Göta Kanal byggdes under första halvan av 1800-talet och kostade vad som idag motsvarar 16 miljarder kronor att bygga. Nästan 60 000 soldater byggde kanalen under 12 timmar långa arbetsdagar och resultatet blev kanalen som är 190 kilometer lång med 58 slussar. Bergs Slussar är en av slussområdena som är puppulära att besöka under somamrmånaderna. 

Jag klev av Snälltåget i Linköping och började med att kliva på stadsbussen för att åka till Gamla Linköping. För det vet ju alla – att där det finns en chokladfabriksbutik dit vill man såklart åka. Men jag var tvungen att köpa biljett på stora biljettkontoret så jag blev skickad till terminalhuset och tur var det för där träffade jag en väldigt glad man som delade med sig av sina bästa Linköpingstips – så det var anledningen att jag den här dagen kom att åka till Berg Slussar.

Jag gillar verkligen personer som gör lite mer än de måste. Lite mer än de behöver och är bjussiga. Vårat möte började med att jag sa ”Hej, ajg vill köpa en biljett till Gamla Linköping” och det slutade med att jag hade en dygnsbiljett för fritt åkande i hela stan, handritade kartor och en hel rad med bussnummer, avgångstider och vägbeskrivningar till Linköpings bästa aktiviteter. Tack!! Det är verkligen uppskattat.

Bussen till Berg Slussar går sisådär en gång i timmen och själva resan tar en kvart från Centralstationen. Den hr soliga dagen var det jag, en förskoleklass och en handfull pensionärer på bussen.

Väl framme möttes jag av slussningar på direkten! Så kul, jag åkte kanalbåt tidigare i somras, men då hann vi tyvärr aldrig komma till själva slussmomentet. Så det var riktigt kul att få se i verkligheten hur det går till. När vatten samlas. Vatten släpps. Båten sjunker och slussas vidare till nästa nivå. Det här är en riktigt stor turistattraktion i Linköping och längs med kanalen har man byggt upp massor med fik, restauranger och glasskiosker.

Det är väldigt fina promenadstråk längs med kanalen på båda sidor. Kan varmt rekommenderas.

Jag satt länge på båtbryggan och viftade med bara fötter och skavet nagellack. Det blir kanske inte mer sommar än så här.

Lunchdags och jag hittade en liten foodtruck där jag köpte Pulled Happy Pork med kött från Glada Utegrisar i Vimmerby. Jag blev serverad en hamburgare med pulled pork istället för hamburgerkött. Hade lätt kunnat äta två – men sen kom jag på att glasskioskerna faktiskt fyller ett själsligt syfte också 😀

Runt kanalen har allt båttema. Till och med glasskiosken. Mmmm.

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

  1. Jag har också gjort den där turen. En riktig toppen-sommar-dag. Kan också verkligen rekommendera en tur på Göta Kanal. Riktigt trevlig aktivitet.

    Kram Lena

Kommentera

Spara