Fjällvandring – det mest självklara som finns i vandringvärlden. Eller? Det slog mig precis att jag ofta använder begreppet och har en tydlig bild i huvudet av hur det ser ut i min omgivning när jag fjällvandrar. Med porlande bäckar med iskallt vatten, de stora vidderna, höga bergen och krispiga luften. Men vart går egentligen gränsen mellan låglandsvandring och fjällvandring?

Den svenska fjällkedjan sträcker sig mellan dalafjällen till treriksröset och ett fjäll räknas som ett berg där högsta toppen når över trädgränsen.  Om du ger dig ut första gången missa inte: Stora inlägget om Fjällsäkerhet  Andra bra kunskaper att ha med är packlista och att packa ryggsäcken rättundvik skavsår,  klä dig i lager-principen, kunna vada säkert och navigera med karta och kompass.  Med bra rutiner och förberedelser kan du vandra säkert alla årstider, ta gärna med någon erfaren om du är minsta osäker eller boka in dig på tur tillsammans med en guide.

Vemdalen – Toppturer, vattenfall och björnspaning (1-5 dagar)

Jag älskar Vemdalen för de många vattenfallen, långa grusvägarna och möjligheten att vandra nära spår av vilda djur. Minns speciellt vandringsfika på stenugnsbageriet nära Fettjeåfallet och en vintrig tur till samevistet.

Grövelsjön – Dagsturer och skönt boende (1-5 dagar)

Vandra från vägens ände. Det är faktiskt så att all bilväg tar slut när du kommer till Grövelsjön. Där kan du parkera bilen och ge dig ut på en mysig dagstur, kombinera med båtfärd tillbaka över sjön eller ta med dig allt du behöver på ryggen och vandra ut i det okända. Den som vill kan bo skönt i stuga eller på fjällhotell. Har du tur kan du få se en myskoxe eller delar av det gamla flygplansvraket i sjön.

Läs mer och upptäck Grövelsjön: 

Kungsleden mellan Nikkaloukta och Abisko, Kungsleden (5-10 dagar)

Valt till en av världens vackraste vandringar är den 110 kilometer långa sträckan mellan Nikkaloukta utanför Kiruna och Abisko. Följ leden i Dag Hammarskjölds fotspår och hitta de 7 stenarna med inksriptioner på vägen, de bjuder in till att stanna upp på platser som är extra vackra och du får pilgrimsinslag där på leden.

Läs mer och upptäck  Kungsleden: 

Åre – Dagsturer eller starten på en pilgrimsfärd? (1 -10 dagar)

Under min 30 dagar långa pilgrimsvandring kom jag att vandra förbi Åre, där tog jag välbehövlig vilodag och sedan dess har mitt hjärta aldrig riktigt lämnat den platsen. Många är gångerna jag återvänt. För att  dagstura, helgtura, flanera på byn och bara dricka oändligt mycket kaffe  på Holiday Club och se ut över fonden av fjäll.

Läs mer och upptäck Åre:

Vad har du för relation till fjällen och fjällvandring? Har du någon fjällfavorit att dela med dig av, dråpligt minne när alt inte gick som det skulle eller drömmer du om första turen? Jag vill gärna höra mer så dela med dig i kommentarsfältet. 

 

Författare Angeliqa

6 Kommentarer

 1. Jag har ofta funderat på hur ”fjällvandring” och ”vandring” är synonymer för mig. Alltså när jag tänker på vandring, så är det alltid i fjällen. Jag kan för livet av mig inte förstår varför folk vill vandra i låglandet. 😀 Jag menar absolut ingenting illa med det, utan det är bara så det blivit. Jag älskar fjällen, och när tog mina första vandringssteg, så var det just i fjällen. Och nu bor jag här i Funäsfjällen och har fantastiskt fina vandringsleder utanför husknuten. 🙂

  Och det är mitt tips – Funäsfjällen. Kolla vilka fina Guldturer vi har, eller hitta din egen tur! Det finns många mil att välja från! 🙂

  • Angeliqa Svara

   Åh jag har bara varit i Funäsfjällen vintertid – måste absolut ta chansen att besöka dem till fots =) Vackra året om kan mitt hjärta ana.

 2. För min del har jag alltid föredragit vandring i fjällen (även om jag älskar skogen). Men när jag och min sambo bestämde oss för att ha en tältnatt varje månad så insåg vi att det är fantastiskt att vandra/tälta även i skogen. 🙂 Min absolut nya favoritplats är Tivedens vilda skogar och det blir inte sämre av att deras vindskyddsplatser är så perfekt ordnade.

  • Angeliqa Svara

   Vad mysigt att ha en tältnatt i månaden som gemensam aktivitet.

   Jag är en riktig låglandsnörd också – är uppväxt med skogarna i norra Västmanland, så de kommer alltid kännas mest hemma rent naturmässigt – den ombonade tryggheten går inte att byta bort mot några rockknsertsfjällsvidder alls – men aknske är det härligaste att det går att byta mellan miljöerna lite sådär ibland när den möjligheten öppnar upp sig för variation.

   • Ja, jag förstår dig helt då jag är uppvuxen nära Tyresta nationalpark. 🙂

    Ja Tiveden var en otrolig upplevelse. Att skogen sen 1983 har återhämtat sig så mycket visar bara på hur mycket inverkan vi har på vår natur. Jag kommer definitivt åka tillbaka 1.2,3 eller 20 gånger till. 🙂

Kommentera

Spara