Naturen är ett fantastiskt andrum. Det är dit jag beger mig för att rensa tankarna, få perspektiv, samla kraft och nya idéer. När något är jobbigt eller jag ältat något alltför många varv brukar det hjälpa att vara en stund i skogen. Få koppla bort, koppla ner och få en stunds mental vila med grusvägen knastrande under fötterna eller knaken av småkvistar som viker undan för kängorna på stigen. Vindens sus, fågelkvitter eller ett lätt duggregn mot jackans huva. Naturens ljud. Tystnad, om än i en ocean av läten.

Ändå har jag den senaste tiden kommit på mig själv med att göra precis tvärt om. Jag kväver mina tankar och lägger krokben för mig själv. Omger mig ständigt med ljud, för att jag tror att de gör mig lugnare, mer avslappnad och avkopplad. Varje gång jag ger mig ut på cykeln, på en promenad eller en springtur åker hörlurarna på. Även i skogen. En podcast snurrar ständigt och jag intalar mig själv att jag alltid lär mig något nytt, utvecklas – blir smartare. När jag får upptäcka något nytt spännande ämne eller lyssna på en intressant person. Eller bara att pratet, musiken eller ljuden hjälper mig slappna av och koppla bort alla de tankar som snurrat hela dagen och som konstant fortsätter att pocka på uppmärksamhet.

Idag lever vi med ständigt brus runt omkring oss. En ständig vägg av ljud och intryck i ett aldrig sinande surr. Vi har TV:n eller radion på i bakgrunden, ett extra fönster öppet i webbläsaren där någon rolig video rullar samtidigt som chatten plingar till. Vi djupdyker i telefonen så snart dess aviseringar ljuder. Hörlurarna är ständigt ipluggade på bussen eller i matkön. Som för att stänga världen ute. Få lite lugn och ro. Lite tystnad? Men det är ju aldrig tyst. 

Amerikanska forskare har visat att två timmars tystnad varje dag gör att nya hjärnceller utvecklas i det område i hjärnan som heter hippocampus och som hanterar minnen, känslor och inlärning. Andra forskare har konstaterat att tystnad hjälper kroppen att göra sig av med spänningar, förändrar blodtrycket och hjärnans blodcirkulation. Detta i motsats till ljud, som istället visat sig öka stresshormoner och blodtryck. Ytterligare en studie visar att tystnad är mer avslappnande och gör oss mindre spända än avslappnande musik. Tystnad gör oss också mer kreativa, när våra tankar får möjlighet att löpa fritt, utan omvärldens stimuli.

Tystnad gör oss alltså både smartare, mer avslappnade och mer kreativa.

Så när jag tror att den kunskapsspäckade podcasten hjälper mig dra nya spännande slutsatser eller när den senaste musiken ska få mig att glömma en jobbig arbetsdag – borde jag alltså tänka tvärt om. Lämna hörlurarna hemma och bara ge mig ut. Undkomma det konstanta bruset och frikoppla mig från allt och låta tankarna flyga fritt. 

Nästa gång jag beger mig ut i skogen lämnar jag hörlurarna hemma. Jag ska försöka tänka mer hikefulness, vara mer närvarande och medveten. Jag ska lyssna på naturen. Lyssna på tystnaden. Där finns också en hel del att höra.

Vart hittar du tystnaden och vad upptäcker du där?

Författare Emelie

2 Kommentarer

  1. Vilket super bra inlägg. Vi måste börja söka oss till tystnaden, uppskatta de som sker när ingenting egentligen händer. Finna lugnet i pausen.

    Hoppas du har en fin dag!

    Kramar josefin

    • Emelie Svara

      Vad kul att du gillar och uppskattar texten! Precis som du säger finns det mycket att hämta i tystnaden, lugnet och pausen. När hjärnan får fritt spelrum och tankarna får sväva iväg i nya, oväntade och kreativa riktningar. Eller för den delen vandra helt planlöst utan riktning, när vi bara är och får vila i den känslan. Ha en fin dag du med! Kram!

Kommentera

Spara