I fredags vandrade jag i Tyresta nationalpark tillsammans med Eric Tornblad som är författare till tre kokböcker om utematlagning och driver sajten Friluftsmeny. Han skämde bort mig med pannkakor utöver det vanliga. Du får också veta de hemliga ingredienserna.

Eric Tornblad blandar pankakssmet

Eric skakar flaskan med pannkakssmet ordentligt. Enkelt att förbereda hemma och ta med ut i skogen.

Elde

Reflektioner i elden

Eric hade med sig en liten behändig två-personers-muurika. Den fick plats i en vanlig ryggsäck och vägde runt 6-8 kilo, det är ett perfekt alternativ för en dagsutflykt och man vill vara lite mer rörlig än man kan vara med en fullstor Muurika.

Smälter smör på Muurikan över öppen eld

Hemlig ingrediens nummer 1. Äppelbitar gör att det ”händer något” i pannkakan, det blir textur och lite syrlig smak.

Pankakor med jordnötter, stekt äpple och sirap

De färdiga pannkakorna serveras med saltade jordnötter, sirap och kanel. Det är just kombinationen av sött, salt och syrligt som ger lyftet. Prova det här nästa gång du är ute och lagar mat i skogen. Både enkelt och gott – de extra ingredienserna höjer lyxen rejält samtidigt som de inte väger mycket extra att packa ned i väskan. Vill du ha fler tips på utematlagning så finns det mer än 80 recept du kan hitta inspiration från på Friluftsmeny.se/Friluftsrecept. Gå in där och hitta nya utematlagningsfavoriter. Och tipsa om din favoriträtt här nedanför i kommentarsfältet. Jag vill gärna veta dina favoritrecept för lyxigare friluftsmat.

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

  1. Lanclin Svara

    Vi är stora fan av äppeltärningar (eller bitar) som steks (på Muurika eller kök) tillsammans med kanel, socker och massor med smör! Kanske inte går in under kategorin mat men herregu så gott det är 😉 Vill man lyxa till det tar man med en tetra vaniljsås…
    /Linnea

Kommentera

Spara