Drick extra mycket vatten om det är varmt ute!

Vanliga tecken på att du har vätskebrist:

Var uppmärksam på tidiga varningstecken på att du behöver återställa vätskebalansen i kroppen. En bra regel är att om du svettas mycket behöver du också dricka mycket vatten. Vätskebrist kan övergå till uttorkning om du överanstränger dig i allt för hög värme. Även vintertid riskerar du att drabbas av vätskebrist då du andas ut extra mycket vatten när det är kallt ute. Om du får huvudvärk, blir trött, illamående, lättirriterad och förlorar aptiten kan det vara tecken på  vätskebrist. När du är uttorkad  påverkas musklerna i kroppen och det kan kännas som att benen eller underarmarna domnar bort eller att det sticker i musklerna. Ett sätt att upptäcka vätskebrist är att trycka ihop fingertopparna och om det då gör ont i dem är det ett tecken på vätskebrist. Ett annat tydligt tecken på vätskebrist är färgen på urinen. Är den genomskinlig eller ljus har du druckit tillräckligt men är den mörk bör du se till att återställa vätskebalansen.

Vad kan du göra för att undvika vätskebrist?

Det finns flera saker du kan göra för att undvika att få vätskebrist. Tänk på vad du dricker, när du dricker och hur mycket du dricker.

1. Drick när du är törstig. Kroppen säger till vad den behöver – lyssna på den. Tänk också på att dricka lite vatten i taget, drygt en deciliter är lagom. Om du dricker för mycket vatten på en gång kan inte kroppen tillgodogöra sig vätskan.

2. Drick ljummet vatten. Både under varm och kall väderlek är ljummet vatten det bästa att dricka. Om du dricker kallt vatten kommer kroppen behöva använda värdefull energi för att värma vattnet till kroppstemperatur. Så spar energi och drick uppvärmt vatten. Vintertid kan du värma vattnet genom att ha det i munnen en stund.

3. Håll dig till vatten. Undvik drycker som innehåller koffein eller alkohol eftersom de är vätskedrivande. Vanligt vatten är den allra bästa drycken.

4. Ha snabb tillgång till vatten. Ha alltid vatten nära tillhands när du vandrar. Du ska kunna dricka vatten utan att behöva stanna till och ta av dig ryggsäcken. Jag brukar ha en liten flaska fastspänd på höger sida av ryggsäckens avbärarbälte vid vandring.

5. Ansträngning efter egen förmåga. Planera in vandringen så att du går lagom långt och i lagom tempo utefter dina förutsättningar. Om du stressar eller pressar dig själv är det mindre troligt att du hinner känna efter vad kroppen försöker säga till dig. Ta det lugnt och ha en trevlig vandring med många vätskepauser.

Lycka till i värmen!

Författare Angeliqa

5 Kommentarer

  1. Du nämner inget om salter och spårämnen. Vid vandring i hög temperatur förlorar du även mängder med salter vilka kroppen behöver för att kunna binda vätskan du tillför när du dricker. Rebisorb är att rekomendera för att återställa salt och spårämnesnivåerna.

    • Vandringsbloggen Svara

      Jättebra synpunkt, Tack Valle! Ha Resorb lättillgängligt i benfickan eller i topplocket på ryggsäcken. Med fördel kan man ha som vana att alltid lägga i en tablett Resorb i dricksflaskan på morgonen. Då är det lätt att inte glömma bort.

  2. Pingback: Kaffe på vandringen | Vandringsbloggen

  3. Pingback: Förebygg skador vid vandring | Vandringsbloggen

  4. Pingback: Kaffe på vandringen - Vilka alternativ finns? - Vandringsbloggen

Kommentera

Spara