Klassiskt betingning är ett begrepp som beskriver associativ inlärning där en betingad stimulus triggar i gång en reaktion. Ett exempel: jag tittar på norska friluftslivprogram på NRK och hör norska endast i friluftsammanhang- oftast från Lars Monsens mun. Jag brukar titta på dessa program när jag håller på dö av fjällängtan och därför har det sinnestillståndet kopplats starkt till det norska språket. Alltid när jag hör det norska språk tänker jag på fjäll och vildmark. Behavioristernas teori funkar utmärkt!

Det tar bara tio timmar med bil till Jotunheim området från Stockholm, sex timmar mindre än upp till svenska Lappland dit jag oftast reser för mina äventyr. Mellan Jotunheim-Glittertind finns det mycket att se och resmålet passar även barnfamiljer.

Det här är mitt förslag för ett bekväm minisemester till Norge i tre dagar! Dock behövs mer än tre dagar om man inte vill köra bill på natten.

Dag 1. Besseggen vandring

Bilfärd till Gjendesheim turisthytte. Därifrån tar man Gjendebåten till Memurubu var Besseggen vandringsleden börjar. Bessegen stigen klättrar upp till 1743m längst en fjord. Vandringsleden är en av vackraste dagsturer jag har gått med mina vandringskängor. Leden är 17km lång. Vandringen tar mellan 6-8 timmar så det är bra att ha lunch med sig i ryggan.

Dag 2. Människor som sover med älgar

Jag vet inte vad det bästa är med Glittersjå Fjellgård, det underbara hippieparet som har byggt upp gården, eller djuren och utsikten från gården mot glittertind bergen. Jag är ingen djurparksmänniska men denna originella fjällgård rekommenderar jag varmt till alla. Glittersjå är en bondgård där det finns tama vilda djur. Paret Hege och Helge har byggd upp byggnaderna med sina egna händer och tämjt älgar. Hege sover med älgkalvarna för att vänja dem vid människor. På gården kan man gå på hare-safari i skogen, titta på vildsvin och älgar och massor av andra intressanta djur. Det går även att äta och övernatta där.

Dag 3. Spana efter myskoxar och äta som en kung

Det har funnits vilda myskoxar i norden sen tidernas början. Sen försvann de tills människor transporterade några Grönländska myskoxar tillbaka. Dovrefjell är den bästa platsen att spana vilda myskoxar på och samtidigt vandra i härlig vildmark. Jag följde en myskoxe guide och jag rekommenderar det, chansen att se myskoxar blir betydligt större. Efter några timmars promenad hittade vi två myskoxar som betade på en äng. Vinden blåste från dem så vi lyckades komma spännande nära dem! Det blir kallt på fjällen även på sommaren så varma kläder och mat ska man ha med sig, även en bra kikare är bra att rekommendera.
Myskoxsafarins startpunkt ligger vid Hjerkinnhus gästhem och därifrån kan man boka safari.
Om man älskar mat, vin och mysiga salonger och rör sig vid Dovrefjell- området får man inte missa Kongsvold, den berömda gourmet restaurangen och gästhus. Den ligger nära Kongsvold järnvägsstation vid den historiska pillgrimsleden och kungsleden mellan Oslo och Trondheim. Man får en middag för några tusen svenska kronor, men om man hittills har ätit frystorkad vandringsmat är det värt att uppleva.

Information:
Turistinformation: https://www.nasjonalparkriket.no
Gjendesheim turisthytte: https://gjendesheim.dnt.no
Glittersjå Fjellgård: www.visitnorway.com/listings/glittersjå-mountain-farm
Hjerkinnhus: www.frich.no/no/overnatting/hjerkinnhus

Hotell i området:
Bessheim Fjellstue: http://bessheim.no
Thon Hotel Otta: www.thonhotels.com/our-hotels/norway/otta/thon-hotel-otta/
Rondane Høyfjellshotell: http://www.rondane.no
Kongsvold Fjeldstue: www.kongsvold.no

Författare Anton

Kommentera

Spara