Som en del i min USA-roadtrip blev Grand Canyon en riktig bucketlist-punkt att bocka av. För åh så jag googlat och dregglat och längtat för att se de guldfärgade bergsformationerna på riktigt. Och Grand Canyon levererade verkligen över förväntan. Mycket bättre i verkligheten än på bild. Hit åker jag gärna igen och drömmer mig ut i de stora landskapen.

Vandringstips: Bright Angel Trail

Grand Canyon

DSC_8531

Grand Canyon National Park ligger i den amerikanska delstaten Arizona. Varje år besöker ungefär fem miljoner personer nationalparken.

IMG_5870

grandcansee

Långt där nere i kanjonen skymtar floden som bäddat sig genom lager av massivt berg.

Att leva på gränsen

Rigorösa informationsinsatser angående personlig säkerhet och korrekt beteende för att bevara djur och naturliv i Grand Canyon Nationalpark. En av de saker som återkommande upprepas är faran med att lämna den uppmärkta leden. Dvs att gå utanför Rim Trail innebär livsfara i och med de mångåriga porösa bergarten som under årtusenden eroderat av Coloradoflodens nötningar. Ja, helt enkelt; du ska inte gå på eget bevåg ta dig utanför markerad led utan närvarande parkskötare. Den här killen misslyckades katastrofalt enligt alla säkerhetsrutiner som kan uppbringas på denna jord.

wishiwashim

DSC_8576

En annan sida av Grand Canyon

Jag kallar det för tuggumiträdet och det kan nog bäst beskrivas som en kvarvarande, ganska uttorkad, trädstam där tuggumituggande besökare lämnat avtryck. I brist på tuggumi  har andra lämnat allt från armband och visitkort till engångskaffemugghållare. Trädstammen är  geografiskt benägen nära huvudleden Rim Trail som leder nationalparkens besökare längs med hissnande Grand Canyon. Ett annorlunda och ganska oväntat inslag i nationalparkens annars städade och välordnade miljö.

IMG_5835

Tuggummiträdet med vacker utsikt över bergssidorna som sluttar nedåt. Vad är det konstigaste eller mest häpnadsväckande du hittat längs med en vandringsled i utlandet? Skriv gärna om dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan.

Tidig morgon eller sen kväll är tveklöst den vackraste tidpunkten att besöka Grand Canyon då solens strålar färgar bergssidorna varmt röda. Det finns hur mycket fakta som helst att skriva om underbara Grand Canyon. Men ibland talar bilder bäst för sig själv.

Grand Canyon i varmt röda färger

grancan

IMG_6032

Författare

Kommentera

Spara