Ja, vi tar det här med utehygien en gång för alla då. Om handsprit, menskoppar och pansarpungar och utebajs. 

Personlig hygien – Tvätta dig utan tillgång till badkar och dusch

Varför är detta viktigt? När du vandrar så är du fysiskt aktiv och svettas. Kroppen utsöndrar små fina saltkristaller och om du går länge utan att tvätta dig uppstår obehagligt skav, eksem och kan leda till infektioner. Det vill du absolut inte dras med på leden. Och även om du inte själv bryr dig om hur du luktar så är det sjysst mot tältkamraten att tvätta bort den värsta underarmarna-lukten innan du kryper till kojs. En soväsck du håller ren behåller sina tänkta egenskaper längre.

Gör ett eget spa: Mitt allra bästa tips är att låta det här med personliga hygienen ta sin tid. Gör en egen liten spa-ritual i tältet på kvällen. Börja med att skicka ut alla eventuella tältkamrater så att du får en stund helt för dig själv, sedan värmer du vatten på köket som du använder för att göra rent armhålor, skrev och fötter. Ha gärna med en mild tvål och tvättlapp.

Våghalsen Vildbadar: Är du utebadare kan du passa på att slänga dig ned i närmsta fjällbäck eller sjö för att skölja bort alla svettkristaller.

Den bekväma Våtservettar sig: Om allt annat är helt utom räckhåll så ska du iallafall ta med dig intimservetter och dra några snabba drag över kroppens viktigaste områden. Det här måste anses som vandrarens absolut bare minimum i hygienväg. Rekommenderas enstaka krisdagar och inte för längre vandringar.

Lyssna: Ute med P1 – Om Återhämtning i naturen och Utehygien

Var extra noga med din handhygein och använd handsprit efter toalettbesök och innan du hanterar någon form av mat. Du vill inte råka ut för magsjuka ute på leden.

Var smart – stay fresh!

Kissa och bajsa i Naturen

Jag har kompisar som bara är ute i naturen så länge att de inte behöver göra behov där ute. Och det tycker jag ju är att begränsa naturupplevelsen å det grövsta. Helt ärligt så gör jag hellre behov ute än på ett dass eller offentlig toalett. Några av mina alra bästa kissestunder har varit med magisk utsikt över glaciärfront på Svalbard, med utsikt över smaragdblå fjällsjöar i Alesjaure längs kungsleden och i mysiga skogsdungar. Det finns liksom ingen större frihetskänsla. Men om du nu inte håller med mig där så ska jag ge lite bra tips för att komma över den värsta behovsångesten ute på leden.

Välja smart toalettplats: Män kan oftast bara kliva ett steg från leden och vända de privata delarna mot ett träd så är de i hamn. Vi kvinnor får mer problem med insynsskydd så fort det gäller behoven. Leta i naturen efter stora stenar att sitta skyddad bakom eller träddungar som skyddar från insyn. Du kan be gruppen du går med om att titta åt ett annat håll om du är orolig. Men med tiden blir det lättare och lättare.

Rätt bajsteknik: Om du inte har lårmuskler av stål kommer du behöva någon form av stöd i tillvaron för att uträtta de grövre behoven. Om du måste fribajsa – se då till att huka dig så långt ned som möjligt så blir det mer avslappnande än att stå i jägarvila. Annars är ett bra tips att sätta dig på en nedfallen trädstam som sits eller luta dig från ett träd med armarna. Se till att gräva en grop för bajset som du sedan täcker över ordentligt så inte nästa vandrare behöver duka upp sitt kvällsfika vid din behovshög.

Vad gör du med pappret: Regel nummer ett är att inga omständigheter lämna pappret fladdrandes i vinden. Ingen. Absolut ingen vill se ditt dasspapper. Ta med en zip-plastpåse och ta med det använda pappret i ryggsäcken och släng när du kommer hem. Eller elda upp pappret på plats.

Om inget annat fungerar: Köp en regnponcho på någon sportbutik och använd den när du behöver göra dina behov – den skyddar defintiivt mot insyn och du kan sitta i lugn och ro även om någon annan glad vandrare traskar förbi. Hur smart som helst!

Friluftsmens – Vad är smidigaste skyddet?

Menskoppar, tamponger och bindor. Vilket skydd du använder är helt enkelt vad du trivs med bäst själv.

Menskopp: Så hanterar du menskopp i vilda förhållanden

Till en början försökte jag planera mitt äventyrande runt mensen och när jag var tonåring så skaffade jag P-piller för att kunna reglera att inte ha mens när jag var utomhus. Jag gick runt med en bild av hur sjukt jävla jobbigt det skulle vara att hantera mesen just ute i naturen. Men när jag gav mig ut och pilgrimsvandra så blev det naturligt så att jag var tvungen att bara deala med problemet när det kom och då insåg jag rätt snart att det faktiskt inte var ett problem. Det är ju precis som vanligt bara det att jag får förbereda lite extra med hygienen.

Så här gör jag med tamponger under (lång)vandring: 

 1. Packar ned tamponger i ryggsäcken och har alltid ett par tre stycken i höger benficka.
 2. För själva bytandet så sköter jag det i bästa planerade fall med plasthandske och sedan lägger jag soporna i en liten återförslutbar zip-plastpåse från Ikea som jag sen lägger i stora skräppåsen i ryggsäcken. I värsta fall har jag en pappersnäsduk / toapapper som skydd.
 3. Handsprit. Massor med handsprit. På grund utav att hygien i fält är viktigt för att undvika otrevligheter som magsjuka och annat. Speciellt viktigt vid hanterande av
 4. KLART!

Lyssna: Kvinnliga Äventyrare – Menskoppar, Hansprit och Utehygien

Killar! Se till att alltid ha tamponger med er ut – kanske räddar det en vandrande kvinna i nöd eller så har du svinbra tändmaterial med – väderskyddat och allt. läs mer i artikeln: Så gör du eld med vad du hittar i badrumsskåpet. 

Pansarpung och Infanterield – Skavsår på intima ställen

Varma sommardagar med skavande lår och hög luftfuktighet kan bli en mardröm. Lågt hängande pungar och andra intima delar får lätt skav eller blir överhettade i värmen. Och jag minns tillbaka till min senaste långvandring när jag var tvungen att sätta skavsårstejp på platser som aldrig varit avsedda för solens sken. Med några smarta knep kan den här sortens obehag förebyggas och lindras.

Förebygg genom att dra ned alla tillgängliga dragkedjor, ventilera via gylfen och knäpp upp knappar och se till att ha underkläder i ull som transporterar bort fukt från kroppen. Om du blir väldigt svettig kan babypuder eller talk hjälpa till att hålla torrt.

Lindra uppkommen skada med idominsalva, inotyol, potatismjöl eller aloe vera.

Läs mer: Undvik Pansarpung och Infanterield

Vilka intima problem har du mest besvär av ute på vandringsleden? Skriv gärna om dina erfarenheter och bästa tips du lärt dig med åren. 

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

 1. Stefan Gustafsson Svara

  Varför inte gräva ner toalettpapperet? Ett tips jag läst om var en person som hade tvättsavetter med sig. Han tvättade sig med dem dag 1, lät dem torka och använde dem som toalettpapper dag 2. Sen vet jag inte hur nedbrytbara tvättlappar är, då kanske det är bäst att elda upp dem?

  Handsprit funkar bra att göra upp eld med.

  Flytande tvål (saltvattentvål) i en liten plastflaska med snäpplock (tom handspritflaska funkar bra) flyter när man tvättar sig i en sjö. Snäpplocket gör att man öppnar, stänger och doserar med en hand. Nackdelen är att den kan flyta iväg i strömmande vatten. En fast tvål sjunker till botten…

 2. 1: Skavsår på insidan låren eller pungbrännan, brukar fungera bättre med ett par någorlunda åtsittande kalsonger med längre benskaft än normalt alternativt cykelbyxor:isch.

  2: Ett härligt tips är att dra Absolut Torr (deodorant) på fötterna och i armhålorna natten innan en vandring, man kan klara sig utan att byta strumpor 0.5 – 1ggr/dag!

Kommentera

Spara