Från det gamla luftbevakningstornet på Landsberget är det milsvid utsikt över de västmanländska skogarna. Att gå upp i det rangliga tornet kan vara lite läskigt, men väl värt besväret.

Den tolfte etappen av Bruksleden bjuder på flera höjdpunkter. På vägen upp till utsiktstornet går leden förbi klapperstensfält, grottor och resterna av en kolmila. Utsiktstornets utsikt är någonting utöver det vanliga.

Milsvider med skog. Det är svårt att tro att det rör sig människor, finns vägar och en vardag när man tittar ut över den här utsikten.

Jag blir glad, så in i själen glad av utsikten här uppifrån Landsberget.

Tornet finns vid Trummelsberg nära Fagersta i Västmanland.

Om det här med att fastna för detaljer. Det skulle gå att skriva många, många ord om långa brukselden, dess historia och miljö. Men just den här dagen när jag vandrade längs tolfte etappen på Bruksleden så fastnade jag för utkikstornet. De rostiga skruvarna, det vinda tornet och de smala trappstegen som inte ser ut att erbjuda så mycket för världen.

Utsiktstornet är egentligen ett gammalt flygbevakningstorn. Den översta plattformen ligger 231 meter över havet. Utsikten från utkikstornet på Norra Landsberget är makalös, utsikten delar jag med mig av i ett senare inlägg.

Milsvid utsikt från utkikstornet som nås via etapp 12 på Bruksleden Trummelsberg-Landsberget.

Närliggande städerna i Västmanland. Västerås och Surahammar till höger.

Utkikstornet i närbild

Det krävs en del mod för att klättra upp på de smala stegen i tornet.

Gamla rostiga detajer är vackra att titta på.

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

  1. Pingback: Haglöfs Corker | Vandringsbloggen

  2. Pingback: Kaffe på vandringen | Vandringsbloggen

  3. Mycket trevlig blogg du har. Ska iväg själv på en vandring på Bruksleden nästa vecka och ser att denna blogg är väl värd att läsa på innan 😉

    • Vandringsbloggen Svara

      Hej! Vad roligt att höra, tack 🙂 Ha det super ute på Bruksleden och hoppas du hittar trevlig läsning! /Angeliqa

Kommentera

Spara