När jag och Emelie var ute på roadtrip här om veckan gjorde vi en avstickare till Ullared. Utan egentliga förväntningar – förutom de bilder det smått kaotiska tv-programmet målat upp – gav vi oss in i shoppingmeckat med en fråga i fokus: Finns det något för vandrare att hämta här?

Det enkla svaret är ja. Men med vissa förbehåll. Det finns friluftsutrustning och avdelningar med sovsäckar, kök, kåsor, liggunderlag, ficklampor och vandringsmat. Det går helt enkelt att skapa sig en bra, fungerande grunduppsättning av kläder och utrustning här. Sedan är det alltid en fråga om kvalitet och vilka krav en ställer på sin utrustning. Här var utbudet blandat och vissa punkter på packningslistan levererade bättre än andra. I grunden funkar de mesta för kortare turer, men ska du ut på längre strapatser kanske det ändå är bäst att inte välja den skraltiga ficklampan för en femma.

I förra avsnittet av Vandringspodden pratade vi om prepping och vilka saker som är viktiga att ha hemma om krisen kommer. De fyra grundpelarna var mat, vatten, värme och kommunikation. Med de i åtanke intog vi Gekås för att hitta fem prylar som hjälper oss med preppingen.

Läs merSå gör du när elden härjar och krisen kommer

Fem saker från Ullared som gör dig bättre rustad i krissituationer:

1. Torrmat

Se till att ha ordentligt med mat så att du klarar dig även om du behöver stanna inne under lång tid. Här är det torrmat och mat med lång hållbarhet i alla de former som gäller. Konserver, tetraförpackningar, pulvervarianter, pasta, couscous, mjukost på tub, knäckebröd, flingor. Vi lokaliserade en färdig matpåse med allt-i-ett som kräver kokande vatten för att bli ätbar. Det finns också liknande varianter som mjukkonserver, vilka kan ätas direkt ur påsen – även om de förstås smakar bättre värmda.

2. Spritkök

Något typ av köksanordning behövs för att kunna laga mat och värma vatten, om elen försvinner och spisen därmed är obrukbar. Vi hittade det här systemet som har en basuppsättning med kastruller, kärl och brännare. Sprit- och gaskök finns i många olika modeller och utföranden. Huvudsaken är att det är funktionellt och att du vet hur det används. Kräver att du också har tändstickor eller tändare i krislådan. Tänk på att vädra ordentligt och vara försiktig när du tänder och använder köket. Det finns risk för både brand och kolmonoxidförgiftning.

Läs merDärför ska du inte använda friluftsköket i tältet – Om kolmonoxidförgiftning

3. Vattendunk

Säkra tillgången av vatten så snabbt du kan med hjälp av en (eller gärna flera) dunkar, hinkar eller kärl. Låt vattnet stå mörkt, svalt och gärna med ett lock eller tätslutande kork.

4. Värmeljus

Användbart för både ljus och till viss del värme. Var noga med hur och var de tänds så att inget tar eld och börjar brinna. Tänk på att det även här krävs tändstickor eller tändare som komplement.

5. Radio

En radio gör att du kan ta del av information och hålla dig uppdaterad. Den här går på batterier, vilket är nödvändigt om elen försvinner. Tänk på att också bunkra upp med just batterier och gärna sådana som går att ladda upp – varför inte med hjälp av en solcellsladdare? Helst hade vi valt en vevradio, som kan laddas upp med hjälp av handvev och dynamo, för att vara helt oberoende av utomstående krafter.

Hur tänker du kring prepping och vilka prylar som är bra att ha hemma?

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara