UPPDATERING:  Rådfråga alltid läkare om du har hälsoproblem. Använd inte google för varken diagnos eller behandling.

Inget gör mig gladare än er fantastiska läsare. Jag berättade på Instastories om min hjärnskakning och att jag efter den fått tinnitus som driver mig halvt till vansinne. Det högfrekventa ljudet som är med hela dagen men som framför allt gör sig påmint när det blir tyst, på kvällen när jag ska sova. Ingen gång är man så otroligt ensam som ensamheten i att ligga och lyssna på ett oförklarligt oljud i huvudet mitt i natten. Jag fick massor, massor av bra tips som gav mig hopp eftersom jag själv försökt googla och hitta information så vet jag hur viktigt det är att hitta andras upplevelser och positiva berättelser utöver vad Sjukvårdsguiden 1177  kan berätta om de mer kliniska aspekterna av att ha Tinnitus.

Observera att tinnitus är ett SYMPTOM och inte en sjukdom. Anledningarna till att ljudet uppkommer kan vara många och därför passar inte alla behandlingar alla individer. Att behandla eller lindra symptom tillfälligt på fel sätt kan skapa skada och inte hjälp. Därför vill jag igen säga att syftet med detta inlägg är framtidshopp och min absolut starkaste rekommendation är att du som har hälsoproblem kontaktar läkare och proffs. Läs inte tips på flashback eller bloggar. Få en individuell rådgivning av läkare som har hela din medicinska historik.  Syftet med detta inlägg är främst att visa hopp och tilltro på att det finns sådant som lindrar och att med rätt mentala verktyg går det också att bli vän med tinnitusen.

Bästa läsartipsen om att hantera tinnitus

 1. ”Vissa blir hjälpta av zonterapi och massage. På andra ligger atlaskotan fel och behöver justeras.”
 2. ”Undvik koffein, socker, salt och choklad – det är triggers.” Tipsar om te som innehåller mindre koffein och chokladbollar utan raffinerat socker från Cecila Folkesson.
 3.  ”Mitt största problem var först att acceptera att jag hade tinnitus och att det inte kommer att försvinna. Så nu har det blivit mitt nya ”normala” och känns nästan som en trygghet. Några skavanker ska man väl få under sitt liv – det är ett bra sätt att se det hela på!”
 4. ”Jag tycker tinnitusen blir mindre närvarande med tiden. I början hade jag svårt att sova och ont i huvudet jämt. Men lite låg bakgrundsmusik hjälper mycket.”
 5. ”Även stress kan göra tinnitus värre så ta det lugnt!”
 6. ”Bli ett med den. Acceptera den. Då blir du fri från den!”
 7.  ”Meditation och akupunktur hjälper för vissa.”

Jag tar verkligen med mig praktiska råd om kost och vila och att undvika stress. Sådana saker märker jag själv gör stor skillnad och att komma tillrätta med de allra mest grundläggande sakerna som kost, sömn och arbetsbelastning är grunden för hälsa och välmående över tid oavsett.

Jag upplever idag stora problem med alla sorters skärmar. Mobil. Dator. Tv. Det stressar hjärnan väldigt och jag måste snabbt lägga undan skärmen och bara vila länge, länge. Hjärnan känns som att den lyser och kokar samtidigt när jag råkat glömma bort mig.  Jag har också problem med att läsa texter och formulera text när jag samtidigt måste tänka ut ett svar i relation till något annat. Sedan hjärnskakningen har det varit det absolut största problemet och jag tror också tinnitusen hänger ihop där – när jag överanstränger hjärnan (vilket nästan allt gör just nu) så kommer ljudet värre och intensivare. Ju mer jag vilar desto bättre blir allt.

Det känns så himla fint och väldigt lugnande att höra  de här berättelserna från er som har tinnitus. Att veta att det går att hitta ro i den nya tillvaron och att ljudet som alltid är med kan komma att bli en trygghet och någonting naturligt och självklart med tiden. Det betyder så enormt mycket. Som att få en liten ljusskimra som tänder sig på natthimlen. Tack till alla er som hört av er på något vis och delat er erfarenhet, era historier, tankar, tips och stöd. Det betyder verkligen massor!!!

Har du fler tips och erfarenheter att dela med dig av om att leva med tinnitus eller hantera en långvarig sjukdom eller nedsättning? Skriv gärna i kommentarsfältet!

Författare Angeliqa

3 Kommentarer

 1. Har själv inte tinnitus men har hört om en quick fix för att få tyst i några minuter. Vet inte om det till 100% funkar men man använder fingrarna för att skapa pulserande tryck på bakhuvudet. Tror tricket från början kom från reddit men finns nu videos om det på youtube bland annat. Ta gärna och kika på det!

 2. Jag är mycket skeptiskt till egen diagnostik med hjälp av Internet, en sökning på 1177 visar att tinnitus inte är en sjukdom utan en symtom och det listas ett antal olika sjukdomar som kan vara den bakomliggande orsaken. När jag själv fick tinnitus blev jag undersökt av distriktsläkare som sedan remitterade mig till hörselpedagogiskt centrum och som i sin tur remitterade mig för behandling.

  • Angeliqa Svara

   Du har en jättebra poäng. Jag ändrar min text så att ingen testar tipsen utan att rådfråga läkare. Tack.

   Min läkare gav mig inga tips och inga råd och gjorde ingen undersökning av själva örat och skickade mig ingenstans på remiss och inget annat heller. Jag fick gå hem med värktabletter mot hjärnskakningen

Kommentera

Spara