Det känns som att det bara är fjällen som räknas” skrev en läsare till mig en gång och ja, det kan jag ju hålla med om. Att vandring på många vis är synonymt med häftiga platser långt bort. Men vandring kan ju vara så mycket mer och för mig är den vandringen jag kan göra nära hem helt avgörande. Den typ av vandring som sker spontant, utan så mycket förberedelser och till nästan ingen kostnad alls. Jag vill ha en kvantitet av naturupplevelser och äventyr och det kan jag verkligen få på hemmaplan.

Idag reder jag ut begreppet låglandsvandring. Vad är det egentligen?

Rent definitionsmässigt så räknas låglandsvandring till fotförflyttelse på landområden som inte överstiger 200 meter över havet. Låglandsleder sträcker sig ofta längs med sjöar, hagar, fält, skog, lantbruksområden och äng.

Fördelar med låglandsleder är att de ligger nära större städer och att du ofta kan ta dig enkelt med kollektivtrafik. Längs med lederna kan du bo på vandrarhem, i tält, stugor, vindskydd eller hotell.

Foto: Louise Forslycke Garbergs

Mina fem bästa ledtips för dig som vill upptäcka låglandsvandring är: 

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

  1. jag gillar nog de där mindre lederna bäst. de som inte är någon ”sverigeled”. typ flottarleden i hälsingland eller lederna vid bolleberget i hälsingland. det finns så många av dem i hela landet men man måste leta efter dem för att hitta dem. de är små guldkorn!!

    • Angeliqa Svara

      `Så himlans härliga – de där smultronkornen ingen annan riktigt vet om 😀

Kommentera

Spara