvudtaget. Men jag varför jag väljer medicinkvinna som någon slags beskrivning av mig själv är för att jag är en urkraftskvinna och jag delar med mig av medicinen i allt det jag gör. Min medicin är att ge från hjärtat i min simpla närvaro. Jag gillar att ge kärlek helt enkelt. Villkorslöst. Och detta kan vara på olika sätt, kalla det skapare, yogalärare, healer, konstnär eller något annat. Egentligen är det inte jag som person som ger något, utan jag är bara en kanal för naturens kraft som får möjligheten att flöda igenom mig. Så ingenting sitter i mig eller i min identitet eller mina tidigare identiteter. Det jag kan förklara det enklast med är att mina livs lärdomar, toppar, dalar, liv, död och ja, alla inre och yttre landskap och rymd jag har vandrat igenom har lett mig hit med den fria viljan; att dela med mig helhjärtat av hjärtats medicin. Att våga visa mitt mörker och mitt ljus, vilket inspirerar dig till detsamma. När vi möts så förenas vi, och när vi förenas så finns det inte annat än den klyschiga kärlekens väg. Vi skapar alla detta tillsammans, hela denna skapelse.

Hur ser framtiden ut? Vad har du för drömmar och planer?

Jag har slutat planera men slutar aldrig att drömma. Jag drömmer om att vi andas med henne, naturen, igen. Det skulle läka så många hjärtan, läka så mycket ohälsa, på alla plan. Det skulle ge frid. Och frid är kraft. Så mycket kraft som skulle finnas i det simpla varandet utan behovet att jaga lyckan i allt det andra. Det jag kan göra för att stötta detta är att fortsätta välja att vara kanalen och sprida medicinen ut i världen. Vägen är självklar för mig och jag är tacksam varje dag att jag väljer att andas, vara människa och att jag med fri vilja fortsätter att sprida min medicin; kärlek. För kärleken är det som läker allt.

Läs mer om Tiina Ravelin på holyheart.se och följ henne på Holy Heart på Facebook.

Författare Angeliqa

1 Kommentar

  1. Kanske en av de mest lättlästa men ändå svårtillgängliga texterna jag läst på Vandringsbloggen. Påminner mig mycket om en period i mitt liv med ett stort behov av att ”utforska” om jag sökte någonting eller flydde ifrån något.

    Texten påminner mig i viss utsträckning om Carlos Castaneda och hans upplevelser i naturen.

Kommentera

Spara