Med elcykel från Skalets Torg rätt ut genom butiksdörren upp i liftsystemet och efter tio minuter eller så njöt jag av utsikten från Hovdetoppen 914 meter över havet. Idag får du följa med på afterhajk i Vemdalen, en sån där aktivitet en kan ägna sig åt när fötterna inte vill gå mer och jag passar på att reda ut vart du kan cykla och vad du egentligen ska ha på dig.

Foto: Mattias Stedt

Detta kommer inte som en överraskning för er trogna vandringsbloggenläsare. Men jag är en fotförflyttarperson. Jag springer inte några nämnvärda sträckor. Jag cyklar bara damtralla här hemma i stan. Och jag är mer än väl nöjd och glad över exalteringen turskidor ger mig och undviker i möjligaste mån alpina utförsskidor. Så när jag fick en elcykel i handen var det många tankar som for genom huvudet. ”Är det inte nu jag ska ha hockeyutrustning på mig?” och ”Den här aktiviteten är för vanvettiga personer som cyklar upp och ned för berg, de kan inte vara riktigt kloka.” och ”Undrar om det här kommer vara det sista jag gör med livet i behåll?”

Men allt det där var bara konstiga, förutfattade meningar jag hade. Och nu tänkte jag att om jag som ändå är ute hyffsat mycket går runt med det så finns det säkert fler med mig som behöver upplysas om fjällcyklandets underbara värld. Punkt och slut. Alla är vi noviser i början och endast nyfikenhet tar oss framåt i livet. Hockeyutrustning-cykling berör dem som åker downhill ned för tekniskt avancerade stigar i hög fart och halvlagom kontroll. Att cykla elcykel är någonting helt annat.

För det första. HURRA för faktumet att man får batmanben av elcykeln, den cyklar upp för backen åt mig. För det andra HURRA för växelsystemet var enkla knapptryck på plus och minus och ingenting motsvarande mountainbikecykelns komplexa växelverk och timingbehov. Nedför bromsar jag med handtagsreglage på styret. Inte ens på den grusiga vägen kände jag en enda gång att jag inte hade kontroll över cykeln. Det här är för mig en ny, glad värld som öppnade sig. Jag är så glad att ha testat ett nytt sätt att vistas i fjällen. Med elcykel går det att tillryggalägga avsevärt längre sträckor än du både kan gå och cykla vanlig cykel på samma tid vilket öppnar helt nya möjligheter.

Några peppande ord på vägen fick jag från outdoorinspiratören Sara Rönne som skrivit om att Vara rädd på mountainbike och hon reder ut Konsten att cykla för den som är nyfiken nybörjare och vilsen.

Topptura med elcykel – våfflor eller bara skönt fjällhäng som belöning

Toppstugan samlar glada cyklister, skidliftsåkare och vandrare. Vägarna upp är lika många som upptäckarlusten och under sommaren 2018 kan du köpa våfflor här vecka 30 och 31, hör med turistinformationen för aktuella öppettider. Annars är ju jag för den fulla valfriheten det innebär i tid och rum att packa ned kaffetermos, gomackor och kanske lite fika i en ryggsäck och sedan äta lutad mot en utav de vindpinade väggarna med utsikt över fjällmiljön.

Det här med kläderna då? Hur klär man sig som fjällcyklist?

Kan man verkligen cykla i vilka kläder som helst? Det finns prick hur mycket cykelkläder och cykelprytlar som hlest och en bra cykel för fjällupptäckarfärder kostar gärna både en och två och tre månadslöner. Vilka kläder som behövs är en hel vetenskap i sig, det har bland annat cyklande Sara utrett i artikeln Cykelkläder – Vad är grejen?

Jag valde en kort stund mellan mina jeansshorts och vandringsmunderingen. och valet föll på den senare. I efterhand kan jag säga att det går prick utmärkt att elcykla i vandringskläder. Skulle gå lika bra att cykla i  träningstights eller joggingkläder. Tänk oömma kläder efter väder – det löser alla problem.

Nära-naturen-upplevelse på cykelfärden

Vill du också upptäcka härliga fjällvärlden, och kanske cykla jämte renar, i trakterna kring Vemdalen?  Min cyklande bloggkollega Helena Enqvist delar med sig av sina bästa cykeltips i området.

3 Turtips till dig som vill cykla i Vemdalen:

Är du cyklist i vardagen eller till fjälls? Har du några härliga minnen att dela med dig av eller värdefullt turtips? Kanske har du cyklad någon pilgrimsled? Dela gärna med dig av dina cykelerfarenheter i kommentarsfältet.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara