Som en del i min USA-roadtrip blev Grand Canyon en riktig bucketlist-punkt att bocka av. För åh så jag googlat och dregglat och längtat för att se de guldfärgade bergsformationerna på riktigt. Och Grand Canyon levererade verkligen över förväntan. Mycket bättre i verkligheten än på bild. Hit åker jag gärna igen och drömmer mig ut i de stora landskapen.

Grand Canyon – Storslagna vyer över landskapet

Kanjonen där Coloradofloden flyter igenom på botten är ett av världens sju underverk och det är lätt att förstå varför.

Att leva på gränsen – några ord om säkerhet och ”Don’t try this at home”

Rigorösa informationsinsatser angående personlig säkerhet och korrekt beteende för att bevara djur och naturliv i Grand Canyon Nationalpark. En av de saker som återkommande upprepas är faran med att lämna den uppmärkta leden. Dvs. att gå utanför Rim Trail innebär livsfara i och med de mångåriga porösa bergarten som under årtusenden eroderat av Coloradoflodens nötningar. Ja, helt enkelt; du ska inte gå på eget bevåg ta dig utanför markerad led utan närvarande parkskötare. Den här killen misslyckades katastrofalt enligt alla säkerhetsrutiner som kan uppbringas på denna jord.

Spår av turister på gott och ont

Jag kallar det för tuggumiträdet och det kan nog bäst beskrivas som en kvarvarande, ganska uttorkad, trädstam där tuggumituggande besökare lämnat avtryck. I brist på tuggumi  har andra lämnat allt från armband och visitkort till engångskaffemugghållare. Trädstammen är  geografiskt benägen nära huvudleden Rim Trail som leder nationalparkens besökare längs med hissnande Grand Canyon. Ett annorlunda och ganska oväntat inslag i nationalparkens annars städade och välordnade miljö. 

Grand Canyon i varmt röda färger

Tidig morgon eller sen kväll är tveklöst den vackraste tidpunkten att besöka Grand Canyon då solens strålar färgar bergssidorna varmt röda. Det finns hur mycket fakta som helst att skriva om underbara Grand Canyon.  Om jag ska ge ett enda tips så är det att se till att packa med picknick och sitt på en klippa medan solen går ned. Då kommer bergens speciella skiftningar fram och det är som att åter igen slängas in i en hastig, oundviklig förälskelse med vyerna, bergen och landskapen. Inga bilder gör upplevelsen rättvisa, men jag vill ändå dela mina fina minnen med dig.

 Vandringstips: Bergssidan längs Bright Angel Trail

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara