Det finns många fantastiska vandringar runt om i världen och det är en ynnest att ha möjlighet att upptäcka ett annat lands natur och kultur. Själv har jag för det mesta hållit mig i Sverige och utforskat såväl fjällen som lågländerna och ibland gjort avstickare till våra grannländer. För ett gäng år sedan styrde jag dock vandringskosan mot en något mer exotisk vandring i Malaysia. Bland annat vandrade jag i magiska Cameron Highlands, bland teplantage, jordgubbsodlingar och hemvisten för världens största blomma Raflesia. Jag besökte även Rompin National Park, där jag vandringen gick genom tropisk regnskog. Jag fick möjligheten att spendera en spännande natt i en hydda, alldeles bredvid en sjö omringad av lummig växtlighet. För att inte tala om nattdjungel-safarit där jag fick vandra omkring med ficklampa i omgivningarna. Visserligen lite småläskigt, men oj så spännande och fascinerande. Vilka kontraster från de svenska karga fjällen och de förutsättningar som råder här hemma!

Där och då insåg jag också vikten av att verkligen vara påläst och kunnig om platsen du ska resa till. Jag insåg också att även om jag kan googla loss, läsa böcker och reseberättelser är det mycket värdefulla insikter som inte alltid går att hitta på förhand. Att då kontakta en researrangör som både kan hjälpa till med planeringen inför och själva upplevelsen på plats kan då vara ett bra alternativ när det gäller vandring i exotiska länder eller mer avlägsna platser.

Evanesos är en reseaktör som samarbetar med researrangörer på plats – de tär ju trots allt de som faktiskt bor och verkar på ett resmål som både sitter på den grundläggande kunskapen och de riktiga guldkornen som förhöjer hela resan. De jobbar också aktivt med att anpassa resorna efter just den som ska ut och resa, inga one size fits all här inte! Helt enkelt finns det alla möjligheter att upptäcka och inspireras till att upptäcka annorlunda resmål och platser att vandra på. Själv har jag kikat lite extra på Madagaskar och Costa Rica, som verkar vara väldigt häftiga platser att utforska till fots.

Vart resan än går finns det några saker som är både bra och viktiga att tänka på. Här har jag sammanställt några av mina bästa tips inför och under vandringsresan samt vad som kan vara bra att tänka på när det gäller kläder och utrustning.

Förberedelser inför vandringsresan

 • Läs på om kulturen, naturen och miljön du kommer vistas i.
 • Språket! Det är både hövligt och trevligt att lära dig några enkla fraser som hej, god morgon och fint väder på det lokala språket.
 • Gör en plan för om det oväntade händer, som om du blir sjuk eller planet är försenat. Skriv ut papper med kontaktuppgifter.

Under vandringen

 • Drick mycket vatten och påminn dina vandringskamrater om att dricka små klunkar ofta. Håll vätskebalansen uppe!
 • Var uppmärksam på din omgivning, vad dina guider berättar och säger åt dig.
 • Var öppen gentemot dina vandringskamrater och andra människor som delar med sig av sin erfarenhet. Fantastiska möjligheter till nya insikter och nya möten!
 • De lokala guiderna hos researrangören öppnar dörrar för dig du aldrig kunnat hitta på egen hand. Passa på att verkligen gå all in och utforska den nya naturen och kulturen.
 • Vissa intresse och tacksamhet gentemot de som vandrar vid din sida.

Kläder och utrustning vid exotisk vandring

 • Investera i lättare vandringskängor som täcker fötterna så du är skyddad mot djur, rötter och stenar.
 • Tänk på kläderna! I varma länder är det stor risk för solsting. Klä dig i heltäckande ljusa tunna vandirngskläder och ha solskyddsfaktor och keps som skydd mot solens strålar. Öronsnibbar, kinder, näsa och mittbenan på huvudet är särskilt utsatta. Använd solglasögon.
 • Lager på lager-principen gäller inte bara i svenska fjällen. Med flera lager kan du enkelt anpassa klädseln efter väder och temperatur. Ha med en regnponcho.
 • Vandringsstavar är guld om du ska gå i kuperad terräng.
 • Se till att ha en smidig ryggsäck som har plats för snacks, vatten, ombyte, solkräm och förstärkningsplagg. Packa lätt och njut mer av turen.
 • En stor sjal kan användas i turbanform, picknickfilt eller uppsatt som solskydd.
 • Reslakan kan användas om du sover under bar himmel varma kvällar eller i bungalow
 • Ha alltid ett miniapotek nära till hands, med exempelvis resorb, skavsårsplåster och koltabletter.
 • Byt strumpor ofta och gå i sandaler med bara fötter så ofta terrängen tillåter och på kvällarna.
Författare Angeliqa

Kommentera

Spara